2009 WK Enduro finale, 12-13 september, St-Flour, Frankrijk

Foto ABC: Antoine MeoDe reeks van acht, ook dit jaar weer zwaardere wedstrijden werd half september voltooid in het bekende Franse enduro gebied. EK dorp Riom-es-Montagnes en zelfs ISDE 2001 stadje Brive; ze liggen allemaal in de buurt op het plateau ten zuiden van Clermoint-Ferrand. Brive-La-Gaillarde was mijn eerste zesdaagse bezoek ooit, onder de tent van Memotours. En dan ben je verkocht. Wel grappig dat ik nu in datzelfde gebied naar mijn eerste WK ga kijken.
De heren rijders krijgen vier ronden van 45 km voor de kiezen met  drie proeven en natuurlijk de KTM super test op vrijdagavond. Er worden 40.000 fanatieke Fransen verwacht, die hopen dat zowel Meo in de E1 als Nambotin of Guillaume in de E3 nog een wondertje kunnen verrichten. Zeg maar dat ze hopen op pech voor Ahola en Cervantes, want in beide klassementen gaat het om meer dan 25 punten achterstand. Verder zijn we benieuwd of Erwin Plekkenpol nog wat kan stijgen in het klassement. Hij staat nu 17e met 13 punten achterstand op Mike Hartmann op plaats dertien.

11 september 2009: Warm lopen voor WK Enduro finale in St Flour
crosstestVanmorgen onder een bewolkte hemel wakker geworden maar het zonnetje is er al weer een tijdje door. Dat is maar goed ook want op mijn rondje langs de proeven en een “point spectaculaire” heb ik genoeg hellingen gezien die maar beter droog kunnen blijven. Door vooral alle natuurlijke mogelijkheden te gebruiken van het gebied, heeft men een mooie WK finale uitgezet. Vier ronden van ca 40 kilometer (er is ook al sprake van 3,5 ronde waarbij de laatste ronde er een makkelijker verbindingsroute van proef naar proef wordt gereden). Twee minuten na de start al de Xtreme test in, daarna de enduroproef en tot slot de cross test. Eerst op vrijdagavond natuurlijk de proloog: de KTM supertest. In de strijd voor de lage landen: Erwin Plekkenpol in zijn laatste WK en onze zuiderburen Goblet, Vukcevic en Vanderheyden. Erwin Plekkenpol gaat zich volgend jaar na drie jaar WK weer toeleggen op het EK, ONK en daanaast diverse andere evenementen rijden (Romaniacs, Zshopau enz).

11 september: Supertest feestje op vrijdagavond
SupertestWat een ambiance! Drie rijen dik stonden de toeschouwers van zeven tot tien uur ’s avonds te genieten van de WEC show. Ik denk dat er zeker 6000 man, vrouw en kind waren. De junioren beten het spits af; toen was het nog licht. Er werd in koppels gereden. En niet zo extreem baantje met wel een paar linke sprongen erin en een paar erg harde afstappen. Als het dan donker wordt is dat moeilijk timen. Als Meo en Ahola dan als allerlaatste duo om vijf voor tien nog de derde en vijfde tijd rijden, moet je je petje diep afnemen. De wel aanwezige schijnwerpers gaven tenslotte maar een klein beetje licht. Met excuus voor de slechte foto’s in het donker.
Het geheel ademt een zesdaage slotcross sfeer, maar dan als warmup voor twee dagen topsport. En eerlijk gezegd, zo’n supertest is meer endurostyle dan welke slotcross ook. Het is namelijk nog steeds een echte proef in enduro stijl, individueel gereden en geklokt. Alleen rijdt er nog één naast je en dat zweept de boel lekker op. Mooi dus.
Aubert, toch aan de start ondanks twee in Griekenland achterover gebogen vingers, hield lang de snelste tijd vast. Totdat Nambotin voor eigen enthousiast publiek en rijdend tegen Cervantes er nog twee seconden onder door ging. Wat een speed en wat een controle over die paar boomstammen. Dat belooft wat. Ik denk dat ik dit weekend nog vaker met open mond ga staan kijken naar deze toppers.

