Noord Holland: Gelukkig, het is weer Enduro tijd…

De enduro sport is spring levendVoor de meeste rijders werd het gewoon tijd dat er weer gereden wordt. Lange avonden veel licht en vooral ook af en toe mooi weer… Allemaal elementen waar een echt Enduro hartje niet bepaald sneller van gaat kloppen. Hoewel, onze Nestor(Mart Jimmink) heeft in navolging van Ron Bruin, samen met Marcel Piek de Serres-rally gereden. En op zijn zachtst gezegd is onze Mart nogal enthousiast. Wellicht heeft zeker 50% van het rennerskwartier de mooie verhalen van Mart gehoord. Er zijn dan ook vergevorderde plannen dit voort te zetten met oa een rally in Abu-Dhabi om vervolgens de droom, DAKAR 2019 rijden, uit te laten komen.
Maar nu eerst, Bergeijk. De vliegende reporter had deze keer dienst en moest het daarom hebben van de verhalen tijdens de stop. En die verhalen waren niet heel uitgebreid. De rijders hadden collectief niet al te veel tijd en niet al te veel puf. Conclusie, een echte enduro!
Zoals jullie gewend zijn gaan we het rijtje af beginnende met een herintreder. Michel Hoenson.
Michel is, op de 250 cc KTM gesponsord door de gebroeders Groeneweg, weer verleid de Enduro draad op te pakken. Het was allemaal ff wennen en als je dan gelijk in de zware E2 competitie start, dan weet je dat je aan de bak moet. Voorlopig was het resultaat een 8e plek maar… wij weten zeker dat in de loop van het seizoen de motor en rijder nog een paar stappen voorwaarts gaan maken. Het is sowieso goed dat hij er weer bij staat!

Bij De EV 40 klasse zijn het Edwin Groen en Frank Ligthart die het vaandel hoog moeten houden. Frank, herstellende van een nekhernia, deed een “Ron Bruintje”. Dat wil zeggen 1 rondje te kort op crossproef 4. Hetgeen resulteerde in een DNF. Jammer. Edwin reed de eerst ronde beste tijden en dat gaf de burger moed. Toch werd het zwaar en lastig. Hier en daar een foutje en die glibberige ondergrond. Maar, wel uitgereden en dat is top! Een 10e plek en als je zo naar de tijden kijkt, dan zitten er maar een paar minuten tussen de rijders. Er is dus ruimte voor progressie.

Tussen de N1 rijders komen we zomaar een verdwaalde Noord Hollander tegen. Luuk Oud. Luuk heeft jaren gecrost en was half gestopt. Nu weet ik uit ervaring dat stoppen met roken makkelijker is! En, dat blijkt ook wel aangezien Luuk mooi op een 125cc in de rondte knalt. Want met een totaal tijd van 1.52.30 heb je het over knallen en doe je gewoon lekker mee.

De drukste klasse(behalve de DL) is de N2 klasse. Ook daar hebben we 2 ijzers in het vuur. De gevestigde orde Jim Jimmink en rookie Tijs Slooten. Tijs heeft ervaring opgedaan bij de jeugd enduro’s en vorig jaar wat DL wedstrijden gereden. Maar dit jaar wordt het serieus. En hoe. Met een 8e plek kun je trots thuiskomen. Voor Jim was het wennen aan de nieuwe motor. Hij, de enige die gelijk uit proef 4 kwam en zei ”Wat een mooie proef”, had wat problemen met de voorvering. Dus daar zal van de week de sleutel wel even opgaan. Toch een goeie 16e plek met knappe tijden.

Waar zitten dan nog meer mannen uit NH. Inderdaad in de NV50. Dit is de klasse van Mart, Ron(moest helaas afzeggen), Rob en Marcel. En, je kan aan de uitslagen zien dat de jaren een beetje beginnen te tellen bij de 50 plussers. 22 man over de finish en 25 uitvallers. Zo niet onze mannen. Hoewel, we hebben Ron nog wel eventjes op de sofa gelegd voor een klein pep talk. Overleven was het devies. Marcel gaat gewoon door en komt met een grote smile van de motor. “Lekker gereden” was zijn verslag van de dag.

Veel langer van stof is onze Nestor. Die dood leuk verklaarde dat de Serres-Rally makkelijker was dan deze enduro. Een 5e plek voor Mart was lang niet gek. Ja en wat kunnen we anders doen dan de organisatie bedanken voor een geweldige rit die onder betrekkelijk goede omstandigheden is verreden. Een route van 80 Km met hele mooie proeven en het vele werk van de organisatie betaalde zich uit door het grote aantal deelnemers wat had ingeschreven voor deze rit. De meeste zullen denken, lekker een weekendje rust. Voordat de sprint ingezet wordt naar het einde van het seizoen. Best gek als je dat in je 1e verslag zet. Maar eigenlijk is het wel zo natuurlijk. Over 7 weken hebben we de kampioensrit al. Voor nu even een weekendje rust en dan wordt het pas echt druk. Tot de volgende Enduro. Vorden – 21 Oktober.

 

 

 

 

Foto: Gelukkig kunnen we concluderen dat de Enduro sport leeft!

 

Met dank aan onderstaande sponsors:

SP 2000 – Grondverzetmachines
KOOPS – Machines en techniek
Highlight reclame – Lichtreclame en belettering
Hartog Lucerne – Speciaal paardenvoer
Boekel transport – Handel en transport bedrijf
Zantingh – professionele gasbrander-installaties
mcKili – Good food and catering
ABS de Laat HHW/Alkm. – Autoschade en Caravan herstel
GlasGarage HHW/Alkm. – Autoglas herstel en vervanging
Van Breugel – Mechanisatie
Martien Jimmink – Diverse loon-werkzaamheden
Double D – Design en mx parts
Fossa Media – Printed Products, event dressing & more