RAVIJN HOUDT KAY-ARNE BULSINK VAN TOPKLASSERING SERRES RALLY

Kay-Arne Bulsink Serres rallyVarssevelder Kay-Arne Bulsink startte vorig week in Griekenland in de Serres Rally, een officiële FIM-rally die een week duurde en in het berggebied van de Stad Serres, bij de Grieks-Bulgaarse grens werd verreden.

De 24-jarige HBO-student Vastgoed en Makelaardij sloot zich opnieuw aan bij het Memo-team van Benny Migchelbrink uit Ulft. Doel was om extra rally- en navigatie-ervaring op te doen. Bulsink: “Ik heb inmiddels twee woestijnrally’s in Marokko meegedaan en dat ging erg goed, maar deze rally in de bergen bleek toch heel anders. Je rijdt er niet op hoge snelheid over verlaten vlaktes, maar we reden juist veel kleine geitenpaadjes en smalle bergwegen. Het was dus veel meer sturen en goed navigeren om het juiste paadje te vinden.”

De eerste dagen in de Serres Rally verliepen voorspoedig en Bulsink bleek ook goed om te kunnen gaan met de hitte van ruim 35°. “Ik was daar goed op voorbereid en reed onder meer met een grote waterzak op mijn rug, zodat ik ruim 3 liter water bij me had tijdens de etappes die meestal rond de 300 km lang waren. Ook had ik altijd wat sportgelletjes bij me, plus ORS-tabletten om zout en mineralen in je lichaam aan te vullen,” aldus Bulsink. “Maar de derde dag sloeg het weer om en reden we lang in de regen. Dat was op zich best prettig, het werd wat frisser en was nu ook minder stof. Maar ik moest wel enorm wennen aan het rijden op de stenen, die door de regen behoorlijk glad werden.”

In het algemeen klassement stond Bulsink na de derde dag keurig tiende van de honderd deelnemers. En die klassering wist hij vast te houden in de korte special op woensdag, waarin geheel op kompaskoers gereden moest worden. Donderdag en vrijdag volgde er een marathon-etappe naar een bivak in Bulgarije. Hier mochten de rijders niet geholpen worden door monteurs en moesten zij ’s avonds het motoronderhoud zelf doen. Ook mochten er in deze marathon-etappe geen banden gewisseld worden, zodat je als rijder zuinig met je materiaal moest omspringen.

Bulsink leek op een top-10 klassering af te stevenen, wat een prima prestatie was, aangezien er echte Dakar-toprijders aan deze motorrally meededen. Profs, die al ruim voor de Serres Rally volop hadden getraind in dit gebied. Toch gooide een uitstapje in een ravijn in de slotetappe roet in het eten. Bulsink: “Het liep ondanks de matige voorbereiding eigenlijk de hele rally lekker. De organisatie zei in de briefing dat de laatste dag loodzwaar was, zowel qua terrein als qua navigeren. En dat klopte, maar het ging me best goed af. Halverwege de 72 km lange special kwamen de toprijders – die voor me gestart waren – mij plotseling achterop. Die waren allemaal verkeerd gereden, waardoor ik dus ongemerkt vooraan reed. Niet lang daarna raakte ikzelf echter het spoor bijster. Toen ik de route eenmaal terug had gevonden raakte ik met minder dan 5 km te rijden op een smal pad plotseling een boompje met mijn stuur en schoot ik van het smalle pad af, een meter of vijftien naar beneden. Gelukkig had ikzelf en de motor eigenlijk niets, maar het was er zo steil dat ik onmogelijk meer omhoog kon rijden. Er zat niets anders op dan de organisatie in te schakelen, die mij met een reddingsploeg van zes man en lange touwen weer naar boven sleepte. Op www.rallymaniacs.nl is daar inmiddels een mooi filmpje van te zien. Al met al koste mij dit ruim anderhalf uur, waardoor ik in het eindklassement terugviel van de tiende naar de zeventiende plaats. Dat was jammer, maar ik ging naar deze Griekse rally om ervaring op te doen en te leren rijden onder totaal andere omstandigheden. Zelfs met het uitstapje het ravijn in kijk ik terug op een goede rally. Als ik volgend jaar weer van start zou gaan in deze Serres Rally, weet ik wat me te wachten staat en kan ik me op het klassement richten.”

[[De bijgevoegde foto’s van de Serres Rally zijn gemaakt door Marcel Vermeij/Rallymaniacs]]