AMBC Staphorst organiseert jaarlijkse Off Road rit als afsluiting jubileumjaar

2016pb12_staphorstHet kon bijna niet later in het jaar. Op 29 december, 2 dagen voor de jaarwisseling, organiseert de motorclub AMBC Staphorst het laatste evenement in haar 50e jubileumjaar. Het gros van de crossende, toerende of racende motorliefhebbers hebben hun stalen ros veelal gepoetst en wel binnen staan.
De AMBC heeft echter de ‘Stapperster veld rit’, een off road rit voor gekentekende en goedgekeurde (cross) motoren nog op de kalender staan.

Traditioneel had de club in het verleden altijd een rit door de landelijke omgeving van Staphorst. In de jaren ’90 is hier een eind aan gekomen maar er is een nieuwe start gemaakt door enkele jaren geleden een nieuwe route te maken en opnieuw een rit te organiseren. Na een voorzichtige start weten steeds meer deelnemers de weg naar Staphorst te vinden. De mond op mond reclame over de prachtige route en de omgeving hielp hierbij natuurlijk ook mee! Verder leert de ervaring dat deze periode juist perfect is voor een dergelijke plezier-rit per motorfiets. Opvallend is het grote aantal plaatselijke en regionale rijders wat zich de laatste jaren heeft toegelegd op deze tak van motorsport. Het lijkt de ultieme manier om lekker bezig te zijn met je hobby, het motorrijden. Het gaat niet om snelheid maar om behendig zijn en om te genieten van de omgeving en de route waarop men rijdt. Veel AMBC leden trekken er de laatste jaren op uit en rijden in heel Nederland hun toertochten.

Afhankelijk van het weer
Het grote gevaar waar de club mee te maken heeft zijn de weersomstandigheden. Hier is men zich van bewust, het feit dat men in deze laatste week van het jaar een buiten- evenement organiseert kan betekenen dat deze door de weersomstandigheden moet worden afgelast. Toch bleek dit de laatste jaren mee te vallen. Enkele jaren geleden ging de rit zelfs door ondanks de sneeuwval de dagen ervoor. De prachtige plaatjes die dit opleverde van de motoren in een witte wereld leverde na afloop vele complimenten op van de deelnemers. Men had nog niet vaak zo’n prachtig schouwspel meegemaakt. De filmpjes van deze winterse rit circuleren nog steeds online op de diverse kanalen.

Strenge regels voor quads
Net als de vorige jaren zijn ook de quads welkom. Deze vierwielige voertuigen konden tot 2012 niet rijden maar de off-road commissie van de AMBC heeft de route aangepast voor deze groep rijders die ook zeer talrijk is. Ook hiervoor geldt echter dat deze gekentekend en goedgekeurd voor de openbare weg moeten zijn. Er zijn dit jaar echter enkele nieuwe, strengere, regels aangaande de quads. Zo zijn de zogenaamde grote ‘buggy’s’ niet welkom! Lees alle regels en info over de quads en andere zaken op de club website. Voorafgaand aan de start ondergaat elke motor sowieso verplicht een technische keuring. Zonder deze keuring mag men de route niet op. Het verdiend grote aanbeveling om ook alle benodigde formulieren en de inschrijving al vooraf thuis te regelen. Dit voorkomt lange wachttijden.

Startplaats bij Hofstede in Staphorst
De start is 29 december als vanouds bij Hofstede motoren aan de industrieweg in Staphorst, het welbekende cross- bastion in het dorp. Eigenaar Klaas Hofstede zit zelf in de organiserende commissie en heeft met zijn troepen zogezegd weer een prachtige route uitgestippeld. De afstand is ca. 45km waarvan een gedeelte door het bos ‘De zwarte dennen’ loopt. De AMBC krijgt eenmaal per jaar toestemming van Staatsbosbeheer om deze paden te gebruiken en is hier zeer dankbaar voor. Als tegenprestatie ondersteunt de AMBC de stichting ‘Support for Nature’ deze organisatie draagt zorg voor het onderhoud van onze bossen. De club verzoekt alle off-road rijders ook met klem om de rest van het jaar uit de bossen te blijven met hun motoren en de flora en fauna te sparen.

Inschrijving vooraf regelen
De inschrijving en de machinekeuring voor de Stapperster veldrit is geopend om 08.30 uur en vanaf 09.30 uur wordt de route open gesteld. De quads mogen een uur later de route op. Deelnemers kunnen de benodigde inschrijf formulieren en tevens de laatste info van de club website www.ambc-staphorst.nl halen. Er wordt, zoals al gemeld, dringend verzocht de inschrijving en licentie van tevoren thuis te regelen.
Geadviseerd wordt om de laatste dagen de website regelmatig te raadplegen in het geval er dreiging is van vorst en/ of sneeuw. Ook via de Twitter en Facebook pagina van de club wordt alle laatste info verspreid.
Foto: JTS Fotografie