WPM KTM team kent hoogte en dieptepunten in zware EK Enduro in Letland

daanogre2016De WPM KTM-rijders hebben bij de derde wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro in het Letse Ogre van alles meegemaakt. Daan Bruijsten en Peter Lenselink boekten succes, Robin Nijkamp kende een week om snel te vergeten en Nina Klink verbeet de pijn door een geblesseerde knie maar ging tot het uiterste om punten te scoren.

In de week voorafgaande aan het evenement waren de teamleden bezig om de proeven te  verkennen zodat ze niet voor verrassingen zouden komen te staan. Op donderdag werden de WPM KTM machines nog even getest op het prive circuit van Roberts Justs en op vrijdag werd het super geprepareerde materiaal ingeleverd in het parc ferme.

Op zaterdag moesten er drie ronden van 65 kilometer afgelegd worden in een bosrijke, moerasomgeving. De eerste proef was een echte zandproef met veel korte slingers. De tweede was uitgezet in een afgraving met snelle stukken, afgewisseld met technische stukken en de derde proef was voor de Nederlanders niet de makkelijkste want een afwisseling van korte steile klimmen en afdalingen maakte het bijzonder technisch.

robinogre2016Robin Nijkamp kreeg op donderdag voor de wedstrijd veel last van zijn enkel. Er kwam een grote bult op te zitten, wat uiteindelijk een berenklauw was (gif van een plant wat door de zon in werking komt). Op de eerste dag ging het rijden niet lekker. Hij was niet scherp en dit had tot gevolg dat hij in de laatste ronde een keer ten val kwam. Ook speelde de pijn in zijn enkel hem parten waardoor hij tevreden moest zijn met een tiende plaats in de E2 klasse.

Daan Bruijsten wist in de eerste proef steeds snelle tijden neer te zetten waarmee hij tijdwinst pakte op de concurrentie. Ook in de tweede proef liep het lekker maar in de derde proef verloor hij telkens wat tijd op de concurrentie. Door de hele dag hard door te knokken wist hij de eerste dag op een knappe elfde plaats af te sluiten in de E2 klasse.

peterogre2016Ondanks dat Peter Lenselink veel vertrouwen had in de proeven, ging het rijden op de eerste dag niet helemaal zoals gehoopt. Hij startte te enthousiast in de eerste proef en dit had een valpartij tot gevolg. Ook in de tweede proef gooide een valpartij roet in het eten om een toptijd neer te zetten. Ook in de tweede ronde ging het niet helemaal naar wens en kwam hij pas in de derde ronde lekker in zijn ritme. Helaas was dit te laat waardoor Peter niet verder kwam dan een achtste plaats in veteranen klasse.

Nina Klink had zeven weken geleden tijdens een crosswedstrijd een knieblessure opgelopen. Haar voorste kruisband is afgescheurd en haar binnenste knieband ingescheurd. Hierdoor heeft ze een matige voorbereiding gekend op de wedstrijd in Letland. Omdat het allemaal stabiel aanvoelde, en ze op een tweede plaats stond in de tussenstand besloot ze toch om het te proberen. Helaas zette ze haar been in de eerste proef gelijk verkeerd neer waarbij ze een knak voelde. Ook had ze hevige pijn en tot overmaat van ramp herhaalde zich dit in de tweede proef. Hierdoor zat een goed resultaat er niet in en ging ze ervoor om de finish te halen. Dit lukte want met een tiende plaats wist ze toch nog zes belangrijke punten te scoren.

In de nacht van zaterdag op zondag had het veel geregend waardoor de omstandigheden nog lastiger waren geworden. Met de vele sporen en sloten die er overgestoken moesten worden, werd het overleven en elkaar helpen om de finish te halen. De proeven lagen er ondanks de regenval nog redelijk goed bij waardoor er op het scherpst van de snede gestreden kon worden.

Daan Bruijsten begon een stuk beter dan op zaterdag en wist in de eerste twee proeven gelijk snelle tijden neer te zetten. Hiermee ging hij in de top tien van start maar in de derde proef kwam hij op een gladde helling niet boven waardoor er kostbare seconden verloren gingen. In de daaropvolgende proeven wist hij zijn verloren tijd weer goed te maken en bij het ingaan van de laatste ronde stond hij op een achtste plaats. Hij zette alles op alles om deze plaats vast te houden. In de crosstest ging hij strak rond maar helaas kwam hij in de volgende proef ten val over een vrachtwagenband. In de laatste proef probeerde hij zijn verloren tijd goed te maken. Dit ging perfect totdat hij met nog twee bochten te gaan nogmaals ten val kwam en uiteindelijk negende werd in de E2 klasse. Met een elfde en een negende plaats wist hij voor de eerste keer in de top tien te eindigen in het eindklassement.

Robin Nijkamp was op zaterdagavond op tijd gaan slapen want hij wist dat het door de regenval een zware dag zou worden. Helaas wilde het ook op zondag niet lukken en kon hij niet meer doen dan rustig zijn ronden rijden. Hij finishte als dertiende en voor Robin was dit een weekend om snel te vergeten.

Peter Lenselink voelde zich als een vis in het water in de gladde omstandigheden en had veel plezier in het rijden. Het rijden ging gedurende de dag beter en beter en dit resulteerde in een mooie zesde plaats in de veteranen klasse. In de tussenstand is Lenselink opgeklommen naar een derde plaats.

ninaogre2016Voor Nina waren de modderige omstandigheden niet prettig in verband met haar knie. Ze kon niet meer doen dan te overleven. Op de natte route gebruikte ze haar goede knie als zijwieltje om te slepen zodat ze haar slechte knie op de voetsteun kon houden. Dit was erg moeilijk maar omdat ze niet durfde te gaan staan, was dit de enige optie. Nina was er bang voor dat ze haar voet een keer onverwacht zou moeten zetten en dat ze dan zou vergaan van de pijn. Door deze manier van rijden liep ze wel strafminuten op en omdat de dames klasse als laatste reed, kwam ze helemaal alleen te rijden. Iedereen reed zich wel een keer vast waardoor de rijders elkaar hielpen om verder te kunnen. Nina wist dat het moeilijk ging worden en lette daarom goed op waar ze reed. Toch pakte ze een keer een verkeerd spoor en kwam vast te staan. Minuten lang heeft ze om hulp geroepen maar er was niemand in de buurt die haar kon helpen. Ze wist eigenlijk gelijk dat dit het einde van haar wedstrijd zou betekenen. Ze probeerde alles om haar motor los te krijgen, dit lukte maar wanneer ze de motor er op motorkracht uit wilde rijden, gleed haar achterwiel zo weer terug het moddergat in. Dit had tot gevolg dat haar uitlaat water binnen kreeg. Omdat de motor niet meer liep is ze naar de dichtstbijzijnde openbare weg gelopen om hulp te vragen. Uiteindelijk is ze na een uur geholpen en is de motor naar het paddock gesleept. Ze heeft de motor nog wel ingeleverd maar zoals verwacht stond ze niet in de uitslag. Door deze tegenslag is Nina in de tussenstand van een tweede plaats teruggezakt naar een vijfde positie. Met de wedstrijd in Harfsen nog te gaan is er van alles mogelijk want ze staat slechts elf punten achter op de derde dame.

Op 28 en 29 oktober wordt de laatste wedstrijd om het Europees Kampioenschap verreden in het Nederlandse Harfsen!

Kijk voor meer informatie op www.wpmteam.nl