Wedstrijdverslag ONK Enduro Havelte, 4 oktober 2014

Wesley Pittens wint spannende slijtageslag
Met zonnig en droog weer en dito parkoers lag de Havelter zandbak in ideale conditie voor de enduro. De traditionele aantrekker van het tweede deel van de ONK competitie staat bekend als zwaar waardoor crossers met ervaring op diepe knippen hier in hun element zijn en de toon bepalen. Het is geen groot geheim dat het winnen van enduro’s vraagt om gedegen crosskunsten maar zoals het er hier bijlag met gruwelijk diepe zandknippen was een meer dan prima conditie vereist.

AAN KLAPPERDEKLAPZAND GEEN GEBREK

Met name in de grote mul zandbak van het militaire oefenterrein Havelte West wist MC Havelte weer een conditioneel uitdagende ronde van 45km uit te zetten voor de zesde `Jos Leunissen Memorial`. Daarin twee mul klapzand proeven van een goede 5 km. Om het nog wat mooier te maken mocht de tweede proef twee keer achter elkaar worden genomen, een bezigheid  waar de snelste inters een ruime 7,5 minuten voor uittrokken. Met de talloze steeds dieper wordende, soms verraderlijke, knipgaten was het bepaald niet makkelijk. De conditie speelde een grote rol en velen moesten tot op het tandvlees of erdoor. De inters deden de 45km vijf keer waar de nationalen genoeg hadden aan vier. Diverse rijders verlieten onder deze lichamelijk zware condities met prachtige zwiepers hun ros en landen doorgaans in het zachte zand. Dat ging meestal goed met uitzondering van twee pechvogels die wat meer nodig hadden dan een pleister en een knuffel. Zo viel de oogst voor de medische zorg gelukkig mee.

De condities vergden ook het uiterste van de motoren en vooral de luchtfilters die veelvuldig rijp waren voor een wissel. Doorrijden kan natuurlijk, maar dan kunnen de kosten snel oplopen! Er waren in ieder geval diverse uitvallers te noteren, niet altijd mechanisch trouwens.

De uitdaging voor de MC Havelte van het vorig jaar om kapot gereden lint snel te repareren was prima in de hand met diverse helpers die de club hebben versterkt zodat het verboden ‘per ongeluk’ afsnijden prima onder controle was.

ONK INTERS E1

3  Lucas Dolfing (E1) ging als een speer met de TMDe sympathieke oud-MXGP rijder en Motors TV commentator Erik Eggens hadden we natuurlijk graag aan de start gezien maar een harde klapper tijdens een training in Lichtenvoorde vorige week houdt hem voorlopig aan de kant. Hopelijk zien we hem snel terug want hij is zeker een van de smaakmakers in deze klasse. Lucas Dolfing toonde de zomerstop het beste doorstaan te hebben en raakte niet van slag toen Ismo ten Velde de eerste proef binnensleepte. Dolfing sloeg direct terug met winst in de tweede en derde proef en nam daarmee de leiding in de wedstrijd. Kevin Dijk koerste op korte afstand op de derde plaats met Bas Klein Haneveld in zijn nek. Ten Velde won de vierde proef waarna Dolfing er eens extra voor ging zitten en de snelste tijden op de klok bleef plakken. Slechts in proef 7 kon Ten Velde nog een keer toeslaan waarna Dolfing regelrecht op de dagwinst afstevende. Ten Velde hield de tweede plaats vast ondanks dat Dijk nog proef 8 wist te winnen en ook in de twee laatste proeven stevig aandrong. Een veilige marge van 10 seconden resteerde maar duidelijk was wel dat Dijk op dit soort enduro’s steeds sterker wordt. Deze derde plaats had dan ook flink wat glans ondanks dat vierde man regerend kampioen E1 Klein Haneveld op proef 6 moest uitvallen met een vastloper. Eenzelfde uitval lot was toebedeeld aan Lars Verbakel al was dat in de 10e proef, maar daarom niet minder jammer.

ONK INTERS E2

50 Preparatiefout kostte sterke Robin Nijkamp de winst in de E2Hans Vogels is al een tijdje geen professioneel fulltime rijder meer. Een consequentie van zo’n overstap is vaak dat het aantal trainingsuren mogelijk iets onder druk komt. Hier was er bijzonder weinig van te merken mede omdat Vogels zich altijd uitstekend kan motiveren. Zeker in het begin ging het hard en ‘vogelde’ Hans weer de snelste tijden bij elkaar op de proeven 2 t/m 4. De allereerste proef ging naar snelstarter Johnny Bosmans die even liet zien welke  mogelijkheden er in hem schuilen. Vanaf proef 5 was de beurt aan Robin Nijkamp die zich op diepe knippen doorgaans als een vis in het water voelt. Hij moest zich echter wel eerst van zijn slippende koppeling ontdoen die hem vanaf het begin van de wedstrijd plaagde. Nijkamps helpers moesten er weliswaar even voor op en neer naar de werkplaats vele km’s ver om onderdelen te halen, maar dat was bijzaak. Helaas was de bijna 9 minuten die bij de tijdcontrole over was net onvoldoende om de koppeling te monteren en op tijd te klokken. Met een overschrijding van slechts 3 hele seconden liep Nijkamp een minuut straftijd op. Dat was zuur, zeker in de wetenschap wat daarna gebeurde. Nijkamp was duidelijk flink geladen en won de proeven 5 t/m 10 en zou theoretisch de wedstrijd hebben gewonnen ware er niet die vreselijke strafminuut. Zo won Vogels die de malheur van zijn concurrent zeker niet was ontgaan alsnog met een zeer eervolle tweede plaats voor Nijkamp. Johnny Bosmans is al genoemd en bleef iedere keer op de eerste proef dichtbij de twee kopmannen maar verloor op de tweede proef steeds te veel om de aansluiting te behouden. Zijn derde plaats kwam niet in gevaar daar Vincent Rikhof een eerbiedige afstand bewaarde en zo vierde werd voor vijfde man Rendo Boersma.

ONK INTERS E3

234 Na spannende strijd scratch- en E3 winst voor Wesley PittensMet een tussenstand van 1-1 in het voorjaar tussen Mark Wassink versus Wesley Pittens en de minieme onderlinge verschillen rechtvaardigden de verwachting dat deze heren elkaar hier weer zouden opzoeken. Wassink nam de leiding in wat ontspon als een thriller en begon gestaag met het sprokkelen van enkele tienden of seconden per proef aan een voorsprong te bouwen. Na proef 5 bedroeg het voordeel slechts 2,5 seconden. Vanaf proef 6 was het ineens Pittens die de proeven inpikte maar ook nu bleven de verschillen erg klein. In proef 8 ziet Pittens kans de leiding over te nemen en staat hij 0,9 seconde voor. In de twee nog resterende proeven kan Wassink niet meer aanvallen daar hij de inspanningen moet bekopen van de eerdere zware proeven en besluit geen risico te nemen mede met het oog op de afsluitende ONK Open crosswedstrijd in Oss een dag later (redactie: 5 okt ). Pittens trekt hard door en weet de klasse te winnen met een uiterst sterke Wassink als tweede.

Het mooie is dat Wassink als Motorsporttrainer 2 de KNMV topselectie traint onder leiding van Erik Davids. Pittens is daarin een van de ‘slachtoffer’ geselecteerden. De leerling blijkt het allemaal wel erg goed op te pikken….! Als trainer streef je natuurlijk naar pupillen die beter worden dan jezelf. De nuchtere Wassink kennende zal die daar ook geen moeite mee hebben, al zal hij wel alles uit de kast halen om zijn pupil te verslaan. Een situatie waar beiden beter van kunnen worden, en daarmee de NL enduro. De derde plaats was de hele dag in veilige handen bij Erwin Plekkenpol die trouwens ook regelmatig als trainer optreedt bij de KNMV enduro selectie en dus al een stadium verder is met pupil Pittens. Marc Pepers had al snel de vierde positie in handen en wist die vrij eenvoudig vast te houden daar vijfde man Robin Voortman niet echt aandrong.

INTERS VETERANEN 40+ EV40

299 Michel vd Brand (EV40) is altijd sterk in het zandDe dit jaar nog ongeslagen klassementsleider Peter Bergsma had het vaste plan daar niets aan te veranderen. Michel van de Brand was de man die daar iets aan zou moeten doen maar bleef steken bij het winnen van proef 1. Daarna was het een en al Bergsma wat de klok sloeg en niemand die daar iets aan kon doen. Bergsma wint daarmee zijn derde wedstrijd op rij. De tweede plaats komt in handen van Van de Brand ook al liet hij hier en daar een steek vallen waardoor Allan Davids dichterbij kon komen. Uiteindelijk hield Van de Brand makkelijk de tweede plaats vast en tikt Davids aan als nette derde. Met een mooie constante wedstrijd wist Kees Zuidhof zich verzekerd van een mooie vierde plaats voor de vijfde van Gerard Steenbergen.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)

Bij de scratch trok Wassink (E3) van meet af aan de kar en wisselde in de eerste vijf proeven de proefwinst af met Vogels (E2). Pittens (E3) volgde van nabij. Met Wassink aan de leiding maakte Vogels in proef vijf een klein slippertje wat een paar seconde kostte. Pittens nam zo de tweede plaats over en draaide een tijdlang duchtig aan het gas om in proef 8 de leiding van Wassink over te nemen met een verschil van 0,9 seconden. Nijkamp (E2) lag op dat moment vierde enkele seconden achter Vogels maar moest de slippende koppeling vervangen wat helaas een strafminuutje opleverde. Inmiddels hield Pittens de zweep er goed op en wist te winnen voor Wassink die net als bijna iedereen in de zware omstandigheden vermoeid raakte en besloot tegen het eind geen risico te nemen. Voor de tweede plaats maakte het niet meer uit want die was voor Wassink met Vogels als derde voor Nijkamp op vier. Nijkamp had mede door de winst in de laatste proef de tijden voor de derde positie maar de strafminuut zette hem een plaats terug. Johnny Bosmans (E2) had lang de vijfde plaats in handen maar zag slow-starter Erwin Plekkenpol (E3) tegen het eind snel naderbij komen. Een langdurige bodemknuffel van Bosmans op de laatste proef gaf de doorslag waardoor Plekkenpol alsnog op vijf kon finishen. Bosmans wel mooi sterk zesde.

EURO/ NATIONALEN A1

346 Jeugdig talent Thierry Pittens (A1) was ongenaakbaar bij de nationalenDat Thierry Pittens hard kan rijden is inmiddels ook de KNMV en Promo groep niet ontgaan waardoor hij nu in de topselectie talentontwikkeling is ingedeeld. Dat maakte hij ook hier weer waar door tweede man John Roestenburg op vele minuten te zetten. Roestenburg werd aanvankelijk vergezeld door Jan Daris maar die viel uit na proef 7.

EURO/ NATIONALEN N1

388 Jordi Berghorst voelde zich prima thuis in de zandbakKampioensaanvoerder Jordie Berghorst liet er ook deze keer geen gras over groeien. Met de vertoonde knippenrij techniek, vast afgekeken van pa Gert in de NV50 die daar ook in uitblinkt, kwam er niemand ook maar een beetje in de buurt van zijn tijden. Hij won alle proeven en daarmee de dag. Om de tweede plaats was het iets spannender. Tim Kruiper wilde die wel hebben maar kon niet voorkomen dat dit feest al in proef 3 voorbij ging daar Sjoerd Eskes toen langszij kwam en de tweede plaats opeiste. Kruiper behield de derde stek voor Kay Arne Bulsing waarachter Roy van de Pieterman volgde op vijf.

EURO/ NATIONALEN N2

417 Yamaha Rally rijder Robert van Pelt houdt zich scherp met enduroDe weer top draaiende Bjorn Sloot kon zich zelfs een foutje veroorloven in proef 4 om toch met ruime voorsprong de overwinning te pakken. Voor de tweede positie waren meer gegadigden. Rob Smits, Jarno van de Linde, Sander Boer en Yamaha Rally rijder Robert van Pelt knokten het uit met onderling kleine verschillen. Smits toonde zich op enkele seconden de snelste van dit groepje en scoorde tweede voor derde man Boer. Van Pelt zette Van de Linde een plaats terug en eiste de vierde plaats op.

EURO/ NATIONALEN N3

698 Nina Klink (N3) in WMX stijl naar een sterke 4e positieNet als in Eindhoven zochten Rick Vierhuizen, Arjan van der Vleuten en Rob Lauwers elkaar snel op. Vierhuizen voerde tot halfweg koers het veld aan maar zag door fouten op proef 5 en 7 de concurrentie voorbij komen. Lauwers zag kans de laatste vier proeven in te lijven en daarmee de dagwinst. Van der Vleuten handhaafde de tweede plaats voor Vierhuizen als derde. WMX dame Nina Klink reed een constante wedstrijd en kon daardoor de vierde plaats arresteren voor Mike Jansen.

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40

703 Een constante Patrick Schellekens naar de 2e plaats bij de NV40De te kloppen man is momenteel Michel van Roon. Om de wil bij de tegenstanders te breken begon en eindigde hij alle proeven als snelste. Dat dit leidt tot de dagwinst liet geen twijfel. Patrick Schellekens probeerde er nog van alles aan, reed een constante wedstrijd, kon tegen Van Roon niet op maar de tweede plaats was voor hem. Eddy Heersink zat daar weer een 70 seconden achter op drie gevolgd door Peter Maranus op vier en Twan van Driel op vijf.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50

888 Peter van Saase (NV50), altijd in voor een top drieZandhaas en oud-crosser Gert Berghorst moet je niet op zo’n zandbak neerzetten want dan rijdt hij het hele veld aan gort. En zo geschiedde. De grootste kruimel die resteerde, de tweede plaats, grabbelde Peter van Saase binnen door Simon Schimmel die plaats af te snoepen en een zetje te geven naar de derde positie. Theo van Lierop en Henk Schuizeman konden het maar moeilijk eens worden over de vierde plaats. De snellere laatste ronde van Van Lierop liet daar geen duidelijkheid meer over bestaan. Schuizeman dus vijfde.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)

Bij de nationalen had Rob Lauwers (N3) lang de touwtjes in handen maar jeugdig talent Thierry Pittens (A1) had de langere adem in de eindfase en arresteerde daarmee de winst. Arjan van de Vleuten (N3) ontfermde zich over positie drie voor Rik Vierhuizen (N3) op vier en Bjorn Sloot (N2) op vijf.

OP NAAR EEN DRUKKE TIJD

MC Havelte had het weer prima georganiseerd. Nu er ook weer vers bloed instroomt in de organisatie verwachten we nog meer mooie dingen voor de toekomst. De ronde wordt nu in het algemeen als erg kort ervaren, en mede daardoor zijn er vijf rondjes resulterend in een zeer zwaar parkoers. Het militaire terrein lijkt nog mogelijkheden te bieden om de ronde langer te maken, er zijn in ieder geval ideeën daar eens naar te kijken. Aan stimulator de Luchtmobiele Brigade zal het niet liggen dat de volgende editie van deze memorial nog mooier wordt.

Na de zomerstop is het nu bijna elke week enduro wat de klok slaat. De volgende is die van de debuterende enduro van MSV Salz. Met o.a. proeven op de militaire oefenterreinen Leusderheide en Vlasakkers bij Amersfoort die normaal gesproken verboden gebied zijn omdat daar geschoten wordt met scherp. Het vooraf verkennen is dan ook niet toegestaan. Rijders zijn daarover geïnformeerd. Ook kijkers zijn op dei op afgesloten proeven niet welkom. Het verzoek zich daar aan te houden om de MSV Salz niet in verlegenheid te brengen.

Endurodebutanten van alle leeftijden kunnen zich nog steeds aanmelden voor het rookieklassement (zie http://www.enduro.nl/rookieklassement/). Deelname kost niets en de prijzen zijn fraai.

Wat wel iets kost is het kopen van de enduro DVD HARDER! Initiatiefnemer Oscar Pelgrim zamelt hiermee geld in voor het KWF kankerbestrijdingsfonds. Voor €15 krijg je een leuk gemonteerd geheel van wat een enduro allemaal inhoudt met o.a. Wesley Pittens. Er zitten vermakelijke maar ook heel persoonlijke uitspraken in zoals wat Brian Marissen zegt over bepaalde obstakels. Overigens een mening waarin hij niet de enige is gezien enkele opmerkingen in het gastenboek. Wat dat is? Koop de DVD voor dit prachtige goede doel en je weet het. Bestellen via www.p-line.nl  http://www.p-line.nl

Tekst: Alex Peters

alexFoto’s: VSFoto.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl