Alex Peters: Verslag Jeugd Opstapdag Enduro Hummelo 1 okt

955 Jordy Peters reed voor het eerst op een circuit en kreeg er geen genoeg vanNa Heerde en Mill was TCD Hummelo de club die de derde enduro opstapdag voor de jeugd organiseerde. De doelstelling is om jeugd van 14-18 jaar te interesseren voor de enigszins onbekende enduro sport zodat ze zodra ze een rijbewijs kunnen behalen gaan deelnemen in een van de vele klassen. De eerste twee opstapdagen waren goed bezocht en dito bevallen en de lessen daar geleerd waren verwerkt zodat men nu een ruimer tijdschema had. Ook waren nadrukkelijk meisjes en dames gevraagd om deel te nemen. Met een groot aantal aanmeldingen, waarvan helaas toch nog een enkeling zonder af te melden wegbleef, was er sprake van een opkomst van zo’n 50 rijders. Onder de deelnemers heel wat bekende enduro (achter)namen, bijvoorbeeld Vincent Rikhof (zoon van Henri), Tim Aarntzen (Arno), Jurgen Scheurs (Gerrit), Christian Zwerus (Arie) en Jordy Peters (Alex). Maar daarnaast natuurlijk nog veel meer jeugdcrossers en dames die hier hun enduro debuut beleefden.

Omdat de TCD een groot aantal endurorijders in de club heeft, was al weken voor de datum driftig gesleuteld aan een echt enduro parkoers. En dat was een stuk zwaarder uitgevallen dan dat van de vorige twee opstapdagen. Onder leiding van oud-endurorijder Jos Arends was een ronde van 5 km uitgezet rond de crossbaan waarin heel veel kruip-door-sluip-door en singletrack boswerk was verwerkt. Een pittig geheel dat zo gebruikt zou kunnen worden als proef. Wellicht een idee voor de enduro van Zelhem als men eens een proefje tekort komt? Hier werden stuurvaardigheid (korte bochten maar ook diverse boomstammetjes) als ook de conditie flink aangesproken. Na een korte briefing door KNMV enduro wedstrijdleider Wilco Bruijn die wees op enkele verschillen met cross; heel-veel-regels, tijd is tijd (te laat en te vroeg op controle komen betekent strafpunten) en…. de baan is erg smal. Want als het tussen twee bomen door gaat, is de doorgang nog wel eens smaller dan het stuur breed is….. En dat is heel wat anders dan zo’n 6 meter brede crossbaan. Het ging er in als koek en de dames en heren stonden duidelijk te popelen.

Diverse ervaren endurorijders, waaronder de Vice Europees kampioen Veteranen (40+) Erik Davids, begeleidden elk een groep van vier rijders op eerst een inrij rondje en daarna gedurende drie officiële rondes. De start was incl op de starttijd aantrappen van de motor op het Promotiegroep Dutch Enduro (PGDE) startpodium. Dat was niet het enige officiele tintje, want alles was opgezet als een gewone enduro. Routecontroles, tijdcontroles en een getimede crossproef met alle daarbij behorende officials, tijdwaarnemings-apparatuur en in de proef zelfs de keuze voor een ‘Mietjespad’ en 983 Tim Aarntzen toont al een mooie stijl op de ‘stammetjes’ van het bikkelpad. Nestor Jos Arends staat er net achter.een ‘bikkelspad’. Natuurlijk was laatstgenoemde een stuk moeilijker met vier dikke boomstammen, maar kon wel tijdwinst opleveren. Mits men zich niet verslikte en dat hadden velen snel door. Alles verliep onder een mooi zonnetje wat de big smile bij de vele jeugdigen en net iets oudere deelnemende dames van oor tot oor volledig verklaarde. Er waren enkele uitvallers te noteren, sommigen vonden het al na de inrijronde te ingewikkeld of waren vergeten een transponder te monteren.

Als er een wedstrijd is, is er ook een uitslag. Net als in Heerde was Vincent Rikhof duidelijk de sterkste. Die gaan we als lid van het Ariete-Chevrolet Van Veen Enduro MX team vast terugzien in de enduro. Kevin van der Wielen kaapte de tweede plaats weg voor naamgenoot Kevin Schuurman terwijl Jurgen Scheurs in de laatste ronde net Tim Aarntzen wist te verslaan voor de 4e plaats. Vermeldenswaard was de sterke 13e plaats van Ruben Tuitert op de Beta 50cc enduro bromfiets tussen de 85 en 125cc fietsen. groep hummeloBij de dames was Marije van Ettekoven de twee andere overgebleven ladies Saskia Kerpel en Daniek Wolsink te snel af. Organisator Jos Arends deed de prijsuitreiking al kostte het hem wat moeite alle dames te kussen, als echte vent en onder de kreet ‘ik zet mij er overheen’ kwam het goed. Voor alle deelnemers was er een medaille van de PGDE incl een promotiepakket van Eurol olie als herinnering aan deze volgens allen zeer geslaagde dag.

Alex Peters