2011 EK Enduro, 16, 17 en 18 september, Riom-es-Montagnes, Frankrijk

EK Enduro finale Frankrijk, Riom es Montagnes

Al mijn foto’s. Foto’s Joy Wullink. Van 16 tot 18 september vindt de EK enduro driedaagse finale plaats in Frankrijk. In 2009 zaten we daar ook al in Riom bij Clermont Ferrand; het was toen een natte en zware tweedaagse. Nu dus het sinds 2010 ingevoerde format met een hele zondag voor het slotcrossen. De wedstrijd begint dus al op vrijdag. Per dag vier ronden met 3 TC’s en 3 proeven in een ronde van 55 km.
Met nog drie tellende dagen is er in de klassementen nog van alles mogelijk. Erik Davids en Mark Wassink staan beide op een mooie tweede plaats. Helaas voor Erik is leider Werner Muller onverslaanbaar. Mark staat vier slechts punten achter de Italiaan Micheluz. De laatste blesseerde zich in de Zesdaagse maar hij heeft inmiddels al weer een WK uitgereden.
In de E2 staat Erwin Plekkenpol op een keurige 3e plaats, 20 punten achter Michal Szuster en 28 punten achter leider Greg Evans. Ook die laatste blesseerde zich in Finland maar hij heeft in Engeland ook al weer gereden.
Keurig aan de leiding gaat het WPM-KTM Team bij de merkenteams met een voorsprong van 12 punten op nummer twee. Genoeg kansen op zilver en zelfs goud dus … als het nou maar een beetje droog blijft daar!!

De Nederlandse deelnemers:
E1 Sr. Jirry VAN VEEN
E2 Sr. Erwin PLEKKENPOL
E2 Sr. Robin NIJKAMP
E2 Sr. Stefan HAGE
E2 Sr. Alex van den Broek
E2 Sr. Lucas Dolfing
E3 Sr. Mark WASSINK
VET. Leonard MOULIJN
VET. Erik Davids
VET. Jurgen van den Goorbergh

2011 EK finale Riom, donderdag 15.55 uur: op z’n Frans?

Ragnar Katerbau ook een keer op de voorpaginaWaarom geen plaknummers? Waarom geen persruimte? Waarom keuren midden in het dorp? Omdat dit Frankrijk is. Gelukkig is het mooi weer en de meeste Nederlanders staan als cowboys in een cirkel op een mooi weiland naast het dorp. Route en proeven zijn verder dik voor elkaar (maar waarom niet de standaard pijlen? Omdat ….). Morgen en zaterdag vier ronden van ca 55 km met drie proeven. Eerste proef na 40 minuten; start om 08.00 uur. Totale rijtijd ruim zeven uur. Drie mooie proeven. Niks vlak. We zitten hier nu eenmaal in een mooi heuvelachtig gebied op 800 meter hoogte. Proef 1 en 2 zitten vol mooi langere en korte klimmen en afdalingen en veel afhangende bochten, ook op gras of onkruid. Proef 3 is een natuurlijke Xtrem die crosstest genoemd wordt. Echt fraaie rotspartijen die nu gelukkig droog zijn. Maar dat geldt voor alle proeven, droog gaan ze wel!

De intocht

image

2011 EK finale Riom vrijdag 10.20 uur: een frisse en gladde start

leo moulijn enduro proefOm 08.00 uur vertrokken de eerste junioren op weg naar de enduroproef. Die was nog knap glad van de dauw. Ook die van ons reden daar nog wat behoedzaam. Het is hier licht bewolkt en nog niet zo warm als gisteren. Ideale temperatuur voor een uurtje of zeven enduro rijden. De live timing wordt zo te zien niet erg vaak ververst want de meesten hebben nu toch al drie proeven gehad.

2011 EK finale Riom vrijdag 14.33 uur: het blijft droog

Jirry van Veen proef 2Een spatje in de derde ronde maar daarna kwam de zon er weer doorheen. Gelukkig maar, de vele hellingen zijn droog al lastig genoeg. Overigens moet je dan wel naast de stofsporen rijden. Elk grassprietje pakken, dat helpt. Ook proef 2 die inmiddels ook enduroproef heet en er ook één is, en proef 3, een natuurlijke Xtreme (die crosstest heet) zijn zeer mooie proeven. De mannen zijn inmiddels aan de laatste ronde begonnen.
Verder loopt alles behoorlijk goed. Leo Moulijn is in de 1e ronde voor de Xtreme gestopt. Zat niet leker in zijn vel. Lucas Dolfing had even iets met de voorvering en Stefan Hage ging in proef 5 plat op een lastig plekje net voor de finish. Ook Hennie Wullink ging plat maar dat kwam dan weer door het slot in de voorste remschijf.
Mark Wassink voorlopig derde. Jurgen vd Goorbergh rukt zo te zien op naar plaats twee; Erik Davids staat nu vierde. In de E2 voert Alex van den Broek op plaats zes de Nederlanders aan.

