Mathias van Hoof: VERSLAG BK ENDURO CHIMAY & LIERNEUX

Mathias-van-Hoof-LierneuxTijdens de 5 de proef voor het BK Enduro in Chimay op zondag 24 Juni, wist BETA-DENICOL enduropiloot Mathias Van Hoof een mooie 2e plaats bij de E3 Inters te halen en werd 12e scratch. Daarmee deed hij goede  zaken in de tussenstand voor Belgisch Kampioenschap dat dit jaar 14 wedstrijden telt en tot einde oktober zal duren en afsluit met 2 wedstrijden in Nederland.

Voor de tweede keer werd er in de streek aan de Franse grens een endurosprint georganiseerd. Dat betekende zo goed als geen verbinding voor de rijders maar daarvoor wel 2 zeer mooie proeven. In totaal werden 7 rondes gereden waarvan de eerste een verkenningsronde was en niet meetelde. Door de lengte van de proeven werd het een zeer lange dag van 9 uur met in totaal alle proeven opgeteld men aan 2h kwam ! “ Ik was helemaal kapot op het einde” begon Mathias zijn verhaal. “ Het was warm met technische lange proeven maar wel mooi. Ik begon direct met een 12e tijd scratch en wist 3 plaatsen te verbeteren in proef 2. Zo bleef ik de eerste 3 ronden steeds rond de 10 en 12e plaats hangen, en een 2e in E3. Halfweg de wedstrijd maakte ik 2 foutjes, en werd mijn voorsprong van 27 seconden op mijn vriend en concurrent, Wim Vanderheyden steeds kleiner werd. Met nog 2 proeven te gaan was het verschil amper 0.57 seconden. In de allerlaatste proef zette ik dan alles op alles en was bijna 4 seconden sneller dan Wim en kon daarmee de 2e plaats in E3 veilig stellen. Het voelde aan als een overwinning na een héél lange periode van revalidatie in 2017” aldus de zeer gelukkige BETA rijder.

Afgelopen weekend stond al direct de volgende manche op het programma. Deze keer werden de paaltjes en linten gezet in 1 van de mooiste streken van België in Lierneux om specifiek te zijn. Vanwege het wk enduro in italië telde deze manche niet mee voor het inter E1 en scratch klassement maar wel voor het E2 & E3 klassement. 4 Rondes van 2h10min met daarin 2 proeven moesten de rijders deze keer afleggen. Met temperaturen van boven de 30C en een totaaltijd van meer dan 8h op de motor werd wederom een zware dag voor de BETA – DENICOL enduropiloot.

“ Ik kon goed van start gaan en na 3 proeven stond ik op een 9e plaats scratch op amper 11 seconden van de top 5. Echter in proef 4 in de steengroeve liep het hard mis. Bij het uitkomen van een bocht werd ik teveel naar buiten gedreven en tikte ik net met het achterwiel een boom aan met een zware crash als gevolg. De volgende 2 ronde had ik het zwaar en voelde me met de hitte en lange verbinding echt niet fris. De proeven lagen ver uit elkaar waardoor ik moeilijke ritme kon vinden.”

Door de crash werd Mathias teruggeslagen van een 9e naar een 11e plaats. Hij kon zich echter wel nog goed herpakken en tijd terug goed maken in de laatste ronde. Uiteindelijk finishte hij toch nog net in de top 10 met een 10e plaats in het algemeen klassement en een 2e plaats in de E3 klasse. Hierdoor staat hij na een moeilijk begin van het seizoen toch op 2e plaats in de E3 klasse met gelijke punten dan Wim Vanderheyden.

“ Wat een rotdag. Te veel valpartijen vandaag. Ik ben wel tevreden dat ik die valpartijen nog ben terug gekomen naar die 10e plaats en dat na zo een moeilijke en zware dag.  De proeven waarin ik niet viel reed ik steeds tijden rond plaats 7 en dat is positief want dat is toch een verbetering ten opzichte van enkele weken terug. Alleen moet ik nu leren uit mijn fouten en hieraan werken voor in de toekomst.”

“ het is een lang seizoen en er is  nog alles mogelijk. Ik blijf hard werken en trainen en hoop steeds op het podium te mogen staan dit jaar. Dat zou mooi zijn”, sloot de BETA DENICOL rijder nog af.