Daan Bruijsten heel dicht bij het podium in eerste EK Gouveia Portugal

Daan-GouveiaTijdens de eerste wedstrijd om het Europees kampioenschap is Daan op een zeer knappe derde en vijfde plaats geëindigd. In de tussenstand staat hij er nu ook goed bij op een strakke vijfde plaats met maar een verschil van twee punten naar de nummer twee. De wedstrijd werd verreden op 2000 km van huis af liggende Gouveia te Portugal. De ondergrond bestond veelal uit stenen en rotsen met daartussen gravelachtig zand, dit maakte het voor de sympathieke Nederlander niet gemakkelijk om goed te scoren.

Het weekend voor de EK werd er nog wat getraind Porto om de voorbereiding zo optimaal mogelijk te laten zijn. Na een pittig weekend werden de motoren weer optimaal geprepareerd om het allemaal niet aan het toeval over te laten. En begon het verkennen van de zeer listige proeven met flinke lengtes, uiteindelijk was de rijtijd van de crossproef +- 8 minuten en die van de enduroproef rond de tien. Na veel wandelen werd op vrijdag de motorfiets zonder problemen gekeurd en ingeleverd in het parc-ferme voor de wedstrijd.

De zaterdag was het vooral erg stoffig op de proeven en op de route waardoor het vooral belangrijk was om voldoende afstand te houden op de voorgangers om onnodige risico’s te voorkomen. Deze konden snel gemaakt worden op de listige route vol met trial stukken door de lastige rotsen en stenen. Met een gemiddelde snelheid van 25 km per uur werd de route afgelegd. Gelukkig was de snelheid op de proeven een stuk hoger en kon de gaskraan goed opgezet worden om snelle tijden op de klok te zetten. Al vanaf het begin stond Daan er goed bij. Met scherpe tijden op de klok bevond hij zich lange tijd op een tweede plaats. Maar de verschillen waren de gehele dag erg klein tussen de tweede en vijfde plaats. Uiteindelijk na meer dan zes uur rijtijd werd hij netjes derde in het sterk gevulde deelnemersveld.

De tweede dag begon compleet anders het was in de nacht ervoor flink gaan regenen en de proeven waren niet meer stoffig maar stiekem wat glad geworden. Waardoor er slim gereden moest worden. Dat merkte Daan vooral in de eerste proef waarbij hij een valpartij maakte bergop maar kon zijn weg weer snel vervolgen. In de volgende proeven kwam hij steeds beter in zijn ritme en stond al snel op een vijfde plaats. Ook vandaag waren de verschillen weer erg klein en was het moeilijk om zijn verloren tijd in de eerste proef goed te maken. Hij vond de aansluiting nog wel met de jongens voor hem maar kon ze helaas niet meer voorbij gaan.
Dik tevreden sloot hij zijn eerste EK wedstrijd op de 250 EXC-F af op een vierde plaats over het weekend met maar 1.8 seconden van het podium af.
Hij gaat zich nu optimaal voorbereiden om de volgende wedstrijd in Paikuse te Estland op 8 en 9 juli.

Meer foto’s op de website van Daan Bruijsten