AMBC Staphorst: Stapperster veldrit 28 december 2017

staphorst-afficheDe maand december staat traditioneel in het teken van de Stappersterveldrit. Deze door de AMBC-Staphorst georganiseerde Off Road rit vond zijn oorsprong in het begin van de jaren tachtig. De eerste jaren werd er gestart bij Gebben Motoren, toen nog gehuisvest aan de Roelof Brinkstraat in Staphorst. Door het almaar groeiende aantal deelnemers moest er na een aantal succesvolle jaren uitgeweken worden naar een andere startlocatie om de rit verder te kunnen laten groeien. Na een onderbreking van een kleine tien jaar heeft een groep enthousiaste vrijwilligers de handschoen opgepakt en de rit in 2008 nieuw leven ingeblazen.
Na een voorzichtige herstart weten steeds meer deelnemers de weg naar Staphorst te vinden en konden we afgelopen jaren meer dan mooie deelnemers aantallen noteren.

De start van de rit is sinds 2008 bij Hofstede Motoren aan de Industrieweg in Staphorst, het welbekende adres voor al uw cross- en off-road motoren. Eigenaar Klaas Hofstede, zelf commissielid en hoofdsponsor van de AMBC, stippelt samen met de commissie ieder jaar weer een prachtige route uit door de landelijke en bosrijke omgeving van Staphorst.
De 2017 editie van de Stappersterveldrit staat gepland voor donderdag 28 december. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, en verlopen tot dusver voorspoedig. De lengte van de route is vergelijkbaar met vorige edities, ongeveer 45km en wij hopen dat deelnemers weer in grote getale richting Staphorst komen, voor een geweldige off-road rit.

Quad rijders ook welkom
Sinds een aantal jaren zijn, na enkele aanpassingen aan de route, ook quadrijders welkom in Staphorst, echter wel onder een paar strikte voorwaarden. Voor de deelnemers die met een quad de route willen rijden hebben we een aantal regels opgesteld. Regels waaraan deze machines moeten voldoen om deel te kunnen nemen aan de Stappersterveldrit. Naleving hiervan zal streng gecontroleerd én op gehandhaafd worden. Strenge regels zijn niet voor eenieder leuk echter wel noodzakelijk in verband met de veiligheid bij de smalle passages en bruggen die opgenomen zijn in de route. De maximale afmetingen van de toegestane quads zijn vastgesteld en al deze regels staan op de club- website. Buggy’s worden niet toegelaten op het parcours.

KNMV Off-Road dagpas
De Stappersterveldrit wordt verreden onder auspiciën van de KNMV. Deelnemers die de rit willen rijden maar geen KNMV off-road startlicentie hebben, dienen van te voren online bij de bond een KNMV dagpas aan te vragen. Mocht het om welke reden dan ook het niet mogelijk zijn om van te voren de KNMV dagpas online aan te vragen, dan bestaat er nog een mogelijkheid om op de dag zelf bij de inschrijving een dagpas te regelen. De ervaring leert echter dat indien dit vooraf geregeld wordt dit enorm in wachttijd scheelt. De AMBC dringt er dus met grote nadruk op aan alle benodigde zaken van tevoren thuis te regelen.

Algemene informatie en diefstalpreventie
Het inschrijfgeld voor de off-road rit bedraagd € 20,–. Gepast geld wordt hierbij erg op prijs gesteld. De inschrijving en de motorkeuring voor de tweewielers is geopend vanaf 8:30 uur. Voor quadrijders is dit een uurtje later vanaf 9:30 uur het geval. Vanaf 9:30 uur mogen de motoren het parcours op en vanaf 10:30 uur wordt de route ook vrijgegeven voor quadrijders. Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs en geldig kentekenbewijs meebrengt naar de keuring. Tevens de KNMV off-road startlicentie of KNMV dagpas graag meebrengen naar de inschrijving.

Zonder bijzonderheden gaat de route dicht om 14:00 uur, indien er calamiteiten zijn, of de route niet langer veilig begaanbaar is kan de organisatie besluiten de route eerder te sluiten. Diefstal van cross- en off road motoren is een hot item de afgelopen tijd. De club is vanzelfsprekend niet aansprakelijk voor diefstal van enige zaken tijdens deze rit maar wil de deelnemers op het hart drukken hun veelal dure machine niet onbeheerd achter te laten. Het meenemen van een goed kettingslot kan veel ellende voorkomen!

De AMBC wil tenslotte dat alle deelnemers zich realiseren dat men te gast is in Staphorst en dat de club deze mooie route slechts éénmaal per jaar mag gebruiken. Wildcrossen in het Staphorster bos waar de route doorheen voert wordt niet getolereerd!