2008 EK enduro, 2-3 augustus, Vidrizi, Letland

Prachtige uitslagen in een nieuw enduroland

Dave ElsingaEen mooi en goed georganiseerd evenement. Door de manier van proeven uitzetten en door de voor velen rare ondergrond (veel glijpoeder) ging er nogal wat lint stuk, maar daar zaten ze beide dagen goed bovenop. Verder genieten van uitstekende prestaties: Mark Wassink wint het weekend, Alex van den Broek(E2) op twee en Ralph Hubers vijfde op zondag in de zeer sterke E1 klasse; wat een luxe.

Details en proeftijden hier!

Maandag 30 juni: NL Deelnemers

Het derde EK evenement dit jaar vindt plaats in Letland, de middelste van de drie Baltische staten. Start/Finish plaats Vidrizi ligt ca 70 kilometer ten Noordoosten van de Letse hoofdstad Riga.

Het is in Letland één uur later dan in Nederland.
Over de wedstrijd zijn nog weinig gegevens bekend. Volgens zeggen is het er nogal vlak en zanderig. Per dag 3 ronden van 75 km met 3 TC’s en steeds 1Xtremtest, 1 Crosstest en 1 endurotest per ronde.

De deelnemerslijst van telt 17 Nederlandse inschrijvers. Opvallend terug van weggeweest: Mark Wassink.

Vrijdag 1 augustus 10.00 uur: Het feest begint ….

Team NL is er vroeg bij deze keer. Op woensdag middag al proeven lopen! Alles is weer scherp voor elkaar en ook ik zit heel prettig onder dak, dankzij de goede zorgen van het DUTCH YAMAHA GEBBEN MOTOREN-CHEVROLET VAN VEEN ENDUROTEAM.

De wedstrijd: drie ronden van 75 km en 6 uur rijtijd. De route is vooral groen, vlak en loopt door bos en veenachtig laagland. Dat laatste zal hier en daar natte prutsporen trekken. Als Ragnar Katerbau straks terug is van de pré-ride weten we meer (maar de verkenners hebben al het nodige gezien). Zaterdag de rode route met de klok mee. Op zondag wordt in tegengestelde richting gereden.

Dan zijn er drie proeven. Geen vier zoals we donderdag dachten; er is een nogal uitgebreide testtrack, vers in het bos geschoven, dus de fanatieksten onder ons hadden ook die “proef” al gelopen op donderdag.
Proef 1 is de crossproef in een zandgat. Een beetje op en af dus en een lusDe crosstest door een vrij droog bos. Deze zien de Nederlanders helemaal zitten.
Proef 2 is de cross-country proef. Begint en eindigt op een weiland en gaat dan ook het bos in en kent knap vochtige stukken. Er zullen moddersporen in komen. Technisch verder eenvoudig.
Proef 3 is een echte enduroproef; start en finish niet bij elkaar. Vanavond wordt bekend of deze n de eerste ronde op beide dagen) zal tellen. Hij was ca 2 uur lopen; dik 8 km lang. Mark Wassink heeft hem heen en terug gelopen.

De Slowaken doen de tijdwaarneming. Waarschijnlijk kunnen we in de paddock proeftijden zien en hopelijk via internet ook. Tot nu toe ziet het er organisatorisch goed uit. Niet dat er geen vertrouwen was, maar het dorp Vidrizi telt ca 500 inwoners. Dus dat was even slikken.

Vrijdag 1 augustus 14.00 uur: Nederland is er klaar voor …

De meeste Nederlanders hebben inmiddels ingeleverd; 17 rijders op totaal ca 114. Daar hoort ook Barend Haaijer nu bij. Last minute inschrijving dankzij Hennie Wullink, Ragnar en de KNMV en ook Ben van Erp klom nog even in de telefoon.
Keuring en geluidmeting: geen probleem. Er wordt bij (te) lage toerentallen gemeten.

Startnummers Nederlanders:
108 E2-3J  Dave Elsinga             Yamaha

205 E1     Ralph Hubers             Yamaha
209 E1     Jirry van Veen           Yamaha
210 E1     Stephan Braakhekke       Husqvarna
216 E1     Barend Haaijer           KTM

302 E2     Alex van den Broek       Honda
309 E2     Jeroen Klein Kromhof     KTM
310 E2     Geert Snellenberg        Suzuki
311 E2     Chris Naafs              Yamaha
313 E2     Mark Zonnenberg          KTM

406 E3     Marco Elting             Yamaha
408 E3     Erik Davids              KTM
409 E3     Hans Jochems             Husqvarna
410 E3     Mark Wassink             KTM

506 VET    Marcel Hordijk           Yamaha
508 VET    Leonard Moulijn          KTM
509 VET    Robert Mensen            KTM

