Van Hoof stoot door naar de top

Tijdens de 4de en 5de wedstrijd voor het BK enduro, heeft de jonge Kempenaar en Racing Center rijder, Mathias Van Hoof, laten zien dat hij tot de top van het BK behoort. Op een zeer selectief en bijzonder moeilijk parcours in het enduro domein Bilstain, wist de KTM rijder door te stoten tot de top in zijn klasse. Na twee dagen rijden in bijzonder moeilijke omstandigheden, pakte hij een heel mooie 3e plaats in zijn klasse en in de scratch, het algemeen klassement. Daarmee sluit de eerste jaars Belofte nu helemaal aan bij de top!

De endurowedstijd in Bilstain is altijd net dat beetje anders dan de andere manches. Er wordt gereden op een gesloten terrein waarbij de twee proeven erg kort op mekaar volgen en er dus weinig verbindingstukken zijn met als gevolg ook een zeer  beperkte recuperatieperiode. Daarbij kwam nog eens kijken dat de wedstrijd dit jaar een tweeluik was, twee wedstrijden op twee dagen, met elk hun dagklassement, wat het extra zwaar maakte.

De eerste dag kregen Mathias en zijn talrijke concurrenten regen voorgeschoteld voor en tijdens de proeven. Dit maakte dat het vooral de eerste twee ronden (Cfr. Van de 5 af te leggen ronden) erg glad was. Sommige hellingen en flanken waren bijna niet te berijden! De piloten moesten alle zeilen bijzetten om recht te blijven in de bossen van Bilstain. Al snel was uitrijden al even belangrijk als winnen…en dat bewezen de rijders al in de verkenningsronde. Toch was er al meteen een zware valpartij bij één van de Inter-rijders, waardoor de start een half uur werd uitgesteld. Ook naaste concurrent Antoine Magain deelde in de klappen. Hij had ernstige schade aan de voorrem en kon net nog in het gesloten park geraken. Nog een geluk voor hem dat de start werd uitgesteld, zo hadden ze meer tijd om de motor alsnog in orde te krijgen voor de officiële start. Desalniettemin startte hij met een straftijd van drie minuten, wat gezien de zware concurrentie voorin erg moeilijk goed te maken zou zijn en eigenlijk alleen nog maar meer in de kaarten van Mathias speelde.

“Eindelijk eens iets dat mij, als pur sang endurorijder, op het lijf was geschreven, technisch niet evident en ten allen tijde het gashendel gecontroleerd opendraaien. Hier konden de motorcrossers, die op de snellere parcours eerder al hun voordeel wisten te halen, eens niet van profiteren. Dit is echte enduro!!” Dat bleken de rondetijden op de proeven al snel te bewijzen. In de eerste, technische proef met heel wat off-camber momenten met nog een snelle, moeilijk te berijden weide ertussen, nestelde de KTM-rijder zich van meet af aan in de top 3. Ook kon Mathias zich laten gelden met gelijkaardige resultaten op de gecombineerde cross/trial-achtige tweede special. Al snel kregen we een erg spannende tweestrijd tussen Van Hoof en Gauthier, die steeds haasje over speelden, met de KTM Racing center rijder op kop bij het ingaan van de laatste ronde. Maar een kleine misstap  besliste er anders over. Tijdens de achtste proef kreeg het carter een zware klap en stelden ze in de pits vast dat het blok een scheur had. Dit werd provisoir én op de valreep hersteld zodat de wedstrijd alvast uitgereden kon worden, maar al dit last minute werk bracht de nodige stress met zich mee. “Door de stress maakte ik een domme fout en raakte ik vast in een gracht. Hierbij verloor ik veel kostbare tijd en kwam ik pas als 14e binnen. In de laatste proef kon ik de schade nog beperken en pakte toch de derde plaats. Maar het is wel zuur als de overwinnnig voor het grijpen lag. Er zat dus meer in en eerlijkheidshalve sloot ik de eerste dag teleurgesteld af.”

Op wraak gezind besloot Mathias aan de tweede dag te beginnen. De weersomstandigheden waren beter, waardoor het parcours er veel droger bij lag. Dit speelde dus, net als tijdens heel wat van de vorige wedstrijden, weer in de kaarten van de motorcross-specialisten. “Ik besloot er een gecontroleerde lap op te geven. Zo weinig mogelijk onnodige risico’s nemen en vooral proberen geen tijd te verliezen door valpartijen absoluut te vermijden.” Van Hoof verbaasde vriend en vijand en reed zelfs op deze manier meermaals top-3 tijden wat op het einde van de dag resulteerde in opnieuw een derde plaats in zowel de E1-klasse als het Scratch klassement. Hiermee bevestigde de Kempenaar zijn vorm van de vorige dag en liet hij zien dat hij echt wel mee kan met de absolute top van de Belofte rijders én dit in alle mogelijke omstandigheden en omlopen. Deze knappe resultaten katapulteren de KTM-rijder in de tussenstand van het Scratch klassement van de vijfde  naar de derde plaats. Als Mathias deze stijgende lijn kan verder zetten zien we hem hopelijk in de nabije toekomst een eerste maal op het hoogste schavotje.

Volgend weekend staat de loodzware wedstrijd in het Franse Buzancy (in samenwerking met de Frans Motorrijdersbond FFM) op het programma.