PODIUM VOOR KAY-ARNE BULSINK IN TUAREG RALLY

bulsink-tuaregVarssevelder Kay-Arne Bulsink heeft een fraaie derde plaats behaald in het eindklassement van de Tuareg Rally 2018, die vorige week in Marokko werd verreden. De 24-jarige Bulsink reed een zeer degelijke rally. Hij concentreerde zich op het klassement en finishte alle zeven rallydagen in de top 5. In totaal werd er in zeven rallydagen meer dan 2.300 kilometer gereden door het Atlas-hooggebergte en door de woestijn. Er werd meer dan 500 kilometer in de zware zandduinen afgelegd.

Vooral die zandduinen bleken dit jaar erg zwaar. Bulsink: “Dit was mijn derde woestijnrally en de voorgaande jaren ging het rijden in de zandduinen me best goed af. Maar dit jaar was het zand zo enorm mul: je kon er nauwelijks lopen, laat staan overheen rijden. Als er een duin aankwam, ging het voorwiel steeds eerst tot de as het mulle poeder in en kon je alleen maar hopen dat je genoeg vaart had om de top te halen. Ik heb dan ook regelmatig vastgezeten. Gelukkig kon ik voor het klassement juist mijn slag slaan op de hardere pistes. Daar zat ik met één tweede en drie derde plaatsen steeds goed voorin en hoefde ik ook maar weinig toe te geven op de twee ervaren mannen voor me.”

De Tuareg Rally werd gewonnen door de geroutineerde Duitser Thorsten Kaiser, die zijn werk heeft kunnen maken van het rallyrijden; hij is in het dagelijkse leven werkzaam bij het X-Raid Mini-fabrieksteam en kent in die hoedanigheid Marokko als zijn broekzak. En ook de Fransman Dominique Robin die tweede werd in het Motorbike Pro-klassement heeft al 25 jaar rally-ervaring. Die reed ook al verschillende Dakar Rally’s uit.

Bulsink: “We hebben in 7 dagen bijna 30 uur aan geklokte specials gereden en in het klassement ben ik uiteindelijk bijna 2 uur achter Kaiser en 1 uur achter Robin geëindigd. Die konden met al hun ervaring het verschil in de duinen maken. Maar ik ben erg tevreden. Ik heb op mijn beurt de nummer 3 van vorige jaar, de Belg Mathieu Delmotte, weer 55 minuten achter me gehouden, dus ik heb echt weer een stap kunnen zetten. Ik had vooraf best veel getraind en we hadden de Husqvarna rallymotor perfect geprepareerd. Afgezien van elke dag een nieuw Twin-Air-luchtfilter, één keer de Tsubaki-ketting spannen en één keer nieuwe banden monteren hoefde ik daar de hele week niet naar om te kijken en kon ik me focussen op de wedstrijd zelf. Na de voorgaande twee jaren met de nodige technische sores is dat natuurlijk lekker.”

Terug in Nederland gaat de focus nu echter eerst weer even naar het afstuderen voor zijn studie Makelaardij en Vastgoed en naar de baan als makelaar, die hij inmiddels naast zijn studie heeft gevonden. Maar er zijn ook al weer plannen om een vervolg aan de rally-carrière te geven, want het is de bedoeling om na de zomer de Balkan Rally in Bulgarije of de Serres Rally in Griekenland te gaan rijden.

Foto’s zijn van Marcel Vermeij/Rallymaniacs.