2013 EK enduro, 27-28 april, Bussi sul Tirino, Italië

Nederlanders goed in de verdediging

Al mijn foto’s. De serie van vier EK enduro wedstrijden ging van start in het Italiaanse Bussi sul Tirino in de fraaie heuvels tegen de Apennijnen aan. De 185 deelnemers uit 19 landen (voor het eerst ook uit Rusland en Oekraïne) kregen in zes uur wedstrijdtijd een mooie route over geitenpaadjes en gravelwegen met veel losse stenen voor de kiezen. Daarin twee pittige proeven. De crossproef van rond vijf minuten was een combinatie van gladde, harde leem op een weiland en stukken crossbaan met gravel en vaste stenen. De uiterst snelle enduroproef duurde rond de negen minuten en kende veel hoogteverschil en slalommen over de heuvelkam tussen de bomen door.

Voor Nederland moesten de “jonkies” de kolen uit het vuur halen, omdat de huidige ONK leiders (allen rond de dertig jaar) dit jaar geen EK rijden. De nieuwe groep bestaande uit Dolfing, Ten Velde, Klein Haneveld, Nijkamp en – terug van een zware blessure – Stefan Hage, allen voor in de twintig, deed dat voortreffelijk. Waar zij vorig jaar in gelijke omstandigheden in Italië zo rond de vijftiende plaats in de uitslagen stonden, werd nu steeds rond de tiende plaats gefinisht. Ook de achterstand in minuten op de thuis oppermachtige Italianen was duidelijk kleiner.
Bas Klein Haneveld reed op zaterdag zelfs lang op een achtste plaats maar ging er in de laatste enduroproef hard af. De proef afmakend met een krom stuur, tuimelde hij meteen naar de zestiende plaats in het dicht op elkaar staande veld.
Bij de Veteranen hield ervaren rot Erik Davids zich zeer goed staande. Met een derde plaats na twee dagen nam hij de enige beker mee op de 1600 kilometer lange terugreis.
Bij de merkenteams scoorde WPM-KTM-Nederland tweemaal een derde plaats.

De EK scores van het weekend in Italië:
Dag 1:
E1: 1. Luis Oliveira (P); 10. Lucas Dolfing; 11. Ismo ten Velde; 16. Bas Klein Haneveld
E2: 1. Tom Sagar (GB); 8. Kevin Gauniaux (B); 12. Robin Nijkamp; 19. Stefan Hage
Veteranen: 1. Werner Muller (A); 4. Erik Davids; 19. Marcel Hordijk; 23. Dirk Schuttel; 25. Leo Moulijn

Dag 2:
E1: 1. Maurizio Micheluz (I); 10. Bas Klein Haneveld; 11. Lucas Dolfing; 14. Ismo ten Velde
E2: 1. Tom Sagar (GB); 9. Robin Nijkamp; 11. Kevin Gauniaux (B); 16. Stefan Hage
Veteranen: 1. Werner Muller (A); 3. Erik Davids; 20. Marcel Hordijk; 22. Dirk Schuttel; 24. Leo Moulijn

13 april: Maar 6 Nederlanders naar EK Italië?
Een mooie lijst met 170 deelnemers waaronder 63 junioren. Allicht want het EK is de ideale leerschool voor rijders die hoger op willen. En dan maar 6 Nederlanders aan de start. Geeft mij te denken. Willen we een topsport zijn of een hobbysport?
203 Lucas Dolfing TM
207 Bas Klein Haneveld KTM
225 Ismo ten Velde KTM
213 Stefan Hage KTM
303 Robin Nijkamp KTM
506 Leo Moulijn

17 april: Toch 9 oranje mannen naar EK Italië
De lijst wordt regelmatig bijgewerkt en is inmiddels gegroeid naar maar liefst 182 inschrijvers! Volgens het Duitse jurylid worden er geen startnummers uitgedeeld dus zelf plakken.
Junioren -groen met witte cijfers
Senioren – rood met witte cijfers
Veteranen – blauw met witte cijfers
Onze E1 mannen komen o.a. WK rijder Maurizio Micheluz tegen en ook Luis Oliveira, Edward Hubner en nog een paar. In de E2 zien we Diego Nicoletti, Marco Neubert, Andrea Beconi en Tom Sagar. Bij de Veteranen mag Erik Davids zijn tanden weer in Werner Muller zetten.

