2009 EK Enduro, 15-16 augustus, Vysny Medzev, Slowakije

Droog, warm en stoffig en vooral heuvels.

Mark WassinkEen mooi EK met een goede deelname hoewel deze keer wat minder Nederlanders. Goede toptien plaatsen voor Ralph Hubers en Rik Broer en ook Jirry van Veen was sterk bezig. Dave Elsinga zit net tegen de toptien aan en Mark Wassink ging echt over toppen en door dalen dit weekend. Eerst virtueel leider na de pech van Svitko en daarna zelf pech.

Hier de live tijden.

Donderdag 13 augustus: Eerste EK nieuws vanuit Slowakije

Met dank aan (het netwerk van) pension/camping/restaurant Sokol hier in Vysny Medzev (Nederlands management), is hier het eerste bericht van dit EK.
Het is niet om de hoek, met 1600 kilometer sturen, maar de mannen krijgen er wel wat voor terug. Een heel mooie enduroproef van naar schatting 8 minuten op (nu nog) gras en met een zeer behoorlijk hoogteverschil. Een crossproef op een iets flauwere helling met graanstoppels en in het “dal” de crossbaan. En dan nog een Xtreme proef in, op, langs en door een boswal. Die foto’s komen morgen. Verder is het hier mooi weer, het zonnetje pikt af en toe en er valt geen druppel regen. Niks aan te merken dan? Mwah, iets altijd. De startnummers staan verkeerd in het boekje. TC1 ligt aan een smal gravelpad van drie kilometer lang en is te klein. De endurotest is net niet te belopen vanaf de paddock en het pad er naar toe kost autouitlaten en schokdempers.
Morgen zien we wel verder. Iedereen is hier nu wel zo’n beetje binnen en ik lees net dat Amel Advokaat niet komt vanwege een knieblessure, shit dus.

Vrijdag 14 augustus: Een rustige EK vrijdag

Het is een gewone EK vrijdag. Om 11.00 uur gingen de pré-riders met Ragnar op pad voor één ronde van krap 60km. De wedstrijdrijders krijgen er drie af te werken en daar voor staat 2.05 uur (A-tijd). Maar vanavond om 18.00 uur juryvergadering, dus wie weet. Ook de keuring verloopt goed. Er wordt serieus gekeurd maar dat is geen probleem als je de spullen in orde hebt. Weliswaar kregen de meesten van ons aan de inschrijftafel te horen dat er niet betaald zou zijn, maar op de site van de organiserende club stond al 10 dagen dat er wel betaald was?? Kleinigheidje hou je altijd. Ook de startnummers op die site kloppen wel maar Mark Wassink en Ralph Hubers mogen toch voorin starten.
De Slowaken doen de tijdwaarneming (zonder transponders) en daarmee is dat in goede handen. De link naar de uitslagen krijg ik nog door.

Vrijdag 14 augustus, 20.24 uur: Rijnummers en starttijden

In Italie beginnen ze jong.De startnummers van de site blijven gehandhaafd maar de startplekken zijn volgens klassement. Ralph als eerste Nederlander om 09.21 en Leo Moulijn als laatste om 9.46 uur. Ook de A-tijd geldt en dat was 2.05 uur. Ralph moet dan om 15.51 ingeleverd hebben en Leo om 16.16 uur.
Kort na de start gaan ze de Xtreme test in die de eerste ronde niet telt. Dan zo’n 15 minuten later de crosstest en na 1.05 uur op TC1 en in het volgende uur de meteen tellende endurotest en een lus naar de paddock.
217 Ralph Hubers
214 Rik Broer
216 Jirry van Veen
218 Barend Haaijer
219 Ian Olthof
319 Dave Elsinga
320 Geert Snellenberg
321 Erik Davids
419 Mark Wassink
418 Luuk de Haas
421 Dinand Tijhuis
509 Leo Moulijn

Zaterdag 15 augustus, 13.14 uur: Routeproblemen in de 1e ronde

Ian Olthof in zijn eerste enduroKeurig om 09.00 uur ging de eerste junior van start. Na 5 minuten door de niet tellende Xtreme en op naar de crosstest. Na ruim 15 minuten kwamen de eersten daar aan. Toen viel al snel op dat de startnummers door elkaar begonnen te lopen. Uiteindelijk bleken minstens 20 rijders ergens de verkeerde rode pijl te hebben gevolgd, waaronder Dave Elsinga als enige Nederlander.
Dave reed de hele tweede lus en stond tot zijn eigen verbazing weer bij start/finish. Vandaar als een haas naar de cross test, waar hij uiteindelijk met 45 minuten vertraging aankwam. Altijd doorgaan want dat wordt zeker een juryverhaal. Er zaten namelijk ook diverse toppers bij. Uiteindelijk klokte hij bij TC1 en bij start/finish met 21 minuten aan de broek. Gelukkig hoor ik net de Slowaakse juryvoorzitter zeggen dat hij gaat voorstellen die tijdstraffen te neutraliseren.
Terwijl we bij de crosstest op Dave stonden te wachten, reed Mark Wassink daar de 3e tijd scratch en … Svitko ging er wel in maar kwam er niet meer uit. Motorproblemen, hoorde ik later. In de lijst staat hij dan wel weer met tijden op de endurotest en plus 48 minuten??
Na vier proeven leidt Mark voor Nikander en Kuklik. Ralph staat 6e en Rik 8e (na vijf proeven). In de E2 staat Geert 11e maar er zijn er nog veel in de proef.
De tijden lopen wel wat achter want over 10 minuten komt Ralph alweer bij start/finish. Bij de eerste doorkomst daar waren ze allemaal in goeie doen; mooie route met nul asfalt en niet te heet hoewel zonnig. Ook het stof viel mij in de eerste ronde mee.

