WPM KTM Team derde in EK Enduro in Italie

Het WPM KTM Team is in de derde wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro in het Italiaanse Pavia op beide dagen op een derde plaats geeindigd. Bas Klein Haneveld en Robin Nijkamp vormden samen een team met de snelle Brit Tom Sagar en mochten op beide dagen plaats nemen op het podium.

De organisatie had per ronde drie mooie proeven uitgezet. Er moesten op beide dagen drie ronden van in totaal 60 kilometer gereden worden. De eerste proef was gelijk na de start waardoor de rijders op beide dagen koud de extreme test in moesten. Deze test was uitgezet in een rivierbedding met mooie opstappen en door het water met heel veel stenen. De tweede proef was vlak na de extreme test, dit was de crosstest. De crosstest was uitgezet op een berg met alleen maar gras waar dus erg veel afhangende bochten en rechte stukken in zaten. Na deze twee proeven stond er een mooi stuk route door de bergen op het programma waarna de rijders bij de tijdcontrole kwamen. Na de tijdcontrole gingen de rijders door naar de endurotest, welke erg lang was in het bos met lange hellingen en mooie afdalingen.

Op maandag en dinsdag hadden Bas Klein Haneveld, Robin Nijkamp, Erwin Plekkenpol en Lucas Dolfing in Bobbio, de oude woonplaats van Erwin tijdens zijn 3-jarige carriere bij het Jolly HM Zanardo Team, getraind. Dit was ook de periode dat Erwin in actie kwam in alle WK wedstrijden. Erwin reed ook op vrijdag de pre-ride en kon hierdoor Bas en Robin voorzien van informatie over de proeven en de route.

Met Bas ging het rijden gelijk vanaf het begin af aan lekker tijdens de eerste dag. Hij merkte al snel dat hij lekker op de motor zat en had plezier in het rijden. In de proeven reed hij aanvallend en zijn tijden waren goed. Na een aantal kleine schoonheidsfoutjes werd hij vierde in de E1 klasse. Robin kwam op zaterdag wat moeizaam in zijn ritme en ook zijn tijden waren hierdoor nog niet goed. Vanaf de tweede ronde begon het beter te gaan en werden zijn tijden beter. De rest van de dag wist hij zijn stijgende lijn verder te zetten en eindigde op een zesde plaats in de E2 klasse en op een dertigste plaats in de scratch.

Op zondag ging het rijden gelijk goed in de proeven. Ook waren de proeven iets meer opgedroogd dan op zaterdag het geval was. Helaas kwam Robin in de laatste ronde even ten val in de extreme test en kwam hierbij in het water te liggen. Gelukkig kon hij zijn weg snel weer vervolgen en viel de verloren tijd mee. Omdat het in de laatste ronde begon te regenen was het op de route spekglad en ook de endurotest was hierdoor erg moeilijk. Door de regenval werden de tijden op de endurotest gemiddeld zo’n twee minuten langzamer dan toen het droog was. Robin heeft deze proef iets meer op safe gereden en sloot de dag af op een zesde plaats in de E2 klasse en op een vijfendertigste plaats in de scratch.

Bas ging vol goede moed van start op zondag en de eerste drie proeven verliep gelijk super en hij wist in al deze proeven zijn persoonlijke record te verbreken. Ook in de tweede ronde ging het redelijk alleen in de endurotest reed hij niet scherp genoeg en liet hier veel tijd liggen. In de derde ronde was hij weer wat scherper en toen gingen de Extreme en de Crosstest ook goed. Voor de laatste endurotest begon het hard te regenen. Hierdoor was het in deze proef spiegelglad en was het moeilijk om grip te vinden om boven te komen op de klimmen. Toch wist hij de proef foutloos te rijden en sloot de dag tevreden af op een vierde plaats in de E1 klasse.

De laatste wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro wordt op 6 en 7 september verreden in Tsjechië.

Kijk voor meer informatie op www.wpmteam.nl