ONK Enduro Zelhem: snelheid versus krappe tijden in de Achterhoek

ECD_zelhemZaterdag 7 november was het alweer de zesde wedstrijd in het Open Nederlands Kampioenschap Enduro, ditmaal in de altijd mooie Achterhoek. De organisatie had drie proeven uitgezet met als klap op de vuurpijl de Spektakelproef oftewel Watergate. Hier bleken  de reddingsboeien niet nodig, de rijders hadden vooral moeite met de diepe modder-en zandgeulen. De Enduro Club Drenthe startte met 10 rijders en 2 daglicenties.

Ook deze dag mochten de Nationalen als eerste aan de start en dat is voor onze club Sander Boer. Sander heeft vorige week een paar behoorlijke smakkerds gemaakt en had nog flink last van zijn pols. En die pols had hij deze dag nu juist hard nodig met alle bochtige paadjes. Maar Sander liet zich niet kennen en toen de twee minuten straftijd van proef 2 ook nog werden gecanceld door de organisatie, kon Sander weer lachen. Zeker toen hij ook nog hoorde dat hij een vierde plaats in de N2 had behaald. Sander staat op een derde plaats in het algemeen klassement.

Roelan had vandaag niet zijn dag in de N2. Na een rustmomentje op ‘t Engelse Zand kwam hij niet meer in zijn ritme en besloot maar gewoon de wedstrijd zonder verdere kleerscheuren uit te rijden. Hier en daar ruimte geven aan de wat snellere Inters reed Roelan rustig naar de finish om daar eerst maar weer  een volgend rustmomentje te pakken. Roelan behaalde deze dag een 18e plaats.

Maurits Enting had zijn platte uitlaat van vorige week vervangen voor een nieuwe en had er zin in vandaag. Zin wel maar het lichaam was nog wat stram door de inspanning tijdens de OTR in Markelo.
En de cijfers op zijn motor werden dan wel goedgekeurd maar kregen ook de kwalificatie lomp mee. Lomp? Terwijl het zulke duidelijk aanwezige cijfers zijn! Maar ondanks alles eindigde Maurits op een negende plaats in de N3.

Vervolgens was het de beurt aan Erwin Wolting om te starten in de NV40. Een kleine botsing tussen motor en boom leverde een behoorlijke zere voet op maar Enduro is ook uithoudingsvermogen en lijden en Erwin gaf niet op. Sterker nog, hij voelde zich zo fit als een hoentje zei hij na de wedstrijd. Maar dan wel een hoentje op één poot Erwin? Dat heet geen hoentje, dat heet een ooievaar. Erwin behaalde een eerste plaats in Zelhem én een eerste plaats in het algemeen klassement. Dat wordt Drentse drukte op de podia aan het einde van het jaar!

Bert van Tongeren (NV 40) vond het helemaal niet nodig dat de organisatie de twee minuten straftijd rectificeerde. Dat zou alleen maar ten koste gaan van zijn mooie tijd. Gelukkig zijn er dan weer van die mooie bruine flesjes (drie hè) om ‘s avonds te nuttigen en lijken alle tijden mooi. Bert reed zichzelf naar een 19e plaats.

Erik Schutrups in de NV40 brandde zijn branders eruit maar had verder een prima wedstrijd. Uitdagende en vooral verschillende proeven, een beetje een nat pak, alle lof voor de organisatie! Erik had het goed naar zijn zin en vond zichzelf op een 18e plaats terug.

Jaap Martens was nog herstellende van een flinke blessure opgelopen in Bergeijk en besloot wijselijk na de eerste ronde af te stappen en als toeschouwer de wedstrijd te vervolgen.

Vervolgens was het de beurt aan de Inters. Daar werden de tijden door de organisatie wat krapper gezet. Voor Lucas maakt dat niet zoveel verschil, hij reed zoals altijd, geconcentreerd en gefocust. We vallen bijna in herhaling maar Lucas behaalde voor de zesde keer de eerste plaats in de E1.

Bram Gonlag had wat meer moeite met de tijden. Sterker nog “als ze de tijden nog krapper gaan zetten, dan zal ik ook aan de conditietraining moeten”. Bram reed naar een 11e plaats in de EV40.

De daglicenties (twee ronden) Gerard Steenbergen en Arnout de Jong hebben beide genoten. Gerard vindt bijna alle Enduro’s geweldig maar Zelhem is wel één van zijn favorieten. En nu zelfs nog met zo’n mooie waterbak erbij, helemaal goed toch. Arnout vindt steeds meer zijn ritme en overweegt ook al conditietraining voor de licentie van volgend jaar.

De verzorging van deze dag was weer in de vertrouwde handen van Cees Koerts en Gezinus Ottens op TC 1 en Andries ter Haar en Chris Gonlag op TC2.
Het clubteam blijft stabiel op een vierde plaats, een mooie prestatie van Sander, Erwin, Maurits en Lucas.

Zelhemse Auto-en Motorclub, bedankt en complimenten voor de organisatie van dit mooie festijn!

Want ik wil sneller goan! Sneller dan een ander, ik wil sneller goan, dan krieg ik goeie zin