Red Bull Sea to Sky Kemer: Rienk Tuinstra en Erik Buursema

buursema-rbsts1Afgelopen week is in Turkije de 8e editie van de Red Bull Sea to Sky gehouden. Een evenement dat onderdeel uit maakt van de vijf grote Red Bull extreme enduro wedstrijden. Op donderdag werden ’s morgens eerst de kwalificaties voor de strandrace gehouden. Alle rijders hebben 2x de mogelijkheid om een tijd neer te zetten om in de Pro finale te komen. De twee aanwezige Nederlanders (Rienk Tuinstra en Erik Buursema) kwalificeerden zich allebei voor de Pro finale (beste 50).

In deze Pro finale kenden ze allebei een slechte start. Hun motoren sloegen niet gelijk aan, waardoor Rienk als een van de laatsten en Erik als allerlaatste kon vertrekken toen het stof van de anderen al een beetje was opgetrokken. Het parcours  (1,5 km) is een aaneenschakeling van verschillende lastige hindernissen. In de finale van 15 min. en een ronde werken beide mannen zich door het halve veld aan rijders heen.
Uiteindelijk wordt Rienk 21e en Erik Buursema 23e. Gezien de start een prima resultaat.

buursema-rbsts2Op de vrijdag mogen de beide mannen dan ook als 21e en 23e van start voor de Forest race. Een race van ruim 50 km in de bossen rondom Kemer. Het snelste onderdeel van de Sea to Sky wedstrijd startte op een gravel pad. Een lastige start. Daarna zat een lastige single track, waar het lastig was om in een goed ritme te komen. Deze wedstrijdvorm ligt Erik Buursema wat minder dan de strandrace en werd uiteindelijk 45e. Rienk Tuinstra wist nog wat plaatsjes te klimmen naar een 15e plaats.

Dit resulteerde in een 2e startrij voor Rienk en een 5e startrij voor Erik bij de echte Sea to Sky Mountainrace afgelopen zaterdag. De wedstijd begon op de locatie van de strandrace, waar ook de hindernissen in tegengestelde richting genomen moesten worden voordat de rijders aan de 85 km lange race naar de top konden beginnen.

Tot en met CP3 was het een zeer mooie ook wel snelle route die voor de meeste rijders goed te doen is (dan heb je brons). Erik had de pech dat hij op een steen zijn voetsteun van de motor reed. Bij CP 3 werd er na ca. 10-15 min. een voetsteun van een andere motor getoverd en kon hij zijn weg vervolgen. Helaas begon het na CP5, nadat de eerste 30 – 35 rijders gepasseerd waren hard te regenen. Dit leverde voor Erik de nodige problemen op en uiteindelijk was er net na de Zilver finish echt geen doorkomen meer aan in deze natte omstandigheden en was het met nog bijna 3 uur wedstrijd te gaan al over. Wat resulteerde in een 48e plaats. Rienk heeft van de regen niet zoveel meegekregen en heeft zijn wedstrijd vanaf het begin goed kunnen opbouwen. Hij heeft nog een poos op de 12e plaatse in de wedstijd gelegen, maar werd uiteindelijk 14e. Een gouden medaille en een knappe prestatie.

De winnaar van deze editie werd de 42 jarige Graham Jarvis, die ook hier weer met zijn ervaring de jeugd voor kon blijven. Dit zelfs met een gebroken koppelingshandel. Tweede werd Marion Roman en derde werd Wade Young beide op een Sherco.

Red Bull video’s van Erik en Rienk (facebook Red Bull Sea to Sky)

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1155224284579734&id=105573522878154

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1155481671220662&id=105573522878154

Crash Graham Jarvis (geluid aan)

https://www.facebook.com/RedBullSeatoSky/?hc_ref=ARRSRCK3cyIzYbPitg1SrrPSm3RnTYTrQ3Z5Z0kpo3yZiWCrQv4SYG6N-Tb9wkcdT68&fref=nf

Op de facebook site van Red Bull staan nog veel meer afbeeldingen en video’s