Super B ONK Enduro Kampioens Rit Vorden

De Vordense auto en motor club (VAMC) de Graafschaprijders organiseert op vrijdag 2 en zaterdag 3 november de 81e Open Nederlands Kampioenschap Rit voor enduro motoren. Zonder de medewerking van grondeigenaren, vrijwilligers, sponsoren, EHBO en overheidsinstellingen zoals gemeente, provincie, Gelderslandschap, waterschap ect. is het heden ten dage niet meer mogelijk om dit evenement te organiseren. De VAMC is dan ook  dankbaar voor alle steun die ze krijgen van wie dan ook.  Het is voor de 55e maal dat de motorclub uit Vorden de Oost Gelderland Rit organiseert. In 2008 werd er samen met de HAMOVE uit Hengelo en de ZAMC te Zelhem nog een Europees kampioenschap Enduro georganiseerd. De VAMC vond het tijd dat er weer een finale wedstrijd in de gemeente Bronckhorst gereden moest worden. Het  bestuur onder leiding van Johannes van Kempen kreeg afgelopen jaar van de Koninklijke Nederlandse Motorbond (KNMV) de toezegging om de wedstrijd te organiseren. In het verleden werd  de kampioensrit al 5 keer eerder georganiseerd. De eerste keer was dat in 1969 gevolgd door 1979, 1990, 2000 en 2004. De laatste  ONK enduro kampioensrit was ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de KNMV. Deze wedstrijd werd  samen met de HAMOVE en ZAMC georganiseerd.

De aankomende kampioensrit heeft 3 klassements proeven per ronde die moeten zorgen voor een eerlijke en intensieve competitie onder de deelnemers. Nieuw dit jaar is dat de VAMC een 4e klassement proef gaat uit zetten. Echter deze proef zal maar 1 dag gereden gaan worden. Dit om de belasting van een andere locatie iets te beperken. Dit heeft de club, ondanks wat extra werk, er graag voor over. De proeven zullen verreden gaan worden aan de Hamelandweg, Wilmerinkweