Wedstrijdverslag ONK Enduro Havelte 24 september 2011

Opening tweede seizoenshelft voor ijzersterke Hans Vogels

ALS ALTIJD, VERRADERLIJK KLAPZANDMarc Pepers

De MC Havelte had een uitdagende ronde in elkaar geknutseld van 55 km met twee flinke klapzand proeven in het mulle zand van respectievelijk ruim 3,5 en 5,5 minuten voor de snelste inters. De inters mochten deze ronde 5 keer afleggen waar de nationalen genoeg hadden aan vier rondjes. Het weer was aangenaam maar de ondergrond was behoorlijk vochtig en daardoor wat onvoorspelbaar. Met enkele verraderlijk gladde bospaden, dito watergaten en elke ronde steeds dieper wordende knipgaten was het bepaald niet makkelijk. De conditie speelde een grote rol en velen moesten tot op het tandvlees. Mede hierdoor viel er voor de bodemonderzoekers onder de rijders het nodige te verhapstukken mede waardoor enkele prachtige zwiepers te bewonderen waren. Uiteindelijk moesten minstens drie rijders met een gebroken sleutelbeen de strijd voortijdig verlaten. Uiteraard hopen we dat die weer snel hersteld zijn.

ONK INTERS E1

Na een zeer geslaagde ISDE 2011 op een 300cc tweetakt bracht Amel Advokaat toch weer de 250 viertakt aan de start in het ONK. Hoewel Lucas Dolfing (negende in het EK E2 2011) flink meekwam was het toch Advokaat die de eerste 5 proeven op zijn naam schreef en zo een aardige voorsprong bijeen sprokkelde. In proef 6 volgde een kleine tuimeling van Advokaat waardoor 1 - Amel Advokaat wist eenvoudig te winnenDolfing de proef kon winnen. Voor de leiding maakte dat niet uit daar er al een ruim gat gaapte van 22 seconden en een paar seconde minder deed weinig pijn. Advokaat kreeg vervolgens toch wat last van onzekerheid op die tweede proef want ook in de vierde ronde was Dolfing sneller al scheelde het bar weinig. Doordat Dolfing de laatste ronde waarschijnlijk last kreeg van vermoeidheid (oplopende tijden) kon Advokaat het gat oprekken naar een dikke 45 seconden wat duidelijk genoeg was voor de overwinning met Dolfing als heel goede tweede. Jirry van Veen in het EK E1 geëindigd op een nette achtste plaats, kon zich met de twee snelsten niet meten maar had ditmaal weinig moeite om winnaar van de vorige wedstrijd in Eindhoven, Marco Teunissen, achter zich te houden voor de derde plaats. Teunissen had na een harde stuiter al vroeg op de dag het beste gehad maar wist in de wetenschap dat alles telt de wedstrijd uit te rijden op de vierde plaats voor Rick Enderink op vijf. Met zijn winst blijft Advokaat de leiding houden in de tussenstand.

ONK INTERS E2

Al meteen op de eerste proef barstte de strijd tussen de favorieten Erwin 102 Met weer een sterke eindsprint lijkt Erwin Plekkenpol niet te kloppen in de E2Plekkenpol (vijfde in het EK E2, Erald Lammertink en Robin Nijkamp (achtste in het EK E2) volledig los. Hoewel Nijkamp in proef 1 ten val kwam bracht hij toch de snelste tijd op de klok. Lammertink deed dat met een zeer scherpe tijd op proef 2 waardoor die zich aan de leiding vestigde. Wellicht in die euforie ging Lammertink op proef 3 op enkele stukken waar het lint was stuk gereden in de fout waarna ook nog een valpartij volgde. Doordat zijn twee opponenten exact dezelfde snelle tijd scoorden op proef 2 (wat echt een wonder is!) ontstond een flink gat wat Lammertink daarna niet meer wist te dichten. Inmiddels had Nijkamp de leiding in handen gekregen in het duel op het scherpst van de snede. Tot in de laatste ronde had Nijkamp de beste papieren voor de derde plaats maar Plekkenpol heeft altijd een sterk eindschot en zette die joker weer in. Hij perste er finaal weer twee sterke proeven uit die zelfs resulteerde in een marge van 4 seconden. 103 - Robin Nijkamp kreeg niet als enige te maken met overhangende takken en overstekende bomenZo was Nijkamp eraan voor de winst maar hij laat zich nu steeds duidelijker aan de kop van het klassement zien.

Lammertink hield de derde plaats vast voor Stefan Hage (tiende in het EK E2) op vier. Van de achtervolgers toonde Hans Pol zich de sterkste en kon zo de vijfde stek bijschrijven. Helaas zagen we top vijf kandidaat Ismo ten Velde langs de kant staan met krukken ipv op de motor. De vrij complexe voetbreuk die hij oplliep na een ongelukkige sprong gaat nog heel wat maandjes vergen. Daarbij heeft Ismo ervoor gekozen, nu het seizoen er toch aan is, eerst weer volledig beter te worden. Heel misschien zien we hem bij de kampioensrit in Eindhoven weer aan het werk.

Met nu vier-op-een-rij voor Plekkenpol is wel duidelijk wie de tussenstand aanvoert. Maar met een Nijkamp in deze vorm is het nog lang niet beslist.

ONK INTERS E3

WK-rijder Hans Vogels had zich goed voorbereid op deze ONK wedstrijd. Niet 240 - De top gemotiveerde Hans Vogels gaf niets weg en won allesalleen moet hij na de pech van Eindhoven alles winnen om nog kans te hebben op de titel, daarnaast is het natuurlijk ook noblesse-oblige. Als je momenteel een negende plaats bezet in het WK enduro E2 na zeven wedstrijden waarbij zelfs ook nog uitzicht op de achtste plaats bestaat, heb je wat in je mars. Vogels ging er dan ook vanaf de eerste proef vol in met een tempo waar niemand aan kon tippen. Mark Wassink (met een fraaie tweede plaats in de eindstand van het EK E3) zat hem nog het dichtst op de hielen maar had hier de proeven niet gelopen en kwam daardoor wat langzamer op gang. Daarnaast zat nog de harde smakker bij de crosswedstrijd in Oss in het achterhoofd wat bepaald niet uitnodigde tot het nemen van grote risico’s. Zo groeide de achterstand gestaag ondanks een enkele proeftijd die dichtbij Vogels lag, tenminste als die een van zijn zeldzame foutjes maakte. Aldus won Vogels ongeslagen en moest Wassink tevreden zijn met een toch nog fraaie tweede positie. 201 Het was niet zijn sterkste dag, toch pakte Mark Wassink de tweede scratch plaatsAchter dit tweetal moest Bjorn Schreijer 1,5 minuut toeleggen op Wassink. Wel wist Schreijer een minuutje marge te creëren naar Marco Langenbach op vier. Bernard van de Pol kon dat niet bijbenen maar hield wel het hoofd koel door de vijfde plaats veilig te stellen voor Robbie Hermsen op zes. In de tussenstand om het ONK blijft Wassink aan de leiding staan en is Vogels inmiddels opgeschoven naar een 3e plaats met een marge van 21 punten naar Wassink. Alle volgende wedstrijden winnen is duidelijk het doel van Vogels, en dat is ook nodig voor de titel. Maar dat is natuurlijk makkelijker geschreven als volbracht.

Vogels meldde: “het rijden ging vandaag erg lekker, ik kon goed mijn eigen tempo blijven rijden. Volgende week rijd ik de laatste WK Enduro van 2011 in Frankrijk en daarna zal ik me volledig toeleggen op de komende ONK wedstrijden.” Daarmee geeft hij zich niet helemaal, maar wel een beetje, bloot…..

INTERS VETERANEN 40+ EV40

Onder de deelnemers de net-niet-meer regerend Europees Kampioen enduro 344 De tweede plaats in de EK Veteranen gaf ook hier Erik Davids vleugelsVeteranen (40+) 2010 Henk Knuiman die sinds vier weken herstellende is van een gebroken sleutelbeen. Na de Transanatolia Rally gebruikt de HSF Logistics rijder het ONK enduro in de voorbereiding voor zijn volgende Dakar Rally mede waardoor hij hier zeker niet op het scherpst van de snede ging. Dat deerde kampioensleider Erik Davids na drie keer de winst in alle vorige enduro’s allerminst, hij reed gewoon zijn eigen tempo. Daar kon niemand anders tegenop en dus won hij de vier-op-rij. Voor de tweede plaats lag Rob Verstegen stevig in de running totdat een harde klap op proef 3 een eind maakte aan alle illusies. Hij krabbelde wel weer op maar de kleine vijf minuten bodemknuffel en daarna een geluidsstrafminuutje dreven hem terug naar een negende plaats. Knuiman profiteerde er dankbaar van om de tweede plaats op te eisen maar was het daarover nog niet volledig eens met Stephan Braakhekke. Het ging aardig gelijk op totdat Braakhekke in proef 4 een flink zand monster nam en een halve minuut moest toeleggen. Dat bracht de tweede plaats bij Knuiman. Door de val van Braakhekke verscheen Allan Davids op het vinkentouw en die begon stevig tegen Braakhekke aan te schurken. Braakhekke hield het hoofd koel en wist met een strakke laatste ronde de derde plaats zeker te stellen voor Allan. Michel van de Brand deed evenals Clemens Tassche met enkele top drie tijden stevig mee maar reden beiden te onregelmatig voor een plaatsje bij de eerste vier. Met een vijfde voor van de Brand en zes voor Tassche was het maximale wel behaald. Ook hier is na Vier keer de winst  wel duidelijk wie het klassement aanvoert.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)

Hans Vogels (E3) zag deze ONK wedstrijd duidelijk niet als warmhoudertje. Al vanaf de eerste proef ging Vogels er genadeloos hard vandoor in een tempo waar slechts een enkeling aan kon tippen. De winst was dus snel vergeven. Amel Advokaat (E1) claimde de tweede plaats maar kreeg al snel Mark Wassink op de hielen. Wassink had hier de proeven niet gelopen en kwam daardoor wat langzamer op gang. Na vier proeven nam Wassink de tweede plaats in handen, kwam nog een enkele keer dicht bij Vogels als die een van zijn zeldzame foutjes maakte, maar kon niets doen tegen een Vogels in deze vorm en moest tevreden zijn met een toch nog fraaie tweede positie. Advokaat leek onbedreigd naar de derde plaats te koersen totdat een val in de derde ronde hem uit zijn tempo bracht. Zo kreeg het scherp duellerende duo Robin Nijkamp (E2) en Erwin Plekkenpol (E2) uitzicht op die derde plaats en hoewel er meer oog was voor elkaar kropen ze in deze volgorde toch naar Advokaat toe. Nijkamp had tot in de laatste ronde de beste papieren voor de derde plaats maar Plekkenpol perste er finaal twee sterke proeven uit en klopte zowel Advokaat als Nijkamp voor de derde plaats. Advokaat wist nog 0,4 seconde over te houden en zo vierde te worden voor de jagende Nijkamp die uitkwam op vijf. Desondanks een mooi resultaat voor Nijkamp die zich nu steeds duidelijker meldt aan de kop van het klassement.

EURO/ NATIONALEN N1

351 Joey Bak koos in de modderbak het goede spoorDe twee snelle en jonge kemphanen Joey Bak en Bas Klein Haneveld hadden elkaar weer snel gevonden. Door afwisselend proeven te winnen was het lastig te voorspellen hoe dat zou aflopen. Bak had bij het ingaan van de laatste ronde een marge van enkele seconden gecreëerd die echter volledig de mist in ging toen hij een bocht miste. Hierbij verloor hij flink wat tijd mede doordat het sterke afzetlint niet zomaar afknapte maar eerst in zijn hals een mooi Havelte ‘litteken’ graveerde. Klein Haneveld profiteerde en nam de leiding weer in handen. Nu was het zaak dat in de laatste proef vast te houden. Daar werd echter de mechanische pechduivel de scherprechter. De motor was na diens ‘kiss of the devil’ niet meer vooruit te branden en zo viel het doek. Coach Marcel Bulten was er logischerwijs ook niet blij mee maar Bakkie natuurlijk wel want die won de wedstrijd zoals hij al lange tijd wilde. Het onfortuin van Klein Haneveld bracht Edwin Straver op ruim een minuut een mooie tweede plaats. Een dikke drie minuten daarachter stelde Niek Dijkman de derde plaats veilig voor Oscar Pelgrim en Nick de Greef (5). Klassementsleider blijft Straver met Safety man Pelgrim op 18 punten.

EURO/ NATIONALEN N2

500 In het klapzand liep Marc Pepers in op de koploper in de standNu Stefan Hage door zijn EK deelname verplicht naar de inters is vertrokken lagen alle kansen weer open voor Marc Pepers. Die liet dat zich niet ontgaan en won eenvoudig door Rene Satink op een mooie achterstand te zetten. Verder ging het redelijk bloedeloos met flinke krachtsverschillen waardoor Sander Boer uitkwam op drie voor Robert van Pelt jr. op vier en de weer bij de nationalen teruggekeerde Joost Davids als vijfde. In het klassement heeft Boer een ‘veilige’ marge van twee puntjes op Pepers.

EURO/ NATIONALEN N3

667 Wim Lubbers ondervond weinig tegenstandTitel favoriet Anne Pennings vertrok op kop maar die ‘fun’ was van korte duur. Al na twee proeven was het gedaan met de koopman en verdween hij van het toneel. Wim Lubbers was vervolgens de scherpste van het stel en wist de wedstrijd te winnen ondanks dat hij nog een keer een proef afstond aan uiteindelijke tweede man Mike Jansen. Rob Wouda pakt de derde plaats voor de onderling duellerende Lambert Parren en Geert Mulder. Mulder rijdt een beroerde laatste ronde (moe?), moet daardoor de vierde plaats aan Parren laten en sluit aan op vijf. Lubbers neemt de leiding in het klassement over met slechts één puntje voor op Wouda.

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40

719 Nu eens niet geld inzamelen voor een goed doel, Erik Wichertjes genoot weer volopNa het een tijdje in de N2 geprobeerd te hebben met weinig succes kwam ‘good-old bokaalhunter’ Cees Siemons deze klasse opleuken. Dat deed hij met verve want het eerste beste schot was raak en daarmee de winst voor hem. Frans Daris probeerde er nog van alles aan, was zelfs diverse proeven sneller, maar moest het door gebrek aan tempo (of was het vermoeidheid) in de laatste ronde laten liggen. Maar de tweede plaats was alsnog zijn deel waardoor de leiding in de tussenstand niet in gevaar kwam. Naasté belager Arjan Evenhuis bleef er netjes achter op drie voor vliegende brandweerman Antoon Slagers die Dirk Schuttel mooi van zich af wist te houden en de vierde plaats kon inrekenen voor Schuttel op vijf.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50

854 Simon Schimmel was het zandcrossen nog niet verleerdOp een zandbak als deze ben je als crosser met veel ervaring enigszins in het voordeel. Van dat lootje is Simon Schimmel en die gaf er een flinke klap op. Maar ook zandhaas Theo van Lierop liet zich niet onbetuigd. Dat resulteerde in een interessante strijd die in het voordeel van Schimmel werd beslecht. Van Lierop dus tweede voor militaire zandhaas Jos Bourgondien die het ook nu weer aan de stand had met Anjo van de Brink voor de derde plaats. Lang leek Van de Brink die te gaan inpikken, aan dat plan kwam een eind door een langdurige lig-plat-op-de-grond actie in proef 7 van Van de Brink. Bourgondien kwam zo wel erg makkelijk aan een desondanks welverdiende derde plaats. Van de Brink wist zich nog van de vierde plaats te verzekeren mede door de pech van kampioensleider Hans Bekhuis die al in de 1e ronde zijn achterrem kwijt was en met de vele haakse hoeken in de proeven de bochtjes niet fijn kon aanremmen. Ondanks die vijfde plaats houdt Bekhuis de leiding met 11 puntjes over op Van de Brink.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)

De winst bij de nationalen ging voor de eerste keer in successie naar Joey Bak voor Marc Pepers, Edwin Straver, Rene Satink en Sander Boerhof. Straver voert de ranglijst aan met een bruggetje van 36 punten naar Boerhof..

OM NIET TE VERGETEN

Sinds 2010 heeft MC Havelte de naam “Jos Leunissen memorial” aan dit evenement gegeven ter nagedachtenis aan een in Afghanistan gesneuvelde militair enduro rijder. De deelnemende militairen van het Lucht Mobiele Brigade enduroteam herdenken hiermee hun gesneuvelde kameraad.

De kleine MC Havelte maar nog steeds groots in daden had weer een heel selectieve enduro in elkaar gedraaid. Uiteraard verdienen ze daarvoor een vetleren medaille maar dat verzoek is ook al ingediend voor alle helpers die zich in het zweet hebben gelopen om het ontoegankelijke en voor voertuigen verboden militaire terrein (!!) lopend op te gaan om hun getrouwen te ondersteunen. Ook daar werd heel wat afgezien.

Na afloop werd steeksproefsgewijs een doping controle gehouden., De uitgenodigde vier rijders moesten heel wat water drinken alvorens de eerste van hen na een uur tot het verplichte plasje kwamen. Er was dus flink getranspireerd danwel anderszins vocht verloren tijdens de wedstrijd. Overigens waren alle testen negatief, kortom alles ok.
Het naseizoen is weer van start en met nog 8 wedstrijddagen (inclusief de tweedaagse in Eindhoven op 26 en 27 november) is er nog van alles mogelijk. De volgende ONK enduro is Bergeijk op 8 oktober in het ‘Brabose zand’.

Tekst: Alex Peters

Alex PetersalexFoto’s: VSFoto.nl en Ria Bak

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl