Rallysport Riezebos dag 6: ‘Gewoon gas geven en naar boven’

Hij doet zijn eigen ding, Jasper Riezebos. Dat leverde hem in de zesde etappe van de Dakar 2015 een keurige 76ste tijd op. Leukere verjaarscadeautjes in je eerste Dakar zijn er niet. Hij had het eigenlijk niet verwacht, dat het zo goed ging. “Ik reed twee keer verkeerd. Ik dacht: dit is een weggegooide dag. Maar de rest reed ook verkeerd. Da’s best mooi, toch?”

Zonder al te grote problemen haalde Riezebos de rustdag in Iquique, waar hij alle reden heeft een mooi feestje bouwen: hij viert er vandaag (zaterdag) zijn 21ste verjaardag. Riezebos kijkt terug op een goede eerste week. “Het was een heel gedoe, de rustdag halen, maar ik voel me nog best fit. Ik heb mijn eigen ding gedaan, mijn eigen tempo gereden. Ik heb veel gezien, maar gelukkig niet veel zelf meegemaakt.”

Ook in de zesde etappe, 277 kilometer, zag Riezebos weer van alles. Vooral in de laatste 50 kilometer in de duinen. “Auto’s op de kant, trucks op de kant, brommers die vast stonden. Dan staan ze je zo aan te kijken van ‘hoe doe jij dat dan?’ Maar dat weet ik niet, hoe ik het doe. Gewoon gas geven en naar boven. Simpel zat. Het was niet zo gemakkelijk als het klinkt, hoor. Doordat de zon hoog stond, zag je geen diepte. De auto’s en trucks hadden al veel kapot gereden, dus je moest je eigen spoor zoeken en de plaatsen vinden waar je er nog wel tegenop kon. Ik ben twee keer gevallen. Nou ja, afdraaien en net omvallen. Meer was het niet.”

En zo stond Riezebos gewoon weer aan de finish. In Iquique deze keer, met aan de ene kant hoge duinen (daar mag hij over een paar dagen, op de terugweg van de marathonetappe, van af) en aan de andere kant de oceaan. “Hartstikke mooi om hier te zijn. Ik ga proberen goed rust te pakken, want ik heb al gehoord dat we de komende week nog genoeg voor de kiezen krijgen.”