Update knie blessure Daan Bruijsten en verslag EK Duitsland

Daan-Bruijsten-Burg EKHierbij een update van Daan Bruijsten zijn knieblessure welke hij opliep tijdens de EK in Duitsland Burg. Na zondagavond thuis te zijn gekomen kon hij maandags direct naar het ziekenhuis in Nijmegen. Hier werd al snel geconstateerd dat het niet goed was met zijn knie. Er word dezelfde dag nog een MRI-scan gemaakt, hierop werd al snel duidelijk dat het niet goed was.
De meniscus zit dubbelgeklapt in de knie, op de MRI konden ze niet zien of deze ook beschadigd is. Dit gaan ze aanstaande dinsdag tijdens een kijkoperatie uitvoeren en repareren. Hiernaast is ook de kruisband beschadigd. Of deze afgescheurd of ingescheurd was, konden ze niet zien, alleen dat er wat mis was. En de binnenste knieband is ook beschadigd. Hier geldt hetzelfde voor als bij de kruisband. En aanstaande dinsdag weten ze exact hoe de schade in de knie is en hoe de herstelperiode eruit zal komen zien.

Voor de zesdaagse heeft Daan zich al afgemeld, hij was geselecteerd om hier het Nederlandse team te mogen vertegenwoordigen op het WK landenteams van de enduro. Maar dit is jammer genoeg niet haalbaar om hieraan deel te nemen. Of hij dit seizoen nog aan de start zal verschijnen zal aanstaande woensdag bekend worden na de operatie.

Daan Bruijsten ondanks flinke knieblessure derde in EK Duitsland
Daan-Bruijsten-Burg EKIn de derde wedstrijd om het Europees kampioenschap heeft Daan een derde plaats behaald. Voor aanvang van deze wedstrijd stond hij tweede in het klassement en was gebrand om deze positie te behouden ofwel te verbeteren. Hij had extra trainingsuren op en naast de motorfiets gedaan. Ook de JTX motorfiets werd nog extra goed klaargemaakt, dus van een optimale voorbereiding kon wel duidelijk gesproken worden. In de week voor de wedstrijd werden de drie proeven goed verkend. Vooral de lange enduroproef van twaalf minuten was belangrijk; hier zou uiteindelijk het verschil gemaakt kunnen worden op de smalle en technische paden door de bossen. De andere twee proeven waren meer motorcrossachtig, één was gelegen op een grote heide met vele korte bochten met een rijtijd van 7 min. De andere op twee grote bouwlanden aangevuld door een vele lussen in een zandafgraving.

De eerste dag begon erg goed voor Daan, hij draaide scherpe tijden en de verschillen waren dan ook snel duidelijk. Het zou dit weekend gaan tussen de Zweed Linusson en Bruijsten om de overwinning; kort daarachter volgde de Fransman Carpentier. De andere jongens volgden al op een achterstand op de top drie.

In de tweede ronde zat Daan goed in zijn ritme en kon maximaal pushen. Maar in de enduroproef ging het mis. Daan moest op een hoge boomstam even corrigeren door een voet op de grond te zetten. Normaal is dit geen enkel probleem alleen nu maakte de motor op het zelfde moment een rare zwieper. Hierbij verdraaide Daan zijn knie en ging hij er doorheen en kwam ten val. Toen hij weer razend snel op de motor zat was het al snel duidelijk, er was iets mis met de knie. Hij voelde direct dat het geen kneuzing of breuk was, maar vastberaden ging het door. Het werd voor hem alleen steeds duidelijker er klopte iets duidelijk niet in de knie, hij kon hem niet meer belasten en begon dan ook op zijn andere been te steunen om de andere juist te ontlasten.

Veel tijd om de knie rust te geven was er niet, bij iedere tijdcontrole waren er maar enkele minuten over. Maar iedere minuut probeerden ze de pijn in de knie te minderen, dit viel helaas niet mee maar vol motivatie was Daan van plan te finishen en de nodige punten te verzamelen voor het kampioenschap. Maar een goede uitslag leek er even niet in te zitten doordat zijn proeftijden een stuk langzamer waren. Maar door een strak tempo maar wel op safe te rijden zonder foutjes te maken hield hij de schade beperkt. Met nog enkele proeven te gaan stond hij op plek drie maar het verschil met vier en vijf was erg klein. Uiteindelijk wist hij toch erg knap derde te worden, dit was een hele opluchting voor hem.

Maar de grote vraag was nu wat er exact met zijn knie aan de hand was. Er werd besloten om samen met zijn volgrijder Henk Boersma naar het ziekenhuis in Magdeburg te gaan. Hier werd de knie onderzocht en foto’s gemaakt. Op de röntgen foto’s was niets te zien. En de doktoren konden nog niets vaststellen, wel werd er gedacht dat de kruisband afgescheurd was. Na het bezoek aan het ziekenhuis werd er contact opgenomen met dokter Tichelaar of het verstandig was om op dag twee van start te gaan. Hij vertelde dat wanneer de pijn te houden is, hij kon starten maar wanneer de pijn te hevig zou worden hij ook direct moest stoppen.

Voor de start van de tweede dag werd de knie dan ook zorgvuldig ingetapet. De eerste ronde ging het allemaal erg moeizaam de spieren waren erg beurs en had hij moeite om zijn draai te vinden. Na de eerste ronde stond hij toch op een vijfde plaats. Hiermee zou de schade nog beperkt blijven voor het kampioenschap. Maar Daan dacht daar anders over hij probeerde de pijn verder te verbijten en kon zijn tijden toch aanscherpen, waardoor er toch een kans op het podium bleef bestaan. Hij geloofde er steeds meer in en ging met een kleine voorsprong voor de derde plaats de laatste ronde in. Deze wist hij zelfs nog wat uit te bouwen in de laatste proeven waardoor hij ondanks de opgelopen blessure toch een derde plaats wist te bemachtigen!

In het kampioenschap blijft hij ook mooi staan op een sterke tweede plaats! Met nog maar een wedstrijd in Slowakije deze word verreden op 13-15 oktober.

http://daanbruijsten.nl/