203 Lucas Dolfing TM
206 Ismo ten Velde KTM
208 Bas Klein Haneveld KTM
303 Robin Nijkamp KTM
326 Stefan Hage KTM
503 Erik Davids BETA
507 Leo Moulijn
525 Dirk Schuttel Yamaha
526 Marcel Hordijk Yamaha
Persbericht: FIM-Europe
The 2013 Enduro European Championship will start on the 27th and 28th of April in Bussi sul Tirino (Italy). Since today the organisers received registration entries by 182 riders, among whom 10 for the FIM Europe Cup 50 cc., 10 for the Women and, for the first time, 2 Ukrainian riders.
The Enduro Commission chairman, Marco Bolzonello, expressed great satisfaction for the high number of registration, in particular among Junior riders.
The organisers, thanks to the support of the promoter Wolfgang Butzner and of the Tourism Office of the Pescara province, did their best to guarantee the success of the event, which presents an extremely competitive track that was defined by the former world champion Mario Rinaldi, after a detailed inspection, as worthy for an European level event. For more information: www.european-enduro-championship.com

Dinsdag 23 april: Op pad voor het weekend …
Als je niet zo ver wilt rijden, kun je je nog snel inschrijven voor de cross country op zaterdag en zondag in Enter. Zaterdag hebben ze daar ook de jeugdenduro. Omdat ik maar op één plek tegelijk kan zijn, ga ik nu op pad naar het EK in Italië. De eerste van het jaar in een serie van vier. Met een fikse deelnemerslijst, vooral ook in de junior klassen. Ook heel veel Junior under 20 op een 125 cc. Die jonkies van ons rijden gewoon in de senior klassen. Tegen een aantal halve en hele WK rijders: ben benieuwd maar het wordt zeker genieten …

Donderdag 25 april, 11.36 uur: Enduro op zijn Italiaans
Als nuchtere Hollander moet je soms maar een beetje glimlachen als ze hier de regio (Abruzzen) en het dorpje Bussi sul Torino op de internationale toeristenkaart willen zetten door een EK enduro te organiseren. Ja, een prachtige vakantieomgeving maar amper restaurants of accommodatie en de camping is ook nog dicht. Misschien dat de mountainbike en kajak verhuurder binnen denkt te lopen. Eten pas na acht uur; het is al tamelijk ver naar het zuiden hè!
Gelukkig elke avond gratis spiesjes en andere regionale lekkernijen, maar nog amper stroom op de paddock en de crossproef zat woensdagavond ook nog niet in het lint. De paddock is op het keurig verlichte (gravel) voetbalveld (weinig tackle’s en slidings denk ik hier) en het parc-fermé is op de tennisbaan. Van daar is het 500 meter lopen naar de start in het dorpscentrum (uiteraard).
Na de start komen ze vrij snel op de crossproef. Een knetterhard geval met veel op- en afstapjes, kombochten, deels crossbaan en hoogteverschil. Een minuut of vijf zal die duren. Vandaar door het dorp en de zuidelijke lus naar TC1 (Collepietro). Niet duidelijk of daar getankt moet worden. Daarna een nog veel langere noordelijke lus en terug richting enduroproef en start/finish.
Die enduroproef is een echte. Ze lopen er dik anderhalf uur op. Harde gravel paden en paadjes. Meteen vanaf de start omhoog, terrasje, omhoog, terrasje enz tot bovenop de richel (graat) en dan na veel omzwervingen weer even zoveel omlaag naar de finish van de proef (die niet bij de start ligt, benieuwd of we tijden gaan krijgen van deze proef).
De hele lus is 50 km en daar krijgen ze dik twee uur voor, tokkelen dus, moet kunnen op één tank. Alle NL-ers zijn gezien op die ene Ryan-Air klant na maar de BETA’s staan al strak hoor Erik! Bezig met proeven lopen en nummers plakken.
Straks even naar TC1 kijken; later meer.

