JORN ZOETEKOUW GENIET EERSTE PLAATS ZWARE JEUGD ENDURO RILLAND

water rillandDe crossclub van Rilland weet dit jaar op het laatste moment toch nog een enduro voor de jeugd in hun programma te passen en wel op zaterdag 9 april. De club heeft de hele week linten getrokken en met man en macht de twee proeven uitgezet.  Een eerste keer is nooit gemakkelijk maar wij zeggen volgend jaar hopen we weer hier van de partij te mogen zijn.

Vrijdag middag naar Rilland gereden omdat zaterdag om 07.30 de inschrijving en motorkeuring al start. Deze enduro heeft 2 proeven. Beide proeven zijn ver uit elkaar gelegen en met de nodige hindernissen erin. De eerste proef is op een crossbaan en een stuk 4×4 terrein. Ook zijn er de nodige diepe plassen en waterpartijen. De tweede proef is door een bos heen, met kruip door sluip door paadje. Hier zijn de snellere en  langere stukken verraderlijk omdat het spekglad is.

Zaterdagochtend dus vroeg uit de veren en gelukkig is het droog weer. Na de motorkeuring en het inschrijven wordt in de tankzone de tent en benzine klaar gezet. Jorn start in het eerste groepje waarbij al bekend is dat beide proeven in de eerste ronde niet tellen. Gezien de moeilijkheidsgraad van de proeven is dit voor de veiligheid van de crossers een zeer goede beslissing.

Jorn vindt de baan geweldig en zet meteen zijn lijnen uit daar waar hij ze moet hebben. Helaas is daar na de eerste proef niet veel van over want de proeven zijn zo technisch dat het vaak overleven is en de baan vooral zeer breed benut wordt.

De tweede proef ligt ver weg en onbereikbaar voor ouders en begeleiders. Hier gaan de mannen dus geheel zelf aan de slag. De tijdverschillen bij de kopmannen liggen dicht bij elkaar. Jorn maakt nog een klein valpartijtje mee als hij, door een gevallen crosser van lijn moet veranderen, bij een hindernis van boomstammen. Mooi is te zien hoe de mannen elkaar uitdagen door af te wisselen wie als eerste de proef in gaat en door de tijden te vergelijken als ze de proef uitkomen.

Jorn weet in het begin meteen wat voorsprong op te bouwen waar hij gedurende de volgende proeven dan ook wat kan incasseren. De concurrenten kunnen ook allemaal gas geven en sturen. Je ziet alle mannen hun tijden verbeteren en  hierdoor blijft het mooi spannend en verleggen ze allemaal hun grenzen. Jorn weet op beide proeven (weliswaar maar net, twee cijfers achter de komma nodig) de snelste tijden neer te zetten. In de allerlaatste proef, met ruime voorsprong en totaal niet nodig dus,  zet hij nog een keer aan en weet hij zelfs 10sec van zijn op deze proef best gereden tijd af te halen.

Dus kunnen we zeggen; tot op het laatst alles gegeven en met heel veel plezier een fantastische dag gehad en mooie eerste podium plaats. Met dank aan de MEVZ.

Volgende KNMV jeugd enduro wedstrijd 23 april in Veldhoven.