12 september dag 1: En ook vandaag gaan ze hard, erg hard!
Erwin in de xtreme testDrie en een halve ronde op de eerste dag van de WEC finale in Frankrijk. Ruim twee uur op een rondje van geen 50 km maar er zitten nog al wat dorpjes in de route. De Xtreme en de enduro test tellen niet in de 1e ronde. Het is wel de bedoeling dat in de laatste ronde alle proeven worden gereden; dan komen we op tien stuks. Ondanks de grauwe lucht en de schrale wind op 900 meter hoogte, werden de Fransen er al warm van. Van hun landgenoten dan, maar ook Knight heeft hier veel fans. Hij gaf ze ook meteen een showtje. Dat spandoek bovenaan die klim werd later door een E1 rijder uit de boom gerukt. Ja, deed zeer. Mooi ook die spoortjes keuze van die mannen en crosser Meo is daarin net zo creatief.
De geblesseerde Aubert heeft het nog wel geprobeerd maar hij gaf later op. In de E2 gaat het nu tussen Salminen op de BMW en Knight (niet meer op de BMW maar wel met WP). In de scratch houdt Nambotin E3 ze voorlopig nog allemaal achter zich.

13 september dag 2: zondag: vooral een Frans feestje
Erwin Plekkenpol Xtreme testOp een zonnige tweede dag gingen de mannen en die ene vrouw weer op pad voor 3 1/2 ronde over de nu erg stoffige en slechte route. Veel verrot gereden stukken, stukken waar je volgens Erwin beter even naast de motor kon lopen om te voorkomen dat je naar beneden viel en een kwartier moest martelen. Dat gold zelfs voor een stukje in de enduroproef, maar dat reed hij gisteren nog net. Erwin werd zaterdag 19e en kreeg de punten voor de 17e plaats omdat Knight en nog eentje voor hem niet meetellen vanwege klassewiseling.
Gisteren hengelde ook Cervantes (E3) zijn kampioenschap binnen met een derde plaats achter de twee Fransen. Nambotin won de scratch en Ahola werd na een val in de laatste enduroproef derde; te weinig om de titel al veilig te stellen. Dat moet dus zondag gebeuren. Dan mag hij op het podium met Aubert (E2) en Oriol Mena (EJ) die al eerder hun titel zeker stelden.
Bij BMW waren ze gisteren extra blij toen Salminen net voor ex-collega Knight de klassewinst pakte. Verder rijden hier een stuk of vijf Spaanse jonkies van hooguit zestien jaar rond op 125 KTM-tjes voor het Marc Coma junior team. Zo’n opleidingsschooltje gaan we bij ons ook regelen. Die voormalige Zesdaagse coach (met mijn haarkleur) gaat er achter aan.

Erwin Plekkenpol 14e in eindstand WK
Het werd nog een pittige dag, die laatste WK dag. Niet alleen een deel van de junioren kwam niet meer goed de hellingen op in de Xtreme. Zelfs Ahola moest een keer opnieuw aanzetten. Zijn 4e plaats vandaag was echter ruim voldoende voor de titel. Op diezelfde zondag werd Erwin Plekkenpol mooi 15e ondanks een foutje in de laatste enduroproef waarbij de motor afsloeg en niet meteen wilde starten. Hiermee bezet hij de 14e plaats in de WK eindstand van de klasse E2.

De WK kampioenen op een rij
Erwin aan de finishHet WK zit er op. En de winnaars zijn:
EJ: 1. Mena, 2. Fortunato, 3. Joly
E1: 1. Ahola, 2. Meo, 3. Albergoni
E2: 1. Aubert, 2. Salminen, 3. Ljunggren
E3: 1. Cervantes, 2. Nambotin, 3. Guillaume