Donderdag 25 april, 17.28 uur: verkenningsdag
Mooi weer en en beetje rondrijden, wat wil je nog meer. Vandaag zelfs niet de dagelijkse bergwind (tramontana) die de hele paddock onder het stof zet. Foto’s gekregen, vooral van de enduroproef, gemaakt door Dirk Schuttel. Ondertussen gingen wij maar eens op zoek naar TC1, 26 km over de weg, of toch binnendoor? Voorbij de enduroproef even de heuvels oversteken, moet kunnen. Wauw, pittig hellinkje.
Nou, jonge, ouwe Dolfing en Maikel Verkade haalden het. Maar Blija endurobromfiets crack ten Velde en Opa Davids niet. Ik ben eerlijk, ik begon er niet eens aan.
Callepietro ziet er uit als een middeleeuws dorpje op een heuvel, dus daar, midden op het dorpsplein is de tankstop. Ook dat kan. Morgen nog maar een rondje met een paar verse volgers die vanavond aankomen.

Vrijdag 26 april, 17.30 uur: toch nog een drukke vrijdag
Stiekem nog heel wat te doen voor een enkeling, maar de keuring ging vlot. Intussen had Cedric Cremer de pré-ride al gedaan en hij wilde ook die van ons wel even bijpraten. Cedric is hier als begeleider van Kevin Gauniaux. Kort en goed: een echte enduro route met weinig rust; vooral in het tweede deel veel stenen paadjes en zeer behoorlijke klimmen en afdalingen. “Het leek soms wel trial”.
Voorlopig 60 minuten voor de eerste lus (30 km) met de crossproef aan het begin en 65 minuten voor de tweede lus (26 km) met de enduroproef aan het eind. De enduroproef zal de eerste ronde niet tellen. Cremer deed 5 minuten over de crossproef en ruim 9 minuten over de enduroproef. Na de juryvergadering definitieve tijden.
Na die briefing moesten er twee UFO jasjes nog even rond geleid worden en toch nog drie oppik-punten gevonden. Veel is het niet maar dat blijft altijd lastig in heuveland en in de buurt van een natuurpark.

Vrijdag 26 april, 18.12 uur: blik op zaterdag
Definitief 60 en 65 minuten per ronde. Lucas start om 9.28 en Marcel Hordijk is de laatste NL-er om 9.58 uur. Er wordt regen verwacht en dat is in ieder geval goed tegen het stof (ook vandaag viel er al af en toe wat).

Zaterdag 27 april, 13.32 uur: op pad voor dag 1
Na een natte avond ging het vanmorgen om 09.00 uur los onder een bewolkte hemel waar af en toe een spatje uitvalt. Graadje of 18 dus lekker voor de rijders. Bijna iedereen heeft overal voldoende tijd over, zeg 10 tot 14 minuten. Het eerste route deel is makkelijk zat en in deel twee zit iets meer werk maar al die grote hellingen die er te voet schrikwekkend uit zien, blijken op de motor altijd weer mee te vallen.
De volgers kunnen bijna niks hier in de heuvels. Van TC naar TC en van proef naar proef, meer niet. De enduroproef telde niet in de eerste ronde. De vooral onderin gladde crossproef wel. Onderin is hij op gras uitgezet en bovenin op en langs de crossbaan maar wel overal op losse kleine stenen.
De live timing loop aardig achter, zie ik. Er is ook een livecam maar die staat (nu) op het startpodium, waar ze alleen aan het eind van de dag nog een keer verplicht over heen moeten.
De race dan. Geen verhalen en dan gaat het tot nu toe allemaal goed en zie ik ze zo hard mogelijk rijden op de crossproef. Van de enduroproef is echt niks te zien en er zijn daar ook geen foto’s te maken. Kom je gewoon niet bij.
Na twee crossproeven is Bas Klein Haneveld snelste Nederlander op een 42e plaats. Enduroproef 2e ronde is nog niet te zien; slechte verbinding zeiden ze. Terwijl Lucas tegen 14.00 uur al door de 3e en laatste crossproef heen moet zijn om dan via de TC1 en de enduroproef om 15.43 bij de pré-finish te komen. Exact 30 minuten later (16.13 uur) moet ook de laatste van de negen, Dirk Schuttel daar doorheen.

