KAY-ARNE BULSINK KLAAR VOOR TUAREG RALLY

Kay-Arne BulsinkVarssevelder Kay-Arne Bulsink is klaar voor de Tuareg Rally, die tussen 3 en 10 maart verreden wordt in Marokko. Nadat hij vorig jaar vierde werd en het erepodium op een haar na miste, wil hij nu alles op alles zetten om het laatste stapje te zetten. Afgelopen winter werd de Husqvarna 450 rallymotor grondig herzien en onder meer voorzien van een Memo-achtertank om 15 liter benzine extra mee te kunnen nemen, naast de originele voortank van 9 liter. Daarmee is de actieradius met volle tanks ongeveer 360 km, ruim voldoende voor een onbezorgd ritje door de woestijn.

Ook werd veel energie gestoken in het zo licht mogelijk maken van de rallymotor: met een rijklaar drooggewicht van 125 kilo weegt de complete rallymachine slechts 16 kilo meer dan de Husqvarna enduromotor waarmee hij Kay-Arne van start gaat in de E2-klasse. Helemaal rallyklaar en volgetankt weegt de Husqvarna 149 kilo.

Naast de motor bereidde de 24-jarige makelaar zich ook lichamelijk goed voor, zowel in de sportschool als op de motor. De afgelopen maanden reed hij bijna 1.000 km op de rallymotor, steeds met een tien kilo zware rugzak om de been- en schouderspieren te trainen. En om het roadbook-rijden te oefenen, want juist met goed navigeren hoopt hij in de Marokkaanse zandduinen het verschil te kunnen maken.

Kay-Arne: “In 2016 heb ik via Memo Tours een keer mogen proeven aan een Marokkaanse woestijnrally en dat smaakte naar meer. Het rijden en het navigeren blijken me daar erg goed af te gaan. Voor 2017 hebben we de zaken wat serieuzer aangepakt en een nieuwe rallymotor opgebouwd. Wij waren de eersten die een 2017-Husqvarna 450 hebben omgebouwd en dat bleek achteraf ook de achilleshiel, want afgelopen jaar liep ik door wat technische problemen toch wat achterstand op in het klassement. Dat hopen we voor 2018 getackeld te hebben, zodat ik van meet af aan voluit kan gaan en hopelijk naar het erepodium kan rijden. Maar het blijft natuurlijk een mechanische sport. En het blijft enorm goed uitkijken, want je hoeft maar één steen over het hoofd te zien of een zandduin verkeerd in te schatten, of je ligt eruit.”

De Tuareg Rally wordt verreden van zondag 4 maart tot zaterdag 10 maart. Start en finish zijn in Midelt in de Hoge Atlas. Er zijn twee marathon-etappes met een bivak in de woestijn en het klassement wordt zeer waarschijnlijk bepaald door de drie etappes in de zandduinen rond Merzouga. De rally is te volgen via www.tuareg-rallye.eu.