Offroad rijden met verstand

Na het grote succes van de offroad in Mill is het natuurlijk de bedoeling om deze ontwikkeling in Brabant door te zetten. Meer legaal rijden is minder illegaal rijden, dat is de opzet. Daarom wordt er gezocht naar meer organisatoren ook waar mogelijk voor de lente en de zomer. Verder is het natuurlijk belangrijk om het niet-georganiseerd rijden verantwoord te doen. Hoe doe je dat op paden en wegen waar het wettelijk is toegestaan, ook buiten een georganiseerde rit om? Even opfrissen die kennis, want we wonen in een klein land waar we het samen vol moeten houden. Dus de 11 geboden:

Elf geboden

De KNMV en collega-sportbond MON werken in Noord-Brabant met regionale overheden samen aan een uniek project om offroadliefhebbers in staat te stellen om vaker offroadritten te kunnen rijden. Nederland telt duizenden offroadrijders, die echter maar van oktober tot en met eind maart kunnen rijden. Een kleine groep gaat daarom op eigen initiatief buiten het seizoen toch de natuur in, zorgt daarbij voor overlast en creëert zodoende een negatief imago voor de liefhebbers die zich wel aan de regels houden.

In plaats van te handhaven wil men nu in Noord-Brabant het offroadrijden in georganiseerd verband enthousiasmeren, met name van april t/m september. In deze periode moet het mogelijk zijn om iedere maand aan een offroadrit deel te nemen. Onlangs vond in Mill een pilot plaats: de deelnemers waren unaniem enthousiast! Om de pilot tot een succesvol einde te brengen, wordt van de offroadrijders gevraagd om zelf ook hun steentje bij de dragen door zich aan de elf geboden te houden:

 1. Offroadrijden doe je op legale onverharde wegen die zich daartoe lenen.
 2. Rijd niet buiten deze paden.
 3. Beschouw je hobby niet als een wedstrijd.
 4. Wees hoffelijk voor omwonenden en andere weggebruikers; rijd rustig op de verharde weg.
 5. Respecteer natuurreservaten, privé-eigendommen en gedenkplaatsen.
 6. Houd rekening met de staat van de wegen en hun bermen.
 7. Rijd met een wettelijk goedgekeurde motor.
 8. Pas altijd je rijstijl aan naar de omstandigheden.
 9. Respecteer wetten en verordeningen.
 10. Zorg ervoor dat je correct verzekerd bent.
 11. Rijd in kleine groepen.

Meer informatie KNMV offroadrijden

Op de Offroadkalender kun je zien waar je in Nederland met je offroadmotor terechtkunt. Meer informatie staat ook in het KNMV Offroad Reglement. Op sommige routes kun je ook met quadvoertuigen rijden. Neem voor alle zekerheid vooraf contact op met de organisator of dit is toegestaan. Let op: reglementair worden alleen quads met een motorfietskenteken bij een offroadevenement toegelaten!