Verslag Jeugd Enduro Oirschot 16 maart 2013

3 Dennis Verhoeven was met afstand de snelste in de J1 De eerste jeugdenduro uit een serie van zeven voor het allereerste officiële NK Jeugdenduro werd georganiseerd door MCO Oirschot. Het parkoers was uitgezet op en rond de jeugdcrossbaan waar werkelijk elke beschikbare mogelijkheid tussen en naast de baan was benut voor een zeer gevarieerde route met een hoog enduro gehalte.

De club had tijdens de Enduro van Eindhoven onderdak geboden aan de tweede proef en waar dat mogelijk was, het lint laten staan. Hierdoor kon wat makkelijker deze mooie proef uitgezet worden, wat desondanks nog een hele klus was voor de MCO vrijwilligers met vele honderden meters lint. Het resultaat was een mooi maar intensief parkoers met veel variatie aan bochten, springheuvels en kruip sluip stukjes maar ook enkele lastige extreem obstakels. Dit vormde grotendeels de tweede proef.

De eerste proef lag op een nabijgelegen akker waarin de jeugdigen zich konden uitleven op enkele sappige modderige stukken, precies zoals het in enduro’s nog wel eens voorkomt. Menig bodemonderzoek werd verricht maar alleen een vette bruine afdruk op het pak was het gevolg.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd in meerdere groepen geoefend op de extreem delen, over een stapel hout rijden, boomstammen, vrachtautobanden en dergelijke. Dat bleek toch heel wat lastiger dan gedacht voor de jeugd waarop besloten werd enkele obstakels flink te vereenvoudigen en bij enkele een omrijroute aan te leggen, een z.g. by-pass. Uiteraard kostte zo’n by-pass meer tijd dan het vlot nemen van het obstakel, hoewel even blijven hangen ook niet bevorderlijk was voor een snelle passage. De route inclusief proeven van in totaal 30 minuten moesten de deelnemers in twee klassen, de J1 en de J2, vier keer ronden.

J1 klasse t/m 85 cc 2 takt/150cc 4 takt. Van de zeven deelnemers bleek Dennis Verhoeven op 7 van de 8 verreden proeven duidelijk de sterkte. Voor de tweede plaats ging het tussen Tommie Jochems en Thijs Bulten. Om en om waren ze elkaar te snel af maar op de finish had Tommie een ruime zes seconden over en kon de tweede plaats arresteren. Thijs moest genoegen nemen met de derde plaats maar weet nu waar hij staat voor de volgende keer. De vierde plaats ging naar Stan van Diemen voor Casper Hordijk als vijfde.

J2 klasse t/m 125 cc 2 takt/250cc 4 Takt. Hier stonden maar liefst 25 deelnemers aan de start inclusief de speciaal voor deze wedstrijd uit Zweden overgekomen Oscar Blom. Daar was het momenteel minus 20 graden en was alleen met spijkerbanden nog enigszins te rijden. Om ook zoonlief een mooie internationale ervaring te geven had pa Blom er wel even 1300 km enkele reis voor over. De wedstrijd werd vanaf de eerste tot de laatste proef gedomineerd door Thierry Pittens op een 250 2 takt die eigenlijk niet is toegelaten volgens het reglement. Pittens was niet de enige want verwarrende berichtgeving vanuit de KNMV zorgde dat wedstrijdleider Wilco Bruijn de vijf op een dergelijke machine verschenen deelnemers voor één keer toeliet. Kris de Boer was de naaste achtervolger van Pittens maar kon die geen enkele maal bedreigen en finishte als tweede op ruim anderhalve minuut.  Michel Hoenson kampte met Oscar Blom om de derde plaats maar Michel had de langste adem en mocht daarom de derde beker meenemen. Oscar Blom ging als vierde naar het podium en zag Max Hannes daar terug als vijfde.

Prima debuut. Onder het vrijwel ideale enduroweer, mooie temperatuur en droog, was er flink wat afgezwoegd op de zware maar mooie proeven en route. Bij sommigen was de vermoeidheid van de, overigens blije en voldane, gezichten af te lezen. Het debuut van het NK was een groot succes en MCO kan terugkijken op een prachtige jeugdenduro. Klik hier voor de volledige uitslag.

Tekst: Alex Peters

alexFoto: Ad Verhoeven

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl