Mathias Van Hoof rijdt naar top 20 plaats in WK !

Dit weekend vond in en rond Saint Hubert de 7de en 8ste manche plaats van het wereldkampioenschap enduro. Het was de eerste keer dat ons land gastheer was voor een WK manche van deze zeer zware discipline in de motorsport. BK rijder en derde in de tussenstand, Mathias Van Hoof, nam pas maandag voor de race de beslissing mee te rijden. Voor de jonge KTM rijder ging daarmee een droom in vervulling. Het doel was te leren en te kijken en daarbij zoveel mogelijk kilometers te maken. Maar ondanks de zeer krappe voorbereidingen en enkele kleine schuivers op de soms zeer lastige proeven,  wist hij niet alleen de finish te halen op beide wedstrijddagen, maar reed hij ook binnen de zeer krap opgelegde tijd en kwam dus telkens zonder strafminuten binnen. Op zichzelf is dat al een hele prestatie, zeker voor een eerste deelname.  En op zondag zette hij de kroon op het werk door als 20de te eindigen in een zéér zwaar bevochten Juniorenklasse. Mooier kon het weekend niet eindigen voor de jonge, talentvolle rijder uit Halle –Zoersel.

De organisatoren van club MP41 hadden kosten noch moeite gespaard om deze WK manche te organiseren in de hoofdstad van de jacht.  Ze hadden een zeer uitdagend en veeleisend parcours uitgetekend bestaande uit 3 mooie, maar erg veeleisende speciale proeven: een erg lange crossspecial, een zeer moeilijke en haast acrobatische extreemproef waar het zeer talrijk opgekomen publiek van zeer dichtbij kon volgen hoe sommige rijders tegen de steile wanden en op de zeer moeilijke beklimmingen trachtten boven te geraken. Tot slot was er nog een zeer lange en zware enduroproef, een proef waar het echte verschil kon gemaakt worden.  Hiermee was er voldoende uitdaging voor iedere piloot.

Op vrijdag werd nog een superenduro georganiseerd, kwestie het publiek op te warmen voor de dag nadien. In een lusvormig en zeer selectief traject, werden de piloten twee-aan-twee losgelaten. Alle mogelijke obstakels moesten het verschil gaan maken…en dat gold zeker ook voor Mathias. Het startte heel goed, beet van zich af in het eerste deel, maar op het einde maakte hij een klein foutje waardoor hij kostbare tijd verloor en achteraan in de tabellen eindigde. Een paniek, er volgden nog 4 rondes van 55 km op zaterdag en zondag.

‘Bij de start had ik toch wat last van stress. Een eerste deelname een het WK zorgde toch voor een hoge pols en dat heb ik moeten bekopen met paar kleine foutjes in de eerste ronde. Ook het heel talrijk opgekomen publiek was schitterend om te zien, maar wel even wennen als je alleen maar BK gewend bent. Ook de hitte en het stof maakten het er niet eenvoudiger op. In de tweede en derde ronde ging ik er goed voor zitten en pakte telkens seconden terug, en kon zo 5-6 plaatsen goed maken. Het was heel zwaar en de tijden lagen zeer kort bij elkaar. Maar tijd was uiteindelijk niet het belangrijkste, maar aankomen en leren. En dat heb ik gedaan en werd zaterdag 25de op 37 starters en dat zonder een minuut straftijd. ’ aldus de gelukkige KTM rijder die ook zelf zijn banden moest wisselen binnen de tijd na de laatste proef.

Op zondag wilde hij zijn plaats verbeteren en dat leek in eerste instantie zeer goed te lukken en wist hij zijn collega’s uit het BK Beloften goed voor te blijven en  stond hij na de eerste ronde al op de 22de plaats . Maar in de tweede ronde sloeg de vermoeidheid even toe en maakte Mathias een paar foutjes die in het totaal bijna een halve minuut kostten. Onder luid gejuich van het publiek en zijn supporters beet hij zich door de pijn en deed er alles aan om de verloren tijd weer goed te maken. ‘Ik bleef vechten en rijden voor wat ik waard was. Een beetje Sqeezy sportdrank en energiebars deden wonderen en ik voelde me weer sterk. Maar het was oppassen want er lagen overal stenen en losgereden wortels die je door het stof   amper kon zien’ vertelt  hij na afloop.

Maar net voor de laatste ronde gingen de hemelsluizen op en kwam het water met bakken naar beneden. Het stof werd zo modder en de paadjes werden vettig en superglad. ‘ Het werd echt moeilijk want nu was het nog gladder en nog gevaarlijker dan met dat stof van de afgelopen 2 dagen. Toch ging het heel goed, en kon ik zelfs een 18e tijd neerzetten in de laatste proef. Maar het was vooral mijn doel aan te komen. Ik wilde de finish halen…en binnen de tijd. En dat is ook gelukt’.

Met een schitterende 20e plaats en 2e BK belofte, kon Van Hoof terugblikken op een zeer geslaagd weekend in het WK. ‘Dit was een droom voor mij. Heel laat beslist maar dankzij de geweldige hulp van Jarne de Schaepemeester (zelf BK piloot)  als volger en vrienden en familie voor de assistentie, heb ik mijn droom kunnen waarmaken. Maar het zijn er drie geworden: meerijden, aankomen en binnen de tijd 2 dagen na elkaar finishen!’ aldus de supertevreden maar zichtbaar vermoeide KTM rijder uit Halle Zoersel.