EK Slowakije: rondje zon op donderdag

Paddock foto’s. Eindelijk het weer dat we verdienen en eindelijk op de verharde paddock na de uitstekende verzorging begin van de week op camping Het Boerenhof vlakbij Brezno. Ideaal om een vlot rondje langs de drie proeven te maken. Stad uit na 5 km begint de lus met de leuke crossproef die al aan het opdrogen was. Kombochten, tafels maar ook een stenenbak, variatie genoeg dus.
Dan vlot naar de enduroproef. Niet dus. Waar we gisteren nog over het weiland de anderhalve kilometer van de parkeerplaats naar begin proef mochten rijden, moesten we nu ook ver omrijden en redelijk offroad met een beek-oversteek en wat hellingen. Warm genoeg dus op een frisse morgen. De rijders die de proef gaan lopen moeten dus ook eerst die 1 1/2 km door de wei lopen. En daarna de mooi glooiende en draaiende enduroproef met veel afhangende bochten en nu nog gras; een serieuze proef zelfs als het droog is. Van daar zijn de rijders binnen ca 10 minuten bij de extreme proef, alles in de eerste helft van de lus. De volgers niet want die moeten weer door het dorp langs de stoplichten, ca 16 km. En dan moet je die extreme nog kunnen vinden. Want helaas zat de coördinaat er 2 km naast en dat zijn al gauw twee heuvels hier. Dankzij top-padvinder Leo Moulijn kwamen we er toch. Die proef begint met een lang stuk stenen beek waar ze ook nog wat boomstammen dwars ingelegd hebben. Dan uit de beek een serieuze helling op; ook die moet niet nat worden want dan komen ze marshalls tekort. De rest in het bos, niet te zien, en dan naar beneden, afhangend klap je zo door de finish.
We gaan het allemaal zien en volgens de meeste recente voorspellingen blijft het tot zondagmiddag droog. Dat is dan maar goed ook want het gesprekje tussen Micheluz en de Slowaakse afgevaardigde dat ik toevallig hoorde, maakt mij extra blij dat ik alleen maar verslag hoef te doen en niet te rijden.