Persbericht Mathias Van Hoof Belofte Enduro: Eerste podium is een feit!

Na een korte pauze van ongeveer een maand stond de derde manche van het Belgisch Kampioenschap op het programma. De wedstrijd van Flavion passeerde al jarenlang langs de nieuwe snelheidsomloop in Mettet, maar dit jaar mochten de enduro rijders daar ook van start gaan. KTM Racing Center rijder Mathias Van Hoof moest het ditmaal opnemen tegen maar liefst 28 concurrenten in de Belofte klasse. De pollenallergie waar Mathias veel last van heeft, speelde hem afgelopen week veel parten, dus van een ideale voorbereiding was eigenlijk niet echt sprake. Maar dat weerhield de jonge Kempenaar er niet van om een prachtprestatie neer te zetten in zijn amper derde wedstrijd in deze zeer felbevochten klasse!

“Bijzonder koud, met amper twee graden op de thermometer, moesten we beginnen aan een wedstrijd van drie lange rondes van telkens 75 km. In het achterhoofd houdend dat we voor elke ronde twee uur kregen en dus in totaal zes uren in het zadel zouden doorbrengen, wist ik dat doseren de boodschap was.” Die 75 km bestond uit 56 verbindingskilometers en dus zomaar eventjes 19 kilometers specials. Al deze specials werden op afgemaaide velden verreden en waren stuk voor stuk in motorcross stijl. Weinig technisch dus, met vooral de nadruk op snelheid. Hier zagen we al snel dat de motoren met grotere cilnderinhoud en vermogen absoluut in het voordeel waren, maar toch wist Mathias zich aan boord van zijn lichte KTM EXC-F 250 goed te weren.

Gaandeweg werd het weer er als maar beter op en kregen we zon en 15 graden voorgeschoteld. Alle specials waren kurkdroog, niets meer te merken van de regen van de dag voordien.  En dus werd er vanaf de eerste special snoeihard gereden. De KTM Racing Center rijder deed nog even voorzichtig aan en zette meteen een 7de tijd neer in de eerste special en een 6de tijd in de tweede special. In de derde en laatste special van de eerste ronde liet de elektronische transponder het echter afweten. “Van dan af werden al mijn tijden handmatig gechronometreerd  en blijft de vraag natuurlijk hoe accuraat deze timing dan wel niet is, vooral gezien de geringe verschillen met de jongens net voor en achter mij. Gelukkig was ik vooral aan het strijden met rijders met zwaardere motoren en dus uit een ander klassement en had dit eerder invloed op het scratch klassement (alle rijders samen, ongeacht cilinderhoud). Als je weet dat ik ben gestrand op een 5de plaats op amper 1.59 seconden van mijn voorganger blijf je natuurlijk denken, wat als…”

De eerste special was de Racing Center rijder duidelijk op het lijf geschreven, mede omdat er een mooi technisch stuk in zat,  want hier reed hij tot tweemaal toe vlotjes naar de vierde stek. “Een achtste tijd was mijn slechtste prestatie, waar ik gezien mijn beperkte voorbereiding en pollenallergie absoluut tevreden mee ben. Neem daarbij nog eens dat ik eigenlijk voornamelijk de duimen heb moeten leggen voor de zwaardere motoren. Voor mijn part mag ik dit een geslaagd weekend noemen. Ik wilde zeker aankomen en heb risicoloos gereden, ben nooit ten val gekomen én vooreerst ik heb mijn eerste podiumplaats binnengehaald. Meer als een derde plaats in de E1 klasse zat er vandaag niet in. Toch ben ik daar superblij mee! Vijfde in het scratch klassement had misschien nog eentje beter gekund, maar daar lig ik absoluut niet wakker van” aldus Mathias Van Hoof.

Gezien het feit dat Mathias zijn naaste concurrent in het E1 klassement veel punten heeft laten liggen in deze derde manche van Flavion staat de Kempenaar nu op een comfortabele derde plaats staat in de E1 én mag hij zichzelf nog steeds eerste KTM-rijder noemen bij de lichtgewichten. Volgende afspraak is binnen twee weken in Bilstain. “Bilstain is  veel korter en vooral technischer en waar ik dus met mijn BMX achtergrond altijd goed wist te presteren. Ik kijk er naar uit. Misschien kan ik hier wel voor een eerste keer  top drie algemeen rijden.”