Mathias Van Hoof behaalt zilveren Medaille in Six Days Enduro!

mathiasvanhoof_zesdaagseBETA-DENICOL rijder Mathias Van Hoof heeft tijdens zijn eerste deelname aan de Six Days Enduro in het Spaanse Navarra een zilveren medaille gehaald in zijn categorie E3.
De Six Days zijn de Olympische Spelen voor enduro, waarbij de verschillende landen aparte teams inzetten in bepaalde klassen, naargelang leeftijd en ervaring. Maar daarnaast wordt er ook een individueel klassement opgemaakt en wie binnen 10% of 25% van de allersnelste tijd blijft, verdient een gouden of zilveren medaille.
De kersverse Belgisch kampioen Enduro bij de Beloften (- 23 jaar) overtreft daarmee zijn stoutste verwachtingen

, wetende dat hij amper 3 jaar competitie rijdt. Daarom was het doel voor zijn eerste deelname vooral om te leren en uit te rijden; een goede klassering was iets dat hij pas voor de volgende jaren plande. Maar alles verliep beter dan verhoopt en omdat hij zeer goed voorbereid was en zijn krachten goed wist te verdelen over de 6 dagen, kon hij een zilveren medaille behalen.

‘De Six Days Enduro is altijd al een droom geweest voor mij. Zes dagen na elkaar, telkens 7 of 8 uur enduro rijden, door één der mooiste streken in Europa, gecombineerd met zeer moeilijke, maar ook zeer mooie speciale proeven, is zowat het mooiste wat ik me kon wensen, ‘ begon de 23 jarige BETA-DENICOL rijder zijn verhaal. ‘Ik had me al maanden vooraf geïnformeerd bij vrienden, concurrenten en collega’s hoe ik dit avontuur best zou aanpakken want het vraagt een gigantische voorbereiding en organisatie om zes dagen uit te rijden. Daarnaast heb ik me fysiek ook goed voorbereid, veel getraind en veel gerust zodat ik 100% fit was bij de start. Ook mijn BETA motor heb ik samen met mijn helpers Charel en Kris tot in de puntjes afgesteld want elk detail telt en je hebt na elke wedstrijd slechts 15 minuten om een volledig nazicht te doen, 2 banden te wisselen en dan moet hij naar het gesloten park.’

De race zelf verliep voor Mathias zonder grote problemen. De eerste twee dagen waren de routes 300 km lang en was het nog zeer warm en zonnig, zodat het stof in en rond het Circuito de Navarra het extra moeilijk maakte. Maar Mathias hield zijn hoofd er goed bij, maakte geen fouten en werd telkens 138e en 141e op bijna 600 rijders. Op de derde dag was het weer omgeslagen, en viel er veel regen. De verbindingsroutes door de bergen werden plotseling rivieren en overal zaten rijders vast. Ook de speciale proeven werden heel vettig, sommige plaatsen waren haast onberijdbaar geworden door de eerste regenval na weken van droogte. Maar net daar voelde Mathias zich in zijn sas. Heel het seizoen in België heeft hij in de modder moeten rijden en daar putte de jonge Hallenaar zijn voordeel uit. Deze zware en gladde omstandigheden op de proeven Gastiain en Zuniga in combinatie met goede banden, lagen hem veel beter en dat zag je ook aan de tijden op D3 en D4. Hij reed overal veel sneller en steeg in het algemeen klassement van een 141e naar een 122e plaats, en in zijn Junior E 3 klasse stond hij toen zelfs 15e, op wereld niveau!

Op zaterdag was het weer opnieuw Spaans zonnig geworden, maar sommige plaatsen onder de bomen waren nog erg glad. Omdat Mathias geen risico’s wilde nemen, hield hij zich een beetje in waar het moest en kon hij extra gas geven waar het kon tijdens de 195 km lange rit en 5 proeven. Fysiek was hij nog steeds sterk en fit en daardoor behield hij overal de controle en bleef hij gespaard van valpartijen en kon ook zijn machine beetje sparen wat ook heel belangrijk is na 5 dagen non stop rijden. Dat resulteerde in 5 plaatsen winst en klom hij op naar een 117e plaats algemeen en een plaats binnen de eerste 80 in de Trophy klasse.
De afsluitende crosstest op zondag was kort maar heftig. Mathias liet zich niet verleiden tot het gevecht aan de kop, bleef rustig en sloot af op een mooie 78e plaats.

In het totaal werd de jonge BETA – DENICOL rijder daarmee 79e in de World Trophy en zelfs 17e in de E3 klasse. Dit resultaat is goed voor een zilveren medaille, en dit bij zijn allereerste deelname! Hij bleef na 6 dagen op amper 4, 6 minuten van een gouden plak verwijderd…en dat na 1322 km rijden!

Het Belgische Junior Trophy Team met Mathias, Quinten Vinken en Martin Velenduc werden 13e in het landenklassement.
Na afloop wist Mathias ons te vertellen: ‘Eigenlijk waren deze 6 dagen rijden, minder zwaar dan ik had verwacht. De tijden zijn best te doen en ook de specials waren zeer mooi, sommigen heel snel, andere heel moeilijk, maar niet onmogelijk. Door goed te doseren en goed de krachten te verdelen en vooral geen onnodige risico’s te nemen, kon ik een heel mooi resultaat rijden. Nooit had ik gedacht een medaille te behalen, laat staan een zilveren. Dit is een geweldige afsluiter, maar vooral het werk van mijn team, want het is onmogelijk te doen zonder hen. Mijn helpers, mijn mecaniciens, mijn volgers op de specials en de mensen aan de assistentie verdienen ook een medaille. Ik draag dit op aan hen en aan mijn ouders en sponsors die dit mee mogelijk gemaakt hebben’ zei een overgelukkige en geëmotioneerde Van Hoof achteraf.