Zaterdag 15 augustus, 16.57 uur: Alle Nederlanders binnen; Mark ook pech

Ralph Hubers in de Xtreme, 2e ronde.In de 3e ronde was Mark Wassink aan de beurt. In de crossproef liep de ketting eraf en kwam ramvast te zitten. Dat kostte samen met Hennie Wullink nog 21 minuten, in de proef. Dus de klassementswinst was meteen weer weg en dan baal je. Dave Elsinga was nog gestopt op de route bij een gevallen rijder in de 3e ronde en pakte nog 5 minuten erbij. Ook die moeten er af.
De tijdstraffen uit de eerste ronde zijn volgens een mededeling op het publikatiebord hier al geschrapt.
Verder is Dinand Tijhuis gestopt; hij had de pijp leeg na twee ronden. Wel ingeleverd. Barend Haaijer had bij S/F nog even een vorkpoot vervangen en Luuk de Haas moest het stuur even recht (laten) zetten.
De rest zag ik aan de pré-finish en daar hadden ze toch wel aardig afgezien allemaal. Het werd heter in de derde ronde en meer verrot gereden. Ook veel meer stof; in de endurotest reed je in je eigen stof. Ian Olthof heel knap en op tijd uitgereden.
Voorlopige uitslagen:
E1: 6. Ralph Hubers; 8. Rik Broer; 10. Jirry van Veen; 14.Barend Haaijer; 16. Ian Olthof.
E2: 12. DaveElsinga; 13. Geert Snellenberg; 15. Erik Davids; DNF Dinand Tijhuis.
E3: 12. Luuk de Haas; 14. Carsten vom Bruch; 15. Mark Wassink.
Veteranen: 18. Leo Moulijn (Leo had onderweg nog een minuutje opgelopen).

Zondag 16 augustus, 07.33 uur: Klaar voor dag twee in Slowakije

Ralph Hubers, crosstest,  zaterdagDe meesten zijn wat stijfjes vanmorgen aan het begin van dag twee. En het wordt warmer vandaag. En de Xtreme test is aardig slecht geworden. Van die dikste boomstammen hebben er ook een paar gedroomd. Rik Broer heeft gisteren inderdaad zijn knie iets bezeerd. De vader van Ian Olthof, “ouwe” Olthof heet dat dan, had meer blauwe plekken. Was gisteren in het hoge gras over een hunebed gaan vliegen; de Sherco wil nu twee nieuwe wielen. Het is gewoon een pittige enduro. Wel tijd zat op de route. Dus: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Zondag 16 augustus, 11.19 uur: Stofhappen op dag 2

HErik Davids endurotest 1e rondeebben we eindelijk een droog evenement en klagen we weer over het stof. En niet alleen de rijders, ook de fotograaf. Kijk maar eens op de foto’s van de eerste ronde in de endurotest.
Iedereen had een goeie eerste ronde gehad; alleen het achterlichtje van Ian ligt ergens onderweg. Het wordt wordt bikkelen en zo meteen ga ik eindelijk naar die dikke boomstam kijken bij de Xtreme. De tijden lopen hier ook traag.

Zondag 16 augustus, 14.23 uur: Het EK zit er bijna op

Jirry van Veen in de laatste XtremeDe tijden van de laatste enduroproef lopen binnen en dan is het gebeurd. De Pool Szuster leidt nog steeds. Van de Nederlanders zijn Luuk de Haas (zere rug), Dinand Tijhuis (pijp leeg) en Leo Moulijn (pijp leeg) gestopt in of aan het eind van de tweede ronde. De rest doet zijn best. Opgelucht adem halen na de laatste Xtreme waar inderdaad serieuze boomstammen lagen.
Voorlopige klasseringen:
E1: 8. Ralph Hubers; 9. Jirry van Veen; 11. Rik Broer; 14.Barend Haaijer; 16. Ian Olthof.
E2: 11. Dave Elsinga; 13. Geert Snellenberg; 14. Erik Davids; DNF Dinand Tijhuis.
E3: 3. Mark Wassink; 12. Carsten vom Bruch; DNF Luuk de Haas
Veteranen: DNF Leo Moulijn

Ze moeten allemaal nog binnen komen. Ralph over 5 minuten als eerste dus deze klasseringen zijn op basis van de kale proeftijden.

Zondag 16 augustus, 16.33 uur: Verder geen uitvallers maar ook geen prijzen

Op het podium komt laterAllemaal zijn ze uiteraard al even binnen, ook de zwaar vermoeide Ian Olthof. Met Frans de Haas als volgrijder voor de laatste anderhalve ronde, werd hij er door heen geholpen. Wel nog vijf minuutjes gepakt, nou en.
En verder? Het was pittiger dan het er uit zag. Op zondag 106 man aan de finish van de 141 die op zaterdag gestart waren. Het materiaal en de rijders hadden het flink zwaar op de droge, harde, hete en stoffige route en proeven. Nul asfalt en nergens uitrusten. Ondanks de goede prestaties zitten we niet in de prijzen dit keer. Er moet gewoon nog een tandje bij. Aan de weer goed geregelde verzorging door het Enduro- MX Team Gebben Motoren – Chevrolet van Veen onder leiding van Bertus Snellenberg en Gerrit Naafs lag het in ieder geval niet; bedankt mannen.
Op naar de finale in Italë in het weekend van 20 september in Castiglion Fiorentino in de buurt van Florence (zeg maar Firenze).