Mathias Van Hoof enduro Hautrage: Geslaagde eerste missie

Na twee en halve maand inactiviteit als gevolg van zijn heupontwrichting eind 2014, werd deze eerste outing bij de opening van het BK Enduro in Hautrage, voor Mathias Van Hoof eerder gezien als een test. Met amper 200 testkilometers gespreid over een viertal ritten is het een understatement om te zeggen dat Mathias er niet helemaal klaar voor was. Toch wist hij onmiddellijk een zeer mooie 4e plaats te bemachtigen in de E1 Beloften, ondanks het totale gebrek aan training.

Wat het weer betrof mochten de talrijke deelnemers, de openingsmanche van het Belgisch kampioenschap 2015 kreeg zomaar even 224 deelnemers over de vloer, alvast beide handjes kussen met deze eerste zonovergoten lentedag.
De rijders kregen een 40 km lange lus voorgeschoteld voorzien van twee specials. De eerste, 8 km lange, special werd gereden in een steengroeve. Behalve een erg snelle omloop kregen de rijders toch ook enkele rotspartijen te verwerken, wat voor het nodige spectakel zorgde. De tweede speciale proef was eerder een crossproef waar de rijders van de ene wei naar de andere reden. Hier werd het een combinatie van springbergen en kunstmatig aangelegde obstakels. Deze special was een absolute publiekstrekker. Zowel rijders als toeschouwers konden hier hun hartje ophalen.

Voor Mathias Van Hoof kon of mocht starten, moest de Racing Center rijder nog eerst een bezoek aan de sportdokter maken vorige week woensdag en een uitgebreide fysieke proef zorgde er alsnog voor dat KTM rijder uit Halle Zoersel zich last minute nog kon klaarstomen voor deze seizoenopener. Kwestie van eens af te tasten voor hoeveel achterstand het genezingsproces van de ontwrichte linkerheup (Cfr. Indoor enduro Schijndel 27 december 2014) heeft gezorgd ten opzichte van de nieuwe concurrentie.

Zo begon Mathias, met het nummer 142, met een klein hartje en zeer beperkte ambities aan zijn eerste wedstrijd in de categorie Beloften/Espoirs. Vooraf werd er gekozen voor een veilige wedstrijdstrategie. Verstandig en gedoseerd rijden met het oog op uitrijden. Dit laatste was absolute prioriteit. Wonderwel verliep het eerste deel van de wedstrijd beter dan verwacht, zeker gezien de erg beperkte motortraining. In de eerste ronde liet Mathias tweemaal de zevende tijd noteren, maar in de tweede ronde kreeg hij te kampen met krampen in zijn linkerbeen, als gevolg van de zware eerder opgelopen blessure. De riem ging er een beetje af, maar Mathias zou zichzelf niet zijn om in de laatste ronde nog iets proberen te forceren. De verlaatste special reed hij zowaar een tweede chrono (!!) , maar dat zorgde ervoor dat hij in de laatste special van de dag niet meer alles uit de kast kon halen.

Daarom kijkt de KTM Racing Center- rijder terug op een meer dan geslaagde eerste wedstrijd en ziet het seizoen 2015 hoopvol tegemoet. Mathias Van Hoof: “ Ik wilde aankomen en reed aan 70% van mijn kunnen, dus ben ik héél blij met het resultaat. Podiumplaatsen behoren absoluut tot de ambities en mogelijkheden, al moet ik toegeven dat de concurrentie zeer hard is. Maar ik stond er net naast, in mijn allereerste wedstrijd bij de Beloften. De eerste twee podiumplaatsen bezette niet de minste met kleppers als Gauthier Lillo (winnaar beloften Hautrage) en Antoine Magain (volgde op amper 1”09 in de einduitslag). Mijn tijd komt nog! “