2009 EK Enduro, 30-31 mei, Tokod, Hongarije

Stof en regen op een mooie route met fraaie proeven

Ismo ten Velde

Een mooie EK wedstrijd, die zwaar werd door het stof op zaterdag en de regen op zondag. Zeven uur per dag rijden zonder asfalt; twee proeven met veel hoogteverschil en ook nog eens tegen elkaar aan bij de TC. Vooral op de natte zondag goede prestaties van de Nederlanders.

Klassement bij de UEM.

Dinsdag 28 april: Info

Op 30 en 31 mei wordt de tweede ronde van het EK enduro 2009 gehouden. Plaats van handeling: Tokod, Hongarije. Tokod ligt ca 40 km ten noordwesten van Budapest; het stadje ligt aan de Donau die daar de grensrivier met Slowakije is. Centrale plaats van handeling is het terrein van de transportfirma FarkasTrans.
De keuring wordt op 29 mei afgewerkt:
Administratief: van 10.00 uur tot 16.00 uur
Motorkeuring: van 11.00 uur tot 17.00 uur

Start op zaterdag om 10.00 uur en op zondag om 08.00 uur.
Per dag worden er drie ronden van 80 km gereden met daarin drie tijdcontroles (incl. S/F). Elke ronde telt één crosstest en één endurotest.
Dat brengt maar zes proeven per dag en op dag één maar vijf als de endurotest in de eerste ronde niet meetelt.
Niet al te veel, maar daar staat tegenover dat ze in Hongarije soms de mogelijkheid hebben om de tijd op (delen van) de route lekker krap te zetten en dat dan ook ook doen.
Zoals altijd, na de pré-ride en de eerste juryvergadering weten we meer.

Woensdag 20 mei: Achttien Nederlanders naar EK Hongarije

Er gaan volgende week toch weer achttien Nederlanders op pad naar het EK enduro Hongarije. Ongetwijfeld in de hoop net zo’n mooie wedstrijd aan te treffen als in 2007. Die was qua route bijna 100% asfaltvrij en hij liep door een mooi glooiend gebied. Dit evenement is wel heel ergens anders, maar wel tegen de Slowaakse grens aan; ook wel een gebied met hoogteverschillen.
Nieuw zijn Carlo van Loon op een 250 viertakt KTM en Henk Knuiman bij de veteranen. Henk Spenkelink is terug van weg geweest.
E1:
207 ADVOKAAT Amel KTM
209 HUBERS Ralph Yamaha
212 BROER Rik KTM
219 VAN VEEN Jirry Yamaha
220 LAMMERTINK Erald Yamaha
233 VAN LOON Carlo KTM
E2:
313 Van Den BROEK Alex Honda
323 ELSINGA Dave Yamaha
325 DAVIDS Erik Yamaha
328 SNELLENBERG Geert Yamaha
333 TEN VELDE Ismo KTM
E3:
402 WASSINK Mark KTM
413 Carsten vom Bruch KTM
419 DE HAAS Luuk KTM
428 SPENKELINK Henk Husquarna
VET:
511 MOULIJN Leonard KTM
516 MENSEN Robert KTM
517 KNUIMAN Henk KTM

Vrijdag 29 mei, 15.50 uur: Wordt het een stofbende?

Het schijnt hier al drie maanden niet geregend te hebben en dat kon je gisteren op de kleine testtrack naast de zeer grote paddock al goed zien. Ook bij het proeven lopen zorgde de constante wind voor heel wat stoftornado-tjes.Alex van den Broek op de testtrack

De twee proeven zijn gewoon mooi. Eén TC ligt precies tussen S/F van beide proeven; alles binnen 50 meter van elkaar. De crosstest is een betonharde crossbaan met van die “blauwe” plekken erin; flink hoogteverschil en wat lusjes door het struikgewas. Drie tafels voor de finish, een enkele boomstam en een chicane. Ik schat hem op 4 minuten.
De endurotest gaat nog veel hoger, tot zo’n honderd meter hoogteverschil, ook hard maar met meer plekken waar stofwallen zullen komen. Het is een lange proef, 7 à 8 minuten gok ik zo; veel op en af, soms breed maar ook single tracks door droge watergeulen met op en afstapjes. Hier zal de harde bovenlaag wel op veel plaatsen stuk gaan en dan komen er van die ketsgaten en stoepranden in.
En vooral stof. De donkere lucht gisteravond bracht wel veel wind maar slechts 10 druppels regen. Als tijdens de wedstrijd de wind gaat liggen, dan hebben we een probleem. Dan blijft het stof te veel hangen, zeker op de crosstest die min of meer in een “kuil” ligt.
Verder hebben ze het hier goed voor elkaar. Een grote, vlakke paddock met goed sanitair en douches. De proeven en de tankstop op 10 kilometer van de paddock. De tweede TC, die wel zonder service al zijn, heb ik nog niet opgezocht.
Geen klachten dan? Mwah, een beetje weinig restaurants en andere nuttige horeca in het dorpje.
Vandaag vanaf 10.00 uur: keuren en inleveren.

Zo, ’t was even zoeken naar internet maar nu loopt het. Inmiddels zijn de pre-riders bijna rond en dat lukte de meesten niet binnen de gestelde tijd. In het eerste stuk route zaten een paar felle klimmetjes, die nu glad waren van het poederstof erop en morgen misschien van de regen. Want zowel de lucht als de weersvoorspelling geeft regen aan.
Morgen starten ze om 8.00 uur of 9.00 uur of 10.00 uur: we weten het dus nog niet. De hoeveelheid stof bepaalt het aantal rijders per minuut en daar wordt later nog over vergaderd.
De stemming is gelukkig goed hier en de jongens hebben er zin in.

Toch nog even een stukje moeten zoeken voor een goeie verbinding. Inmiddels is er sprake van C tijd en zijn al al stukjes uit de route gehaald.

Zaterdag 30 mei, 18.00 uur: Stof en regen en pittig voor de Nederlanders.

Terwijl hier nu net de tweede bui valt, komen de rijders binnen op de paddock. Negentien graden, afwisselend bewolkt en zonnig en vooral, vreselijk stoffig. Amel Advokaat in de crosstestTot een uur of vier en toen viel er een niet al te zware bui. Intussen waren er al een paar verdwaald in de eerste ronde. Toch nog slecht bepijld en bij één moeilijke helling werden alternatieve sporen gevonden, maar de route kwam daar langs terug. Dus het verkeerde pad was zo gepakt. Degenen die het goed deden hadden toch 8 a 10 minuten over op TC1. De Haas, Spenkelink, Moulijn en Mensen pakten minuten. Robert Mensen was zo verdwaald dat hij al een half uur had.
Daar de crossproef in en daarna weer 47 minuten naar TC2 op hetzelfde veld. Hadden de meesten een minuut of 5 over. Vervolgens de enduroproef, die niet telde in de eerste ronde en dan weer 47 minuten naar de paddock/TC3. Daar hadden ze maar een paar minuten over; werd dus hard gereden en er schijnen al twee buitenlanders op een auto geklapt te zijn.

Na twee ronden foto’s maken en stofhappen, ben ik de 3e ronde tijden gaan kijken en aan de volgers vragen hoe het ging. Dat viel niet mee, in de E1 amper toptien; wat gaan die Italo’s en die Fransen toch hard op het schuine en harde. In de E2 reed Alex tijden als de rest, vooral op de endurotest.
In de E3 kwam Mark net niet aan Svitko, maar in de 3e ronde zag ik hem wel duidelijk voor Kuklik. In diezelfde 3e ronde reed Rik Broer op de crosstest het snelst in de E1 en en op de endurotest gaf hij maar 3 seconden toe op Ralph en Amel. Gaat wel hard dus.
Verder zijn er een paar veel aan het leren en safe aan het rondrijden, zoals Ismo ten Velde die netjes de nul hield. Henk Knuiman ging solide bij de veteranen; ben benieuwd naar zijn score.
Nu even naar de paddock om meer te horen.

Zondag 31 mei, 06.30 uur: Mark drie, Amel en Alex tien.

