Bescheiden opkomst FIM Enduro Trainingskamp 2015 voor vrouwen

Acht vrouwelijke endurorijders namen deel aan het eerste door FIM (Internationale Motorsportbond) georganiseerde Enduro Trainingskamp voor vrouwen. De training vond plaats afgelopen 14 tm 16 juli 2015 in het Domain Trial Enduro in Bilstain (BE) en is één van de middelen die de FIM commissie Women in Motorcycling inzet om het niveau van vrouwen in de Enduro sport te stimuleren.

FIM Enduro Course Inspector Maurizio Micheluz, samen met Belgische coach Thierry Klutz verantwoordelijk voor de 3-daagse training in Bilstain, ziet geen verschil tussen het instrueren van vrouwen of mannen  tijdens een enduro training. “They experience the same problems while riding an enduro motorcycle, ..usually it’s the correct balance and position on the bike”.

Volgens Isabelle Larivière,  FIM Communicatie Manager, kunnen de enduro vrouwen wel extra steun in de rug gebruiken. “We must develop initiatives to encourage more women to participate in the Enduro sports and stimulate their level of riding! Next year there will be a second trainingscamp for the women enduro riders and we will announce the event sooner so more women have time to enlist.”

De deelnemers aan dit trainingskamp 2015 arriveerden uit Polen, Slowakije, Frankrijk en Zweden. En hoewel  de FIM in de uitnodiging aangaf dat vrouwelijke rijders van alle niveaus welkom waren, hadden alle aanwezige vrouwen serieuze race ervaring.

Audrey Rossat uit Frankrijk reed mee met haar 350cc 4T Husaberg. Audrey is dit jaar geselecteerd voor het Franse team wereldkampioenschap Enduro. Aleksandra Kowalik (125cc 2T KTM) uit Polen heeft altijd deelgenomen aan de motorcross competitie en zij reed in Bilstain haar eerste officiële enduro training. Opmerkelijk was ook Poolse Agnieszka Smolińska (200cc EXC KTM). Drie jaar geleden is zij op eigen initiatief gestart met enduro rijden, zij was toen 26 jaar. Intussen reed zij mee als één van de weinige vrouwen aan de hard enduro race “Red Bull 111 megawatt” in 2014.
(Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=mdJOdX2TuZY)

De datum en locatie van het volgende enduro trainingskamp voor vrouwen in 2016 zijn nog niet bekend, maar dat het gaat plaatsvinden is een feit. En als we de positieve reacties van de vrouwelijke deelnemers van 2015 aanhoren, dan is het een evenement die je niet mag missen. Dus houd de FIM kalender in de gaten en meld je aan!

Tekst: Marieke Blokland