2008 EK, 10-11 mei, Oliveira do Hospital, Portugal

Portugal, mooie natuur en zware enduro’s

Erwin PlekkenpolHulde aan de finishers van deze zware EK en petje af voor Erwin Plekkenpol met twee dagwinsten en Alex van den Broek met zijn eerste en tweede plaats. Ook Ralph Hubers, vandaag opnieuw derde tellende Nederlander voor het landenklassement was erg goed op dreef, maar wel in een erg snelle klasse. De E1 leverde vandaag opnieuw de scratch-winnaar op. Foto’s: zaterdag zondag

Donderdag 24 april: Voorlopige deelnemerslijst

Oliveira do Hospital ligt op zo’n 180 kilometer van de Luchthaven van Porto, ten Oosten van Coimbra en aan de westkant van het natuurpark Serra da Estrela.
Volgens het tijdschema zal er op beide dagen om 9.00 uur gestart worden (10.00 uur Nederlandse tijd). Vier ronden per dag van 50 km met per ronde een crosstest, een endurotest en een extreme test en drie TC’s per ronde.

E2-3J  Dave Elsinga             Yamaha
E1     Ralph Hubers             Yamaha
E1     Erald Lammertink         Yamaha
E1     Jirry van Veen           Yamaha
E1     Stephan Braakhekke       Husqvarna
E2     Jurgen van de Goorbergh  Honda
E2     Alex van den Broek       Honda
E2     Geert Snellenberg        Suzuki
E2     Chris Naafs              Yamaha
E2     Jeroen Klein Kromhof     KTM
E3     Erwin Plekkenpol         Honda
E3     Hans Jochems             Husqvarna
E3     Erik Davids              KTM
E3     Marco Elting             Yamaha
E3     Peter Bergsma            KTM
E3     Luuk de Haas             KTM
VET    Marcel Hordijk           Yamaha
VET    Leonard Moulijn          KTM

Vrijdag  9 mei, 16.00 uur:

portugal paddockInmiddels hebben de meeste rijders hun motor in het parc-fermé staan. 18 Nederlanders op slechts 90 EK deelnemers en dan nog 20 Portugezen voor een lokale competitie, maakt 110 m/v totaal. De prijs voor het grootste land hebben we al; nou die andere prijzen nog.
Dat zal niet makkelijk worden. De afgronden langs de route zijn weliswaar minder diep dan op Sicilië, volgens Ragnar Katerbau, maar de route is wel pittig. En de tijd op het 2e gedeelte is kort. Als je daar iets meemaakt zit je zo in de minuten. Bovendien zal de route slechter worden door het losrijden van de vele stenen en de vorming van poeder (4 rondes per dag).
Ragnar deed zelf de pré-ride en hij zag kans de geleende Yamaha van Jan van Veen midden in een knie-diepe beek af te laten slaan.
De wedstrijd-opzet is prima hier; de enduro-test 1 minuut na de start, zichtbaar vanuit de paddock, dan de ronde in naar de TC en de Xtreme-test. Deze ligt op 9 weg-kilometers van de paddock. Dan naar de crosstest aan het eind van de ronde en die ligt ook weer naast de paddock.
De enduro test en de crosstest zijn allebei van het type hots-knots met draaien en keren en licht hoogteverschil en vooral veel stenen.
Zo, nu eerst een internetverbinding zoeken, want die is er ook hier weer niet in de “press-room”.
Gelukkig wel in de lokale bibliotheek (Multo Obrigado Salle de Cultura, Oliveira do Hospital) en morgen zien we dan wel weer.

Zaterdag 10 mei, 14.30 uur: Nu al bijltjesdag?

Portugal is altijd zwaar, hoor ik van de kenners. Ook de route is pittig en er worden strafminuten gescoord.
En, uitvallers: Geert Snellenberg direkt na de start in de 1e proef er (te) hard af. Leo Moulijn rijdt nog rond maar het half uur wordt lastig.
Stephan Braakhekke en Hans Jochems allebei stroomstoring en gestopt. Erald LammertinkLuuk de Haas, voetsteun afgebroken in de 2e ronde in de Xtreme test en geen mens in de buurt, maar hij had al 12 minuten en moest nog 2 ronden dus dat werd al lastig.
Inmiddels Erald ook gestopt. Hij had zich in de Xtreme erg bezeerd, reed nog wel de enduroproef aan begin derde ronde maar kwam toen terug naar de paddock.
De rest bijt door. Vallen, kapot handeltje enz hoort er standaard bij. Hier nog geen uitslagen en er is weinig volk op de been, dus ook weinig tijden gehoord. Alex van den Broek was in de Xtreme zichtbaar sneller dan concurrent Facchin.

Zaterdag 10 mei, 15.15 uur:

Erik DavidsLet op: in de Xtreme rijden de lokale helden en de dames een kortere route. Proeven zijn niet doorgeteld, dus moeilijk te vergelijken. Alex, Erwin en Ralph scoren!!

Zaterdag 10 mei, 18.00 uur: Erwin en Alex winnen klasse!

Volgens Benno en de Italianen, die allemaal druk aan het schrijven waren, heeft Erwin vandaag de E3 gewonnen en dat is mooi.
Minder mooi is het uitvallen van Jirry met een kapotte ontsteking en verder Peter Bergsmazijn Leo Moulijn en Peter Bergsma gestopt. Peter heeft hem ook niet ingeleverd. (Ja, het is een pittig dagje geweest). Alle andere motoren staan weer in het parc-fermé, maar voor Erald (zeer been) en Geert (schouder bezeerd, huid ligt een beetje open) zullen we morgenochtend pas weten of ze starten.
Van de uitrijders hebben JKK 7 minuten, Chris Naafs 1, Marco Elting 6 en Marcel Hordijk 7. Jeroen was nogal moe en heeft geen nieuwe achterband gezet.
Wat de resultaten betreft: er staan inmiddels 11 proeven op internet. De laatste CT ontbreekt nog en om 19.00 uur is het juryvergadering, dus even geduld aub. (NB. in de 1e ronde zou de ET niet tellen, maar ze staan er alle drie op van de 1e ronde, dus verwacht ik 12 resultaten).
Uit de losse lijsten is wel duidelijk dat Dave Elsinga vandaag hard gaat; JKK doet het wat voorzichtiger. Erald ging lekker tot zijn crash en Jurgen van Ralph Hubers in de Xtremeden Goorbergh (E2 trouwens) kan in de XT heel aardig uit de voeten. Ralph zit steeds tegen de top 5 aan in de sterke E1.
Proef 11 wordt door 86 van de 104 starters gereden. Intussen was het hier vandaag grotendeels bewolkt maar wel droog en niet te warm.
Later vanavond waarschijnlijk wel daguitslagen bij Mecpromotion. Wel zelf kijken want de “Salla de Cultura” hier gaat zo meteen dicht en dan heb ik dus pauze tot morgen. (Morgen kan ik pas vanaf 1400 uur op internet).
Op naar de camping dus, Vale de Cabra met Belgen aan het roer. Daar zitten ook de meeste Nederlanders in huisjes.
Het vliegen en het onderdak is weer grotendeels geregeld door Bertus Snellenberg en Gerrit Naafs, ja, van het Team GEBBEN_MOTOREN CHEVROLET_VAN_VEEN.
De serviceposten en het motortransport in samenwerking met Mister Metzeler, die de aanhanger wel even wou aanpikken en met Aliedus Spenkelink/Ben van Erp, die de eigen vrachtwagen wat extra kilometers bezorgden. Hier ter plaatse staat verder alles onder één dak/tent met zelfs een Scandinaviër en wat Duitsers erbij.

Zaterdag 10 mei: resultaten

Op zondagmorgen eindelijk de uitslag van zaterdag gescoord.
EJ: 7. Dave Elsinga
E1: 7. Raph Hubers
E2: 1. Alex van den Broek, 9. Jurgen vd Goorbergh, 11. Chris Naafs, 12. Jeroen Klein Kromhof,
E3: 1. Erwin Plekkenpol, 7. Erik Davids, 9. Marco Elting
VET: 6. Marcel Hordijk
NATIONS: 3. Nederland
Merkenteams: 2. HM Honda NL, 9. Yamaha-Gebben-Chevrolet MX-Team

De lijsten zijn wat onhandig maar bij globaal natellen blijkt de Xtreme in de 1e ronde niet meegeteld te zijn, 11 proeven dus.

Zondag 11 mei, 13.00 uur: De zon schijnt…

De zon schijnt en de Nederlanders gaan opnieuw voor de prijzen. Vandaag drie ronden (besloten in de juryvergadering gisteravond) en na de laatste CT wordt de ET nog een keer extra gereden. Totaal 10 proeven dus.
Erald is niet van start gegaan (knie, kon amper lopen),Geert Snellenberg Hans Jochems en Stephan Braakhekke ook niet (elektrische gremlins) en Peter Bergsma ook niet (vond het niet leuk meer na gisteren).
Geert Snellenberg kwam behoedzaam door proef 1 (waar hij zich gisteren binnen 2 minuten na de start heftig bezeerde) maar later bij de Xtreme zwaaide hij al weer naar de fotografen.

Zondag 11 mei: 14.00 uur: Het gaat nog goed …

Erwin en Alex zijn allebei nog volop aan de bal (voorzover er tijden beschikbaar zijn).Over een goede 2 uur weten we meer.
Inmiddels is Jirry er uit; ook de 2e ontsteking ging kapot. Leo Moulijn is gestopt en Dave Elsinga heeft 16 minuten na elektrische storingen en/of bougie kapot (gisteren op het dashboard gevallen). Luuk de Haas heeft een minuut te vroeg geklokt; het moet niet gekker worden en Geert Snellenberg reed tenslotte op zijn tandvlees de drie ronden uit. Ca. 14 Ibuprofen (omdat hij van twee walletjes at).

Zondag 11 mei, 18.30 uur: ja, medailles!!

EJ: 12. Dave Elsinga
E1: 6. Raph Hubers
E2: 2. Alex van den Broek, 8. Jeroen Klein Kromhof, 9. Jurgen vd Goorbergh, 11. Chris Naafs, 12. Geert Snellenberg
E3: 1. Erwin Plekkenpol, 9. Erik Davids,11. Marco Elting, 12. Luuk de Haas
VET: 6. Marcel Hordijk
NATIONS: 4. Nederland
Merkenteams: 3. HM Honda NL, 9. Yamaha-Gebben-Chevrolet MX-Team

Details nog hier: www.ttcronometragens.com/antigo/classificacoes.php

Hulde aan de finishers van deze zware EK en petje af voor Erwin met twee Alex van den Broekdagwinsten en Alex met zijn eerste en tweede plaats. Ook Ralph Hubers, vandaag opnieuw derde tellende Nederlander voor het landenklassement was erg goed op dreef, maar wel in een erg snelle klasse. De E1 leverde vandaag opnieuw de scratch-winnaar op.
Konklusie: de jonkies overleven zelfs een zware EK, maar de basis moet breder (méér jonkies nodig). Onze toppers zijn goed voor EK goud en daar is niks mis mee, zelfs al is het WK natuurlijk een veel sterkere competitie. In het EK kun je wel leren, zeker voor Nederlanders in wedstrijden zoals Italië en deze. Dat mag natuurlijk ook in de Belgische, Franse of Italiaanse competitie (maar krijg dat maar eens geregeld).