Zaterdag 27 april, 17.12 uur: definitieve uitslag
E1:
1. Luis Oliveira 30’46.21
10. Lucas Dolfing 32’54.58
11. Ismo ten Velde 32’57.34
16. Bas Klein Haneveld 34’10.21
E2:
1. Tom Sagar 31’21.42
8. Kevin Gauniaux 32’09.72
12. Robin Nijkamp 32’56.34
19. Stefan Hage 34’49.54
Veteranen:
1. Werner Muller 32’24.79
4. Erik Davids 34’20.39
19. Marcel Hordijk 39’41.29
23. Dirk Schuttel 40’56.43
25. Leo Moulijn 42’54.53

Bas lag mooi op koers voor de 8e plaats maar in de laatste endurotest ging hij er op de eerste helling stevig af. Dus ging Lucas er mee aan de haal. Die ging er op de route ook wel een keer af maar dat telt niet. Ismo zat er goed op en volgt op 3 seconden. Wel twee minuten achter die verrekte Portugees.
In de E2 gaf Robin (ik heb gewoon lekker gereden) nogal wat toe in de eerste tellende enduroproef. Belg Kevin Gauniaux werd 8e en was niet tevreden over (zijn gebrek aan) snelheid in de enduroproef. Stefan Hage was ook net een paar keer teveel gevallen, maar bleef wel vrolijk
Bij de veteranen lag Erik Davids lang op drie maar in de laatste endurotest gaf hij drie seconden toe en werd vierde.

Zondag start om 08.30 uur en tijden ingekort naar twee keer 55 minuten.

Zondag 27 april, 12.50 uur: alles nog op de baan
De zon scheen vandaag al om 6.30 uur en nu is het gewoon aardig heet aan het worden. Zweten op sommige hellingen, hoewel op die lastige van gisteren (op de route) nu in de eerste ronde zelfs alle 50 cc-tjes zonder hulp boven kwamen (VIDEO).
Na twee ronden (waarvan nog niet alle tijden te zien zijn) zitten de mannen zo’n beetje op dezelfde plaatsen als gisteren. Ze gaan nu net de derde ronde in en er zal dus nog een tandje bij moeten. Gelukkig nog nergens stukken of blessures behalve wat schaafplekken.

Zondag 27 april, 15.07 uur: officiële uitslag
E1:
1. Maurizio Micheluz 38’33.87
10. Bas Klein Haneveld 41’24.03
11. Lucas Dolfing 41’51.71
14. Ismo ten Velde 42’21.44
E2:
1. Tom Sagar 38’29.70
9. Robin Nijkamp 40’59.82
11. Kevin Gauniaux 41’17.45
16. Stefan Hage 43’31.18
Veteranen:
1. Werner Muller 41’02.67
3. Erik Davids 43’14.92
20. Marcel Hordijk 51’12.71
22. Dirk Schuttel 53’35.73
24. Leo Moulijn 54’41.32
Weinig gebeurd de laatste ronde. Ismo ten Velde had de (vlamnieuwe) mousse kapot dus die zette nog even een nieuwe voor de derde ronde. Kevin Gauniaux lag de hele tijd voor Robin Nijkamp maar in de 2e endurotest maakte hij een koprol en die 40 seconden kreeg hij niet meer ingehaald.
Robin wordt vandaag 38e in de scratch en dat is een compliment waard!
Ze ging bijna allemaal vandaag harder dan gisteren,maar dat kunstje kennen de kopmannen ook! Meer op het harde trainen dus richting Sardinië zodat er vanaf dag 1 gevlamd kan worden. En de nieuwe generatie gewoon op een 50cc zetten; nemen we die wel mee want hier kun je wat leren: zie deze video!

