2012 EK Enduro, 17-19 augustus, Krompachy, Slowakije

Mark Wassink slotcrossGeen medailles voor Nederlanders na “echte” EK enduro finale.
Al mijn foto’s. In het heuvelachtige gebied rond Krompachy in Slowakije werd een prachtige EK finale neergezet. Drie lange ronden met in totaal zeven uur wedstrijdtijd over een volledig onverharde route van 65 kilometer per ronde; drie serieuze “buitenlandse” proeven en een organisatie op topniveau maakten het geheel af.

De korte Xtremetest tegen een helling met onderin wat boomstammen leverde voor de Nederlanders geen problemen op. Op de endurotest van rond de zeven minuten werd meer verloren. Deze lag tegen een lange helling aan en er moest veel rond bomen geslingerd worden op een harde ondergrond vol boomwortels. De uiterst snelle crosstest lag ook al tegen een helling aan met veel op- en afstapjes en snelle afdalingen eindigend in afhangende bochten of echte kombochten. Daar werd vooral op de eerste dag veel verloren door de Nederlanders. Deze proef gebruikte grote delen van de crossbaan waar op zondag de afsluitende motocross werd gehouden.

In deze omstandigheden kunnen de laaglanders duidelijk niet op tegen de buitenlandse semi-profs. Te weinig tijd en geld voor meerdere specifieke trainingsstages op het harde wreekt zich. Na de “zanderige” wedstrijden in Estland en Letland was in Slowakije het podium dan ook ver weg. De medaillekansen voor Erik Davids en Mark Wassink konden niet worden verzilverd. Wassink werd vierde in de eindstand van de E2, waar de winst naar zuiderbuur Cedric Cremer ging. Die was al voor de slotcross zeker van de titel en motorpech in de slotcross kon hem dan ook niet deren.

In de E1 eindstand werd Lucas Dolfing keurig vijfde. Even snel zijn Bas Klein Haneveld (veertiende, net terug van een lange blessure en maar één wedstrijd gereden) en Ismo ten Velde (tiende en de finale gemist door een blessure). De uitslagen die deze jonge mannen en de even jonge E2 rijder Robin Nijkamp laten zien, betekent dat er volgend jaar beslist weer voor het podium gestreden wordt.
Over één maand mogen ze het allemaal nog een keer laten zien tijdens de Zesdaagse in Duitsland waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn met die van Slowakije.

Eindstanden EK enduro 2012:

E1: 1. Roni Nikander (Fin); 2. Luis Oliveira (PRT); 3. Edward Huebner (D); 5. Lukas Dolfing; 10. Ismo ten Velde; 14. Bas Klein Haneveld; 23. Jirry van Veen
E2: 1. Cedric Cremer (B); 2. Diego Nicoletti (I); 3. Marco Neubert (D);  4. Mark Wassink; 5. Robin Nijkamp;
E3: 1. Maurizio Micheluz (I); 2. Aigar Leok (Est); 3. Mirko Gritti (I);  8. Amel Advokaat;  19. Geert Snellenberg
Veteranen: 1. Werner Muller (A); 2. Zdenek Gottvald (CZ); 3. Axel Hechel (D); 4. Erik Davids; 22. Erik Buursema; 25. Leo Moulijn; 27. Lambert Parren
Merkenteams: 1. YAMAHA M.C.T. MOTORACE 2; 3. WPM-KTM team
Alleen over de slot-driedaagse was er ook een Nations Cup, Junior Cup en Veteranen Cup te winnen, alles voor teams. Nederland had geen Junior Team.
Nations Cup: 1. Italië; 2. Duitsland; 3. Slowakije; 5. Nederland
Veteranen Cup: 1. Tsjechië; 2. Nederland

Woensdag 08.20 uur: 10 Nederlanders aan de bak
Vrijdag 17 augustus begint de EK finale in Krompachy. Tien Nederlanders gaan op voor drie ronden van 60 km per dag met drie proeven. Op zondag is er alleen een slotcross die wel de volle punten oplevert.
De Nederlanders:
E1: Lucas Dolfing, Jirry van Veen, Bas Klein Haneveld
E2: Mark Wassink, Robin Nijkamp
E3: Amel Advokaat, Geert Snellenberg
VET: Erik Davids, Leo Moulijn, Dirk Schuttel
(voorlopig nog even zonder startnummers want die kloppen nog niet allemaal).

Woensdag 08.45 uur: fris en droog
Vroeg licht en vroeg wakker omdat ze even een afvalcontainer kwamen brengen. Vandaag maar eens flink rondrijden; het kon wel eens een mooie route worden in dit fraaie heuvelachtige landschap. Intussen HIER de slotcrossbaan in Googlemaps.

Woensdag 16.19 uur: verkenningsrondje
Een uurtje of drie rond wezen rijden achter trouwe padvinder Wullink aan. En nu gelooft hij ook dat je nergens binnendoor kunt in dit heuvelland. Motor weer smerig, bedankt Hennie. Inmiddels is Nederland compleet. Ismo ten Velde komt niet; hij heeft nog teveel last van de blessure uit Letland (en heeft Burg vorig weekend ook niet gereden). Beterschap kerel.
De rest heeft alle proeven al gelopen. Volgens het voorlopig tijdschema gaan ze eerst naar de enduroproef op 3 km van de paddock. Die duurt zeker 7 minuten; een prachtige, lastige en langzame proef over boomwortelpaadjes door het bos maar ook een stuk gras met afhangende bochten. Moeilijk om daar hard te gaan zeggen ze; ofwel, daar kun je veel verliezen. Daarna komen ze terug op de paddock; de eerste korte lus is 21,5 km en voorlopig 39 minuten.
Van de paddock naar de naastgelegen extreme proef; een natuurlijke extreme tegen de skihelling aan, met maar één stapeltje boomstammen en verder veel kort draaiwerk, om een boompje heen en op- en afstapjes. Dan door naar de klok zonder service (TC1 op 16 km/30 minuten) bij de crossproef. Opnieuw een lange proef maar met veel meer snelheid; fraaie hellingen en veel afhangende bochten, nu nog met gras. De donkere stukken die in de proef zitten, zijn ook onderdeel van het slotcross-parcours. Dan terug naar de paddock in 27 km/54 minuten. Totaal A-tijd voorlopig 2:03 uur.

Donderdag 07.55 uur: keuringsdag
Een behoorlijk fris nachtje op 400 meter hoogte hier onder een deze keer erg heldere sterrenhemel. Vandaag dus keuren en daarvoor gaan ze nog een keer de proeven lopen. Zelf mag ik om 09.00 uur weer aanschuiven in de eerste jury-vergadering als toehoorder. Dat is in Estland al begonnen en ja, iemand moet het doen want je hoort altijd wel wat nuttigs.
Gisterenmiddag gingen de meesten toch nog even op het testtrackje rijden. Dat bleek een nuttige oefening want ook dat ligt scheef en het lange gras was lekker glad. Ook als het gras eraf is, blijft het glad. Vandaag na de pre-ride meer.

Donderdag 15.29 uur: ze zijn er helemaal klaar voor
Vanmorgen de pré-ride gevolgd. Droog is het allemaal geen probleem al leek het eerste stuk route wat krap; dit is alleen onverhard dus dat mag ook een keer. En droog is het hier in een strak zonnetje. Maar o,o als het nat wordt. Daar weet Mark Wassink nog van mee te praten met het WK dat hier ooit werd gehouden. Daarna een uiterst vlotte en probleemloze keuring. Vanavond om 18.00 jury, daarna definitieve tijden bekend, 19.00 opening etc.
Reken morgen maar op LIVE-Timing, te vinden via deze site: european-enduro-championship.com

Vrijdag 07.40 uur: vroeg op voor een lange dag
Na de pre-ride heeft de jury de tijden toch nog wat opgerekt. Nu 2:15 uur op een ronde en drie ronden. Om 9:24 gaat Lucas Dolfing als eerste NL-er van start; hij is om 16:24 uur klaar. De laatste van de tien is Dirk Schuttel, steeds 23 minuten later. Tussentijden: 51, 32 en 52 minuten. De eerste enduroproef, kort na de start, telt vandaag niet in de 1e ronde. Het is nu licht bewolkt maar de voorspelling is goed. Misschien vandaag ook video-live na enig testen gisteren. Dat vind je dan hier.

Vrijdag 13.40 uur: ze moeten vreselijk wennen ..
Allemaal dezelfde tekst, het moet nog even heel erg wennen. Dat zie je ook in de eerste ronde aan de tijden en aan het rijden. Zelfs op de gewonere stukken in de crosstest (met al die schuine bochten en walletjes) wordt dan minder gas gegeven. Gelukkig staan ze na de 2e ronde wel top vijf. Maar er moet nog een tandje bij.

Vrijdag 15.41 uur: warm en lang
Ze zijn ruim in de 3e ronde terwijl het hier broeierig warm wordt. Hoewel ik ze nu hard zie werken, komen ze niet echt dichterbij de kopmannen. Geert Snellenberg is eruit met een kromme ophanging van de voorremklauw. Daar wordt aan gewerkt om morgen verder te kunnen rijden. De veteranen Schuttel (verkeerd gereden) en Moulijn pakken wat straftijd. Voorlopig Dolfing, Wassink op vijf, Amel op vier en Erik op zes.

Vrijdag 15.56 uur: dag 1 uitslag
E1: 1. Roni Nikander 00:35:45.4; 5. Lucas Dolfing 00:38:24.0; 8. Bas Klein Haneveld 00:38:42.1; 9. Jirry van Veen 00:38:47.4
E2: 1. Marco Neubert 00:35:34.7; 3. Cedric Cremer 00:35:45.1; 5. Mark Wassink 00:36:24.5; 7. Robin Nijkamp 00:37:12.9
E3: 1. Aigar Leok 00:34:58.7; 4. Amel Advokaat 00:36:35.1.6; DNF Geert Snellenberg
VET: 1. Werner Muller 00:36:42.4;  5. Erik Davids 00:40:18.4; 18. Dirk Schuttel 00:49:25.2; 19. Leo Moulijn 00:51:13.0
Nations: 1. Italië; 4. Nederland
Veteranen Team: 2. Nederland
Merkenteam: 1. Yamaha MCT 2; 3. WPM-KTM Team

Jirry en Bas hebben elkaar de hele dag scherp gehouden. Jirry ging gewoon goed vandaag en Bas mist uiteraard wedstrijdritme; hij was na de eerste ronde al moe. Mark zei dat hij lekker gereden had maar niet hard genoeg. De route vonden ze allemaal prachtig; ongeveer 1 km asfalt op een ronde. Wel last van handen en schouders door de vele afdalingen.
Alles staat weer binnen, ook Geert en met verse banden.

Zaterdag 07.30 uur: wide open
Alle rijders  gingen erg op tijd naar bed want ze zijn zaterdag nog wat van plan. De eerste schrik is er nu wel van af in dit terrein dat volgens de Duitsers sprekend lijkt op het Zesdaagse gebied bij Zschopau. Voor de wedstrijd is alles identiek aan vrijdag qua tijden en proeven. De endurotest telt nu wel in de eerste ronde.

Zaterdag 12.25 uur: droog en stoffig en halverwege
De warmste dag tot nu toe en helaas ligt Jirry van Veen er uit. Het ging zo goed dit weekend maar na één ronde brommerpech. Vanmorgen na twee minuten route zaten ze al in de endurotest. Een bos tegen een helling met diepe gleuven van 1 tot 2 meter; veel wortels en glad stof/poeder en diverse klimmetjes. Mooie proef!! Bas KH ging er al twee keer bij liggen, gelukkig zonder schade; “ik was nog niet scherp…”. Ze reden in ieder geval allemaal aanvallender en Lucas rijdt de enduroproef nu ook onder de zeven minuten. Maar dat kunnen jullie allemaal prima zien met die uitstekende live-timing. Op naar de tweede helft!!

Zaterdag 14.44 uur: nog 2 proeven
Het wordt nu echt heet hier en dat zie je aan de koppies. Er wordt ook meer gevallen, gelukkig niet uitgevallen. Uiteraard worden de proeven ook slechter, zeker de smal uitgezette enduroproef met al die wortels. Aigar Leok draaide daar net de kraan nog even open en zette een 6:18 neer in de derde ronde; Robin was met 6:48 onze snelste man deze keer. Geert Snellenberg is vandaag gewoon lekker aan het rijden en staat voorlopig 11e.

Zaterdag 16.55 uur: Cedric Cremer kampioen E2
Er moet morgen nog wel gereden worden maar Cremer (E2) is al niet meer in te halen. Dat geldt ook voor Nikander (E1) en Muller (Veteranen).
Uitslagen dag 2:
E1: 1. Roni Nikander 00:41:50.6; 5. Lucas Dolfing 00:45:07.7; 7. Bas Klein Haneveld 00:46:04.9; Jirry van Veen DNF
E2: 1. Diego Nicoletti 00:41:46.0; 4. Cedric Cremer 00:42:34.5; 5. Mark Wassink 00:43:24.2; 6. Robin Nijkamp 00:43:36.6
E3: 1. Aigar Leok 00:40:57.9; 5. Amel Advokaat 00:43:31.7;  10. Geert Snellenberg 00:46:57.4
VET: 1. Werner Muller 00:43:36.9;  5. Erik Davids 00:47:03.4; 18. Leo Moulijn 00:59:15.9; DNF Dirk Schuttel
Nations: 5e
Veteranen Team: 3e
Merkenteam: 4e

Zaterdag 20.50 uur: op naar het slotrennen
Er wordt zondag om 08.00 uur gestart voor een route van 25 minuten. Crossen vanaf 10.00 uur: Dames, Veteranen, E3, E2, E1 enz, alle klassen passen in één manche. Per manche 8 ronden van ongeveer 2 minuten. (Grote delen van deze permanente crossbaan zaten ook in de crossproef op beide dagen; een snelle harde baan met veel hoogteverschil).
Er moet nog wat gebeuren want Lucas Dolfing staat nu gedeeld 4e met de Pool Szuster; 3e kan Lucas niet meer worden. Mark Wassink staat drie punten achter het “brons” / de Duitser Neubert. Mark kan zelfs nog tweede worden maar dan moeten er wel een boel uitvallen. Erik Davids staat 3e, twee punten voor de Duitser Hechel, die beide dagen voor hem eindigde. Ook dat wordt nog spannend. We gaan ze maar aanmoedigen!!

Zondag 14.10 uur: crossdrama’s??
Drama’s, een beetje wel. Het begon al met de dames. Heike Petrick kreeg hem in het opstelvak niet meer aan de praat. Vijf minuten kicken en een downhill duwstart, buiten het opstelvak, hielp toch terwijl de starter en de andere twee geduldig wachtten. Toen ging de leidende Finse in de eerste gladde bocht onderuit en ze kwam er nooit meer bij; weg titel.
Bij de veteranen ging alles normaal. Muller pakte kopstart en won ruim. Erik Davids was als vijfde weg; lag 10e na een foutje en werkte zich keurig terug naar vijf. Leo Moulijn werd veertiende.
Bij de E3 pakte Amel Advokaat brutaal kopstart; kwestie van goed naar de starter kijken. Een paar ronden op twee en daarna naar vijf. Leok won. Geert Snellenberg keurig op tien begonnen en op 11 gefinisht.
Dan terug drama in de E2. Cedric Cremer was als derde weg, knokte zich spectaculair naar twee en toen ging in de 3e ronde ook zijn motor stuk. Balen maar wel kampioen. Robin Nijkamp en Mark Wassink waren als vierde en zesde weg en finishten als vijfde en zesde en met dikke armen, net als de meesten.
Tenslotte voor ons de E1 met Lucas Dolfing en Bas Klein Haneveld. Lucas had een theoretische kans om de vierde plaats in het klassement vast te houden. Hij startte scherp als 2e maar halverwege de eerste ronde was ook zijn motor kapot. Bas startte als 8e en na enig ge-bakkelei met een kettingzaag ging hij keurig naar zes.
Nations team 5e
Veteran team 3e
Merkenteam WPM-KTM 3e vandaag
Eindstanden en klassementen nog niet beschikbaar.
Weinig podium dit jaar hoewel er hard voor geknokt is. Daarom is de karavaan zojuist aan de thuisreis begonnen. Weg van de hitte hier, haha.

2012 Eindstanden en kampioenen EK enduro
Wie is die rijder naast Amel?Alle details vind je op de Promotor site onder Results.
E1: 1. Roni Nikander (Fin); 2. Luis Oliveira (PRT); 3. Edward Huebner (D); 5. Lukas Dolfing; 10. Ismo ten Velde; 14. Bas Klein Haneveld; 23. Jirry van Veen
E2: 1. Cedric Cremer (B); 2. Diego Nicoletti (I); 3. Marco Neubert (D);  4. Mark Wassink; 5. Robin Nijkamp;
E3: 1. Maurizio Micheluz (I); 2. Aigar Leok (Est); 3. Mirko Gritti (I);  8. Amel Advokaat;  19. Geert Snellenberg
Veteranen: 1. Werner Muller (A); 2. Zdenek Gottvald (CZ); 3. Axel Hechel (D); 4. Erik Davids; 22. Erik Buursema; 25. Leo Moulijn; 27. Lambert Parren
Merkenteams: 1. YAMAHA M.C.T. MOTORACE 2; 3. WPM-KTM team
Alleen over de slot-driedaagse was er ook een Nations Cup, Junior Cup en Veteranen Cup te winnen, alles voor teams. Nederland had geen Junior Team.
Nations Cup: 1. Italië; 2. Duitsland; 3. Slowakije; 5. Nederland
Veteranen Cup: 1. Tsjechië; 2. Nederland (die medailles en beker staan voorlopig veilig in Brabant).