Thierry Pittens pakt de Open Nederlandse endurotitel

thierry_eindhovenThierry Pittens van het Laurense Husqvarna team is afgelopen weekend in Eindhoven Open Nederlands Kampioen Enduro E2 en scratch geworden. Pittens had het niet makkelijk want door de spanning maakte hij foutjes die hij normaal niet maakt, wat verschillende valpartijen tot gevolg had. Ondanks dit slaagde hij erin om beide dagen op een derde plaats uit te rijden, wat voldoende was om de titel in de wacht te slepen.

Nadat op vrijdag de administratieve en machinekeuring zonder problemen waren verlopen, ging Thierry richting de proeven om deze uitvoerig te verkennen. De eerste proef was op en rondom het circuit van Oirschot met daarbij wat extreme gedeeltes in het bos. Ondanks de vele regenval was deze proef nog goed berijdbaar. De tweede proef liep naast en over de crossbaan van Eindhoven. Dit jaar had de organisatie hier echt werk van gemaakt en hadden ze er de mooiste proef ooit van gemaakt. Ondanks dat de crossbaan er slecht bij lag was de rest van de proef goed te doen. De derde proef was uitgezet op een bouwland die er droog bij lag.

Thierry begon scherp aan de eerste proef en wist op de gladde omstandigheden gelijk de snelste tijd neer te zetten. Wel was het verschil met de concurrentie klein want die zaten op slechts twee seconden. In de tweede proef ging het rijden iets stroever maar ondanks dit wist hij de schade te beperken. Tot overmaat van ramp ging het in de derde proef helemaal mis voor Thierry. Bij het oprijden van een schans bleef hij zitten en dit had tot gevolg dat hij voorover van de motor werd geworpen en hard ten val kwam. Gelukkig had de motor weinig schade opgelopen maar Thierry had zich wel flink gestoten. Door de valpartij ging er veel tijd verloren maar toch stond hij nog altijd derde in het klassement. De rest van de dag heeft Thierry zichzelf op de overlevingsstand gezet en geprobeerd om de wedstrijd zo netjes mogelijk uit te rijden. Dit lukte goed en hij slaagde erin om de vierde man op achterstand te houden. Daarnaast was hij bezig met Hans Vogels want wanneer die zou winnen moest Thierry eigenlijk tweede worden. Gelukkig wist broer Wesley hem te verslaan en had Thierry aan een derde plaats op de tweede dag voldoende om de titel binnen te kunnen halen.

Op de tweede dag kon Thierry maar moeilijk uit zijn bed komen omdat hij ontzettend stijf was van zijn valpartij. Het had in de nacht van zaterdag op zondag bijzonder veel geregend waardoor de proeven nog zwaarder waren geworden. Toen Thierry in de eerste proef van start ging, had hij eigenlijk nergens geen last meer van. Hij zette de snelste tijd op de klokken en ging vol vertrouwen richting de tweede proef. Hier wist hij een tweede tijd neer te zetten. Helaas ging hij ook nu weer in de fout. Misschien was het de spanning maar duidelijk was dat hij nog nooit zoveel was gevallen dan nu. De rest van de dag heeft hij zich erop geconcentreerd om derde te worden. Gedurende de dag heeft hij nog even het voortandwiel vervangen zodat hij zonder problemen naar de finish kon rijden, wat voldoende was om de titel in de E2 klasse in de wacht te slepen.

‘’Ik heb mijn uiterste best gedaan en het lukte me om de Nederlandse titel E2 te winnen en de scratch. Ik ben super tevreden en kijk al weer uit naar volgend seizoen. Ik heb een goed EK seizoen gehad en een super leuke 6-daagse ervaring met een gouden medaille. Een jaar om in te lijsten. Ik wil graag al mijn sponsoren bedanken voor het afgelopen jaar. Zonder hen is het allemaal niet mogelijk,’’ vertelt een blije Thierry Pittens.

Voor Thierry breekt er nu even een korte rustperiode aan alvorens hij op 20 januari alweer van start zal gaan voor de eerste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap Enduro in Enter.

Foto: Henk Teerink