Na lang wachten gisteravond, nu de officiële uitslagen dag 1 (scratch tussen haakjes):
E1:
1. Szuster(1), 10. Advokaat(34), 12. Hubers(45), 13. Broer(49), 17. Lammertink(79), 20. Van Loon(86), 22. Van Veen(96),
E2:
1. Felicia(3), 10. Van den Broek(32), 20. Elsinga(83), 23. Snellenberg(103), 24. Davids(110), 25. Ismo ten Velde(118),
E3:
1. Svitko(5), 3. Wassink(18), 18. Vom Bruch(130), 20. De Haas(137), Spenkelink(DNF)
Veteranen:
1. Ziegler(108), 6. Henk Knuiman(122), Mensen(DNF), Moulijn(DNF)

Vanmorgen wordt er verder vergaderd door de jury. Ze kregen de klassenlijsten niet uit de computer en ze hadden de knipkaartjes ook nog niet verwerkt. Dat wordt misschien gunstig voor Luuk de Haas die in de eerste ronde een knipje had gemist en met 7 minuten speling in de paddock aankwam, waar sommigen al voor de tent moesten tanken.
Knuiman pakte drie minuten, eentje bij de paddock en twee bij een opstopping. Als die er in de vergadering afgaan, wint hij de veteranen.

Eén van de gewonden in de paddock was Facchin, E2 kampioen van vorig jaar, nu E3, die op de auto van de Engelse juryvoorzitter klapte. Bij ons wel wat schuivertjes en vallen, maar geen letsel. En dat kan hier wel.
Vandaag om 08.00 uur starten. Zelfde C-tijd en ook drie ronden, dus de eerste bij ons is om 15.44 binnen en de laatste om 16.28. Het heeft vannacht niet meer geregend nadat het gisteren om 20.00 uur droog werd. De eerste ronde zal het niet stuiven; verder kan alles. Het is nu bewolkt.

Zondag 31 mei, 16.15 uur: Nat en glad; echt enduro!

Zo ongeveer met de start begon het te regenen en het hield niet meer op. De eerste ronde geen stof meer dus. De tijden waren sneller dan gisteren de laatste ronde. De tweede ronde werd het al gladder. Henk Spenkelink hield het voor gezien. Moulijn en Mensen waren niet meer gestart.
De rest kwam goed de tweede ronde door, behalve Carlo van Loon: steen door het blok en ze kregen het niet dicht. Jammer, hij was vandaag al meer gewend dan gisteren. Vervolgens Rik Broer er op de weg af; schouder bezeerd en gestopt. En Erik Davids de koppeling kapot, dus ook er uit.

Ismo ten Velde vocht dapper door; hoe glad het ook werd en Luuk de Haas begon zelfs te lachen. En toch waren de hellingen op de route spekglad. De tijd werd krapper en onze nieuwelingen pakten wat minuutjes.
Mark Wassink, Amel Advokaat, Ralph Hubers en Alex vdB bleven proberen in het wiel te blijven van de snelle buitenlanders, maar gaven toch steeds iets toe.
Geert Snellenberg zat Dave op te jagen; goed teamwork. Hijzelf ging daarbij wel bijna in de handstand overslag.
img00233-20090531-1156geert
Foto: Dennis Zijlstra

Ook Erald en Jirry reden de laatste ronde samen, ook tegen de gladde helling net voor de laatste endurotest. Erald had de bril al af; Jirry vertraagde even, dus Erald in zijn achterband, zonder bril, fijn.
Daarna geprobeerd die helling leeg te houden door aanwijzen, dus daarvan geen foto’s meer. Ismo ging daar nog even heel diep, sleuren en trekken en over de wei naar boven.
De rijders zijn nu binnen maar hoe het afloopt? De tijden konden nog wel eens heel lang op zich laten wachten. Vanmorgen om acht uur was de uitslag van zaterdag pas bekend.
Nikander is er uit dus Mark waarschijnlijk tweede achter Svitko en zeker voor Kuklik. Amel en Ralph weer rond de tiende plaats, gokken we en Alex ook.

Later, of morgen meer.

Maandag 1 juni, 19.00 uur: mooie scores op dag 2

Net thuis en dank zij Erwin Tijhuis konden jullie al lekker snuffelen in de uitslagen.
Officieel dag 2:
E1:
1. Szuster(1), 5. Advokaat(13), 11. Hubers(33), 18. Lammertink(68), 19. Van Veen(73), Broer DNF, Van Loon DNF
E2:
1. Zanni(2), 11. Van den Broek(46), 15. Snellenberg(70), 18. Elsinga(101),  23. Ismo ten Velde(113), Davids DNF
E3:
1. Svitko(4), 2. Wassink(23), 14. De Haas(97), Spenkelink(DNF), Vom Bruch DNF
Veteranen:
1. Müller(75), 2. Henk Knuiman(77), Mensen(DNS), Moulijn(DNS)

Goede prestaties van de Nederlanders op de zware tweede dag, waarop maar 117 van de 178 deelnemers aan de finish kwamen.