Dakardeelneemster Mirjam Pol ‘reddende engel en Koningin van de Dakar’

mirjam-pol-055_dk19_marcelomachadodemeloDe Dakar Rally wordt op dit moment in Peru gereden, etappes vol met duinen, zand en fesh fesh. De eerste week in de zwaarste rally ter wereld verliep voor motorrijdster Mirjam Pol nogal wisselend. Uiteindelijk komt ze in het juiste ritme en blijkt ze vooral ook voor andere deelnemers van groot belang. Ze neemt deelnemers mee op sleeptouw, helpt ze om uit netelige situaties te komen en geeft morele steun. De nog steeds enige Nederlandse dame op de motor rijdt haar zevende Dakar Rally.

De eerste etappe verliep voor Pol naar behoren, een korte etappe, goed om in de juiste flow te komen. De tweede etappe was een zware met erg moeilijke navigatiemomenten, grote open vlaktes en erg veel fesh fesh. Na de eerste twee etappes weet zij zich comfortabel in het klassement te nestelen.

De derde etappe maakt een einde aan een goede algemene klassering. Mirjam Pol over deze etappe: “Ik had slecht geslapen en had het gevoel dat ik de etappe al had verloren voordat ik überhaupt aan de start stond. Alles ging met zo veel moeite, rijden in de duinen, navigeren, concentreren, alles!”

Ze is net een uil
Pol probeert deze dag zo snel mogelijk te vergeten en begint met een frisse blik aan de vierde etappe, gelijk ook het eerste gedeelte van de marathonetappe. Door de marathonetappe zijn de motoren helemaal op zichzelf aangewezen. Ze genoot in de gigantische duinen en wist zich weer flink naar voren te rijden. Ze nam haar teamgenoot Martien Jimmink, die ziek was en er helemaal doorheen zat, op sleeptouw. Jimmink over Mirjam Pol; “Zij is voor mij toch echt wel de koningin van de Dakar, ze rijdt zo bekeken. Ze is net een uil, haar hoofd draait continu rond om het juiste pad te bepalen. Ze heeft me echt gered vandaag!”

Grenst aan het onmogelijke
Het tweede gedeelte van de marathonetappe (etappe 5) bevatte ongelofelijk hoge duinen. Zo hoog dat Pol het niet kon bevatten dat ze die machtige duinen moest bedwingen. Mirjam Pol over deze duinen: “Ik ben er goed door heen gekomen. Veel mannelijke collega’s waren onder de indruk van het feit dat ik van A tot Z alles echt zelf heb gereden, geen omweg, niets uit de weg gegaan. Echt, ik heb alles van het begin tot het eind ervaren, gevoeld, gevreesd en meegemaakt, ik ben het niet uit de weg gegaan. Het grenst aan het onmogelijke wat ik vandaag heb gezien en gedaan!”

Reddende engel
Ook al was de zesde etappe ook voor Pol een behoorlijk zware etappe en had zij het zeker niet makkelijk, toch staat ook deze etappe wederom in het teken van het helpen van andere deelnemers. Zo ook de Nederlandse motorrijder Herwin Hopmans die zijn motor vastreed in een duinpan en het erg zwaar had. “Mirjam Pol is mijn reddende engel vandaag. Ik wist echt niet meer hoe ik uit een duinpan kon komen. Zij kwam aanrijden, blijft rustig en helpt gewoon, centimeter voor centimeter kregen we de motor los. Nou, ik ben haar niet meer uit het oog verloren natuurlijk. Wat een geweldige meid.”, laat Hopmans weten.

Op karakter
Ondertussen weet Pol zich steeds meer naar voren te rijden in het algemeen klassement. Aanstaande donderdag wordt alweer de tiende en laatste etappe gereden van deze Dakar Rally. Maar de negende etappe start eerst nog op het strand van Pisco met een massastart waarna de deelnemers de duinen van Pisco inrijden om vervolgens weer in het bivak van Pisco terug te komen. Zoals Mirjam Pol zelf aangeeft: “Blijkbaar ben ik best goed in ‘shit-dagen’. Ik geef niet op, zo snel krijgen ze mij niet op de knieën. Ik ga voor elke nieuwe dag en dat is tot nu toe goed gelukt. De negende etappe wordt een pittige, serieuze Dakardag en die laatste dag? Die moet je kunnen doen ‘op karakter’, zeg ik altijd.”

Mirjam Pol staat na acht etappes op een hele mooie 53ste positie, zonder enkele straftijd en dat kunnen er niet zoveel zeggen in deze editie van de Dakar Rally.