Verslag 3-uurs Enduro Eindhoven 9 september 2012

Het Trophy team met veel EK- en WK ervaringVoorstelling NL Trophy team Six Days 2012 bij 3-uurs Enduro
Voorafgaand aan de eerste Eindhovense 3-uurs enduro vond de voorstelling plaats van het Nederlands Trophy team dat gaat deelnemen aan de International Six Days enduro (ISDE) van 24 t/m 29 september in en om de Sachsenring in Duitsland.

De uitnodiging van de KNMV om in te schrijven voor dit evenement eerder dit jaar veroorzaakte nu niet bepaald een stormloop. Om onder de huidige economische omstandigheden toch nog 18 inschrijvingen bij elkaar te krijgen was dan ook een opsteker. Uit die aanmeldingen was het toch nog redelijk makkelijk een sterk Trophy team af te kunnen vaardigen, voor de Junior Trophy lukte dat helaas niet. Het Trophy team bestaat uit louter gepokte en gemazelde endurorijders die zich op nationaal en internationaal EK en WK  niveau al nadrukkelijk bewezen hebben. De rijders zijn: Lucas Dolfing (E1), Bas Klein Haneveld (E1), Robin Nijkamp (E2), Mark Wassink (E2), Hans Vogels (E2) en Amel Advokaat (E3). Stuk voor stuk taaie en goed gemotiveerde rakkers die goede kansen worden toegedicht en die de strijd zondermeer kunnen aangaan met de niet malse concurrentie. trophy en clubVan de twaalf deelnemende clubrijders gaven er zes acte de presence. Dinand Tijhuis van het MC De Toerenteller team begint aan zijn 19e ISDE maar moet er daarna nog drie afronden om het record van 22 in handen van Rudi Boom te evenaren. Het team bestaat verder uit Henry en Hans Pol. Het Dutch Veteran team bestaat uit Leo Moulijn die op zijn 56e zeker niet de benjamin van de ISDE is. Hij rijdt samen met Niek Dijkman en Wopke Hoekstra. Het ISDE Clubteam Holland was voltallig aanwezig met Dirk Schuttel, Hans Polsvoort en Ronald van Amersfoort. Het van de Velden Husaberg Team was helaas verhinderd. Assistenten, helpers, Trophy- en Clubrijders zijn klaar voor de ISDEJohan Becker directeur Sport van de KNMV wenste de rijders en de teams veel succes maar ook het nodige plezier en bedankte de assistenten voor de steun tot op heden en voor wat in Duitsland zeker nog komen gaat.

Na de voorstelling was het tijd voor de 3-uurs enduro. In totaal hadden 80 teams zich ingeschreven. Daarbij ook de kersvers voorgestelde zesdaagse rijders die meteen hun kunsten konden laten zien bij deze op hun lijf geschreven trainingsmogelijkheid. Le Mans start en een startmotor, mooie combi!Na de Le-Mans start was Hans Vogels niet als eerste weg. Maar binnen drie bochten zette Vogels dat recht, nam de kop over en begon maar meteen een mooie voorsprong op te bouwen. Het bijna 6 km lange afwisselende parkoers lag er op de MAC Veldhoven crossbaan keurig nat gespoten bij. Dat was heel anders op en rond “Landsard Beach” en in het “4×4 bos” waar het door de lang aanhoudende droogte erg stoffig en dus oppassen was. De organisatie waarschuwde daar ook nadrukkelijk voor en nam de maatregel om op het lange rechte stuk langs het strand de chicane aan te scherpen om de snelheid verder te drukken. Zoals voorzitter Leon Reniers het verwoordde; “We hebben een mooi parkoers gebouwd maar we willen jullie wel vanavond allemaal weer heel naar huis zien gaan!”. Niet voor niets waren Vogels en teammaat Erald Lammertink zo happig snel aan de leiding te komen. Maar ook Mark Wassink en Robin Nijkamp hadden er zin in en kropen snel dichterbij om er zo een spannende strijd van te maken. Na 3 uur had Vogels/Lammertink nog een marge van maar 6,3 sec over, wat alles zegt over de close race waar een foutje direct werd afgestraft. De derde plaats ging naar Amel Advokaat samen met de in de enduro opkomende ster Wesley Pittens. Weliswaar moesten zij maar liefst 5 minuten toeleggen wat ook maar aan gaf dat de twee kopteams er een verschroeiend tempo op hadden gelegd maar dat ook pech en een vergissing in een klein hoekje zit. Hoe dan ook was het verschroeiend heet wat er toe leidde dat vele rijders (en sommige motoren) bij de klamme 29 graden Celsius aardig aan het stomen kwamen.

Dat alles was de verdienste van een prima organisatie van de MAC Veldhoven die met trekkers als Leo Brans en Alwin van Doremalen het allemaal erg goed voor elkaar hebben. Overigens werd er vandaag niet over de extreme obstakels gekoerst maar werd er wel stevig gebouwd door Eddy Lemmens c.s. waarbij een hele stapel boomstammen een andere plaats kregen. Het gaat dus (nog) mooi(er) worden.

Zie verder foto’s op  sixdays.nl

Tekst en foto’s, Alex Peters