Ragnar is net terug van de pré-ride.
Voorlopige conclusie, deels afhankelijk van de jury-vergadering:
Een ruige, ongeschoren route met steeds ritme-wisselingen en flink opletten. Rolkeien, greppels, harde randen in hoog gras. Worteleinden in de proeven en op de route. Twee vette stukjes van amper 20 meter, één in de proef en één op de route zonder uitwijk mogelijkheid.
De slechte bepijling was ons zelf gisteren ook al opgevallen.
Verder is er kans dat de tijd nog wat ruimer moet dan de geplande twee uur per ronde.
Alles komt goed dus. Waarschijnlijk vandaag geen nieuws meer. Morgen start om 9.00 uur.
Ik ga nog wel even zoeken naar de livetijden link.

Vrijdag 1 augustus 16.00 uur: Bijna klaar …

Barend HaaijerToch nog even zweten voor Barend met het geluid. Het laatste uur werd kennelijk beter naar de toerental-tabel gekeken en bij ruim 7000 toeren begon de 250 4takt KTM nogal te “praten”. Gelukkig was er nog een 450 pijp en daarmee kon hij alsnog vlot naar binnen.
Vanavond om 19.30 uur feestelijke opening; zeg maar de toespraken van de burgemeester enzo.

Het spel rond de vrachtwagens is ook al bijna klaar; benzine, kistjes en de rest. Nog wat proeven lopen, mooi op tijd eten, vroeg naar bed en morgen moeten ze vlammen. Ik zie heel wat concentratie bij de mannen en het terrein spreekt ze wel aan. Kan dus nog mooi worden dit weekend.

Zaterdag 2 augustus 07.30 uur: Brood en spelen

Gisteravond nog een kleine openingsceremonie met heerlijk korte toespraken. Alle rijders kregen een folkloristisch brood, goed hard. Die liggen nu dus overal in het rond.
Vandaag om 09.15 gaat Ralph Hubers als eerste Nederlander van start voor (ook na de juryvergadering) nog steeds drie ronden van 75 km. Maar wel B-tijd, 53 – 43 – 33 minuten is 129 minuten per ronde.
Er wordt met twee man per minuut gestart en om 9.54 gaat Robert Mensen als 17e en laatste Nederlander van start.
Het is momenteel licht bewolkt maar het wordt wel snel warmer.
De mannen lijken er helemaal klaar voor, rustig, weinig lawaai makend; zeg maar geconcentreerd. Volgens mij zijn er een paar wat van plan vandaag.

Zaterdag 2 augustus, 11.00 uur 1e ronde

Alex van den BroekNet terug van de eerste proef waar ze allemaal strak doorheen gingen; tijden net onder of rond de 4 minuten voor de snelsten.
De zon is inmiddels doorgebroken en over een kwartier komen ze hier terug op de paddock. Live tijden: zie de link bovenaan.

Zaterdag 2 augustus, 15.15 uur 2e ronde

Een stoffige en warme proef 6. Er wordt wat wisselend gereden maar Mark, letlandzaterdagp6_017Alex, Barend, Ralph en Dave gaan het vaakst hard. JKK heeft een onwillige versnellingsbak. Verder heb ik nog weinig tekst gehoord maar er is hier en daar wel wat gebeurd, nog afgezien van valpartijen in de proef. Dat hebben ze vrijwel allemaal wel een paar keer meegemaakt.
Mark Wassink leidt de E3 na 7 proeven.

Zaterdag 16.30 uur: Mark Wassink wint met 0,4 seconde

Ook na de 9e proef staat Mark nog net voor Svitko; 0,4 seconde maar het is Mark Wassinkgenoeg.
Dave Elsinga wordt 8e in de junior E2.
E1: 9 Ralph Hubers, 10 Barend Haaijer, 13 Stephan Braakhekke, 14 Jirry van Veen (nogal hard eraf gevallen)
E2: 2 Alex van den Broek, 9 Geert Snellenberg, 12 Jeroen Klein Kromhof, 13 Chris Naafs, 16 Mark Zonnenberg
E3: 1 Mark Wassink, 8 Erik Davids, 11 Marco Elting, 16 Hans JochemsMarcel Hordijk
Vet: 4 Marcel Hordijk, 11 Leo Moulijn, 12 Robert Mensen
Landenteams: 5 Nederland
Merkenteams: 2 HM Honda Nederland; 9 Team Gebben-Van Veen
Allemaal binnen en veel punten na een lange, stoffige dag.

Zondag 3 augustus 8.15 uur: Regen?

Het heeft vannacht een beetje geregend en nu is het grijs en 18 graden. Zo als het er nu uitziet valt er vandaag nog wat bij, maar het is nu pas net genoeg tegen het ergste stof. Vooral op de gravelpaden was het zwaar stofhappen en in het bos bleef het ook hangen.

Zoals ik die jongens nu bezig zie komt het ook vandaag op de 2e dag helemaal goed. De blessures dan: De knie van Alex van den Broek viel hemzelf en ons mee; hij kon weer een beetje lachen. Mark is fit, anders win je niet. Barend liep met ijs op zijn elleboog, maar hij leeft nog en Jeroen hinkt een beetje. Moet trouwens vandaag ook nog een beetje sleutelen. Gelukkig is die van Wullink ook al wakker, dus dat komt wel goed.

Zondag 3 augustus 11.00 uur: 1e ronde

Marco EltingEen beetje glibberig was de eerste proef, op zo’n 8 minuten na de start, wel. Vandaag rijden ze tegengesteld, met blauwe pijlen, dus de crossproef is nu de eerste.
Het wordt nu wel erg donker; ik denk dat het buitenaf al regent.

Zondag 3 augustus 12.45 uur: Regen!

Ralph HubersEr zijn nu toch een paar buitjes gevallen, vooral bij de endurotest (die ook nu in de eerste ronde weer niet telde). Mark en Ralph zetten snelle tijden neer. Enfin, dat kunnen jullie zelf zien en wellicht beter dan wij. Want sinds gistermiddag is het netwerk hier een beetje brak. Check daarom af en toe het Gastenboek.
De rijders hebben nog goede zin; net allemaal door S/F zien komen. Tijd genoeg om te eten en drinken. Barend kreeg nog wat ijzerdraad voor zijn gashandel (want EK is met “monteurs”). Gerrit Naafs had dat zo klaar, terwijl Barend aan de warme pasta zat. Zo simpel kan het ook.

Zondag 3 augustus 16.45 uur: Mark wint!!

Mark Wassink wint in LetlandNet terug van de laatste proef van vandaag, de cross-country test. Wat een rare grondsoort. Zand op het plateau, onderin zwart stof met gigantische knippen en nutteloze wallen en in het bos geen water te zien maar wel vastrij sporen. Daar werd flink aangewezen.
De uitslagen zijn aardig in de war maar Mark Wassink wordt vandaag 2e achter Zanni maar ruim voor Svitko op 3.  Mark wint het weekend.
Alex van den Broek wordt 3e in de E2 achter Facchin op 1.
Verder iedereen mooi binnen al miste Marcel Hordijk nog wel zijn voorspatbordje.

Zondag 3 augustus 17.00 uur: Unofficial results

E2 Junior: 7 Dave Elsinga
E1 senior: 5 Ralph Hubers, 12 Jirry van Veen, 13 Barend Haaijer, 16 Stephan Braakhekke (iets meegemaakt op de endurotest).
E2 senior: 3 Alex van den Broek, 8 Geert Snellenberg, 9 Jeroen Klein Kromhof, 14 Chris Naafs, DNF Mark Zonnenberg
E3 senior: 2 Mark Wassink, 8 Erik Davids, 11 Marco Elting, 17 Hans Jochems
VET: 7 Marcel Hordijk, 10 Robert Mensen, 12 Leo Moulijn
Landenteams: 3 Nederland
Merkenteams: 4 HM Honda Nederland; 8 Team Gebben-Van Veen

Maandag 4 augustus 12.30 uur: Tenslotte…

Na een korte of in het geheel geen nachtrust zijn de meeste Nederlanders weer thuis. We vertrokken om 07.00 uur Letse tijd uit Riga (03.30 uur in de auto), vandaar svp niet bellen. Want we hebben er gisteravond ook nog eentje genuttigd om te proosten op de erg mooie resultaten.
Mark Wassink troefde opnieuw de Italianen af in de E3 (na Erwin in Portugal); Alex van den Broek hield stand ondanks zijn recente knieblessure; Ralph Hubers reed naar een mooie vijfde plaats in het zeer sterke E1 veld op de tweede dag; Dave Elsinga rijdt een 8e en een 7e plaats; Erik Davids met twee 8e plaatsen; Geert Snellenberg 9 en 8, Barend Haaijer sterk op dag1 en ga zo maar door.

Een mooi en goed georganiseerd evenement. Door de manier van proeven uitzetten en door de voor velen rare ondergrond (veel glijpoeder) ging er nogal wat lint stuk, maar daar zaten ze beide dagen goed bovenop.
Uitslagen snel en goed; sfeer goed, vriendelijk volk, prettige prijzen, een mooi groen land en nog iets, maar dat schiet me nu even niet te binnen.
Er komen alleen wel vreselijk veel snelle Franse en Italiaanse junioren aan. Het wordt tijd dat we daar iets voor gaan verzinnen!!
Henk van der Spek.