2011 EK finale Riom vrijdag 15.30 uur: bijna klaar

Erwin PlekkenpolDe tijden van proef 7 en 10 komen per brommer omdat de lucht verbinding weg is. De proeven tellen wel gewoon. De eerste juniors komen nu het parc-fermé binnen. Ze krijgen allemaal 5 minuten extra om van de sleutelplaats dwars door het dorp tot voor de kerk naar het parc-fermé te rijden, stapvoets dus.
Plekkie had volgens hemzelf teveel gepusht en veel teveel fouten gemaakt; in diverse proeven afgestapt dus.  Alex van den Broek ging lekker maar te weinig conditie. Ze vonden het allemaal wel een pittige, lange dag met een goed uur proeftijd. Vooral de Xtreme werd de laatste ronde slecht; die wordt waarschijnlijk vanavond verbouwd.

2011 EK finale Riom vrijdag 16.23 uur: allemaal ingeleverd

Ook Erik Davids en Jurgen van den Goorbergh vonden het een pittig dagje. Bij de eerste tijdcontrole hadden ze amper een minuut over. Erik werd gewoon moe in de vierde ronde. Jurgen had veel last van andere veteranen; hij moest achteraan starten omdat hij nog niet in het klassement stond. Als het gaat regenen wordt volgens hen zowel de Xtreme als het eerste routedeel een flink probleem. De lucht is overigens al weer strak blauw hier. Voor morgen iets koeler en een beetje regen voorspeld.

2011 EK finale Riom vrijdag 17.32 uur: voorlopige uitslag

Mark WassinkE1: 1. Paolo Felicia; 2. Adrien Metge; 3. Alessio Paoli; 9. Jirry VAN VEEN
E2: 1. Greg Evans; 2. Jonathan Rosse; 3. Michal Szuster; 6.  Alex VAN DEN BROEK; 7. Erwin PLEKKENPOL; 10.  Robin NIJKAMP; 14. Stefan HAGE; 15. Lucas DOLFING
E3: 1. Maurizio Micheluz; 2. Stefan Svitko; 3.  Mark WASSINK
VET: 1. Werner Muller; 2. Zdenek Gottvald; 3. Jurgen VAN DEN GOORBERGH; 4. Erik DAVIDS;  DNF Leonard MOULIJN
Merkenteams: 1. Duitsland; 2. WPM-KTM
Het geintje met de voorvork leverde Lucas Dolfing toch vier strafminuten op, jammer.

2011 EK finale Riom zaterdag 10.14 uur: al weer op pad voor een lange dag

robin nijkampHet is gewoon droog maar zwaar bewolkt. Op proef 1 stoof het flink. Veel van dat losse griploze poeder in de sporen maar ze gingen allemaal goed rond. Vandaag hetzelfde tijdschema als gisteren maar dat werd pas vanmorgen verteld nadat gisteravond een nieuw tijdschema was uitgereikt. Dus waren ze allemaal nog even druk. De Xtreme test is na gisteren wat gewijzigd en nu doen ze er korter over.

2011 EK finale Riom zaterdag 14.29 uur: het wordt nu echt zwaar

Alex van den Broek XtremeAan het eind van de tweede ronde vonden ze allemaal dat het zwaar werd door de volledig kapot gereden proeven. Maar goed dat er niet twee keer zoveel deelnemers zijn, hoewel amper 90 man natuurlijk belachelijk weinig is. Zou dat ook door het driedaagse format komen? De meesten NL-ers rijden tot nu toe toch een plaatsje lager dan gisteren, behalve Erwin Plekkenpol en Lucas Dolfing. Vermoeidheid? Overigens zette de motregen aan het eind van de tweede ronde niet door; het is nog steeds droog.

2011 EK finale Riom zaterdag 15.32 uur: voorlopige uitslag

lucas dolfingE1: 1. Paolo Felicia; 2. Adrien Metge; 3. Alessio Paoli; 9. Jirry VAN VEEN
E2: 1. Greg Evans; 2. Michal Szuster; 3. Jonathan Rosse; 5. Erwin PLEKKENPOL; 6.  Alex VAN DEN BROEK; 9.  Robin NIJKAMP; 11. Lucas DOLFING; 14. Stefan HAGE
E3: 1. Jordan Rose; 2. Maurizio Micheluz; 3. Stefan Svitko; 6.  Mark WASSINK
VET: 1. Werner Muller; 2. Jurgen VAN DEN GOORBERGH; 3. Zdenek Gottvald; 4. Erik DAVIDS;  DNS Leonard MOULIJN
Merkenteams: ??
Ook na vandaag staan Mark Wassink en Erik Davids allebei nog op zilver. Morgen alleen slotcrossen; waarschijnlijk vanaf 11.00 uur.

2011 EK finale Riom zondag 14.06 uur: 2 x zilver en één keer goud

Erik Davids zilverMark Wassink zilver Na een mooie en droge slotcross hebben Mark Wassink en Erik Davids nog steeds hun prachtige tweede plaats in de eindstand. En het WPM-KTM merkenteam is zeer mooi eerste geworden. De eindstanden gaan we later zien via de UEM site. Ook van het nations team want daar hadden ze gisteren nog wat moeite mee. Straks de prijsuitreiking.
Uitslag zondag:
E1:
1. Paolo Felicia; 2. John Seljord; 3. Maurizio Gerini; 6. Jirry VAN VEEN
E2: 1. Greg Evans; 2. Jonathan Rosse; 3. Fabio Ferrari; 4. Stefan HAGE; 5. Lucas DOLFING; 8.  Robin NIJKAMP; 10. Erwin PLEKKENPOL; 11.  Alex VAN DEN BROEK
E3: 1. Jordan Rose; 2. Cedric Cremer; 3. Maurizio Micheluz; 4.  Mark WASSINK
VET: 1. Werner Muller; 2. Jan Novak; 3. Erik DAVIDS; 5. Jurgen VAN DEN GOORBERGH; 10. Leonard MOULIJN
Ze reden allemaal strak op een drie minuten lange, verlengde crossbaan. Na flink wat regen vannacht, begon het glad voor de veteranen. Daarna de E3 met een goeie start voor Mark. Toen concurrent Svitko een bocht miste was het gevaar weg. Stefan HageDan een mooie E2 manche met Stefan Hage die zijn goeie start vasthield op de vierde plek en Lucas Dolfing die zijn 5e plaats sterk verdedigde. Tenslotte mocht Jirry van Veen het voor Nederland afmaken in de E1. Hij raakte opgesloten bij de start maar vocht zich mooi terug naar de 6e plaats, luid aangemoedigd door de grote Nederlandse supportersclub.
Kampioenen: E1: Paolo Felicia; E2. Greg Evans; E3. Maurizio Micheluz; Veteranen: Werner Muller.

2011 EK finale Riom zondag : prijsuitreiking

Er zijn nog geen complete eindstanden beschikbaar. Kampioenen zijn:
E1: Paolo Felicia, Yamaha; E2: Greg Evans, KTM; E3: Maurizio Micheluz, Fantic; Veteranen: Werner Muller, Husaberg.

2011 EK Enduro eindstanden

E1 junior: 1 OLIVEIRA Luis (P); 2 CONFORTI Guido (I); 3 ENGEL Milan (CZ)
E2/E3 junior: 1 MCCANNEY Daniel (UK); 2 WALKER Jonathan (UK); 3 MARTINI Gianluca (I)
E1 senior: 1 FELICIA Paulo (P); 2 SELJORD John (N); 3 PAOLI Alessio (I); 7 VAN VEEN Jirry; 18 HANEVELD Klein Bas; 22 BOERSMA Rendo
E2 senior: 1 EVANS Greg (UK); 2 SZUSTER Michal (PL); 3 ROSSE Jonathan (CH); 5 PLEKKENPOL Erwin; 8 NIJKAMP Robin; 9 DOLFING Lucas; 10 HAGE Stefan; 17 VAN DEN BROEK Alex; 19 LAMMERTINK Erald; 23 TEN VELDE Ismo; 28 POL Hans; 30 POL Henry
E3 senior: 1 MICHELUZ Maurizio (I); 2 WASSINK Mark; 3 SVITKO Stefan (SK); 24 SPENKELINK Henk; 25 TIJHUIS Dinand
VETERANEN: 1 MULLER Werner (A); 2 DAVIDS Erik; 3 BOSSDORF Jens(D); 10 VAN DEN GOORBERGH Jurgen; 15 BUURSEMA Erik; 16 BRAAKHEKKE Stephan; 17 MOULIJN Leonard; 22 TEN DAM Tonny; 23 MENSEN Robert
DAMES: 1 PETRICK Heike (D); 2 ROSSAT Andrey (F); 3 LYSEN Sandra (S)
SCRATCH: 1  FELICIA Paulo (P); 2 MCCANNEY Daniel (UK);  3 MICHELUZ Maurizio (I); 7 WASSINK Mark
MERKENTEAMS: 1 WPM-KTM Team
LANDENTEAMS: 1 Italië; 2 Polen; 3 Frankrijk; 4 Nederland

Eindklassementen staan hier.