Ek enduro: tussenstanden na Italië
Het was voorlopig vooral een Italiaans en Portugees feestje met een verdwaalde Brit en Zweed ertussen. Ook de Duitsers zien we pas vanaf de vijfde plaats. Gelukkig bracht Erik Davids nog wat oranje op het podium. Dat deed hij in deze crossproef (video Jack Rowland) en deze enduroproef (video Tom Sagar). (via enduro21.com).
E1:
1. MICHELUZ Maurizio Italy Suzuki 37
2. OLIVEIRA Luis Miguel Portugal Yamaha 37
3. GERINI Maurizio Italy Husqvarna 30
10. DOLFING Lucas Netherland TM 11
12. TEN VELDE Ismo Netherland KTM 7
13. KLEIN HANEVELD Bas Netherland KTM 6

E2:
1. SAGAR Tom G. Britain KTM 40
2. BECONI Andrea Italy Yamaha 34
3. D’AMBROSIO Edoardo Italy Yamaha 26
9. GAUNIAUX Kevin Belgium Beta 13
11. NIJKAMP Robin Netherland KTM 11

Veteranen:
1. MULLER Werner Austria KTM 40
2. PANNETIER Laurent France KTM 34
3. DAVIDS Erik Netherland Beta 28

Persbericht FIM-EUROPE: enduro-championship 1st day in Italy
185 competitors from 16 countrys openend the european-enduro-championship in Bussi sul Tirino / Italy. The track took more than 50 km through the steep and rocky hills in the Abruzzo. In each of the three rounds the riders had to complete an enduro- and a motocross-test.

Fastest rider of all classes became the Portuguese Luis Oliveira: The Yamaha-rider took 5.9 seconds with his 250-4-stroke in front of local hero Mirko Gritti on the big KTM.

Of course Oliveira won his E1-class as well in front of the Italian Maurizio Micheluz and Maurizio Gerini.

The KTM-factory-pilot Tom Sagar from England won the E2-class in front of the Italians Andrea Beconi and Edoardo d’Ambrosio. Sagar usually starts in extreme-enduro-competitions.

In the largest displacement class, the E3, there were only Italians up to place 5: Mirko Gritti on his KTM won in front of Gianluca Martini and Vanni Cominotto.

With more than 35 seconds the Austrian Werner Müller won the Veterans-class in front of the France Laurent Pannetier. This happend although Müller got stuck twice in the uphills of the first Enduro-test. This is the reason, that the senior is only(!) 42nd in the overall ranking. Müller is riding his 33nd offroad-season this year.

Best junior was the only 19 year old Oliver Nelson from Sweden: The Husaberg-rider rode with his displacement weak 125 bike to the 13th place in the overall!

All results, standings and fotos also on our website: www.european-enduro-championship.com

Persbericht dag 2 FIM-EUROPE: First European Champion!
The just 16 years old Matteo Merli from Italy became the first Enduro-European-Champion this year at the first round of Championship in Bussi sul Tirino: The Beta-rider won also the second day in the only in Italy racing 50-cc-class. That makes him to an early champion.

This is the first success for the Italiens, which had no luck in the overall: At the first day it was the Portuguese Oliveira who won overall, at the second day it was the britisch rider Tom Sagar!

In the E1-Class the Italien Maurizio Micheluz beat the first days winner Oliveira in front of Maurizio Gerini.

With the victory in the overall Sagar won the E2-class too: In front of the Italien Andrea Beconi and Sagars fellow countyman Jamie Lewis.

But in the E3-class the same italian conditions as at the very first day: five Italian riders share the first five places, beginning with Gianluca Martini on the Beta in front of yesterdays winner Mirko Gritti and Vanni Cominotto.

But the fastest junior is a Portuguese: Diego Venturo on the Yamaha did the seventh overall and the victory in the Junior-E2/E3-class.

With more than one minute lead Veteran Werner Müller from Austria took an other victory in front of Laurent Pannetier from France.

Emilie Karlsson from Sweden took the second win in the ladies-class: but Marita Nyqvist climbed up to second place. The bike of the finnish rider was stolen in the night before the race and she startet with a borrowed bike, which was not customized to her. For the next race, 8th and 9th of Juni in France she threatens to Revance!

The competition in Bussi sul Tirino became italien style, after the sun startet to shine. The very stony ways in the hills became more and more bumpy and tiring for the riders. More than worth for an european-championship with an perfect organisation from the local Motoclub Lo Sherpa.

All results, standings and fotos also on our website: www.european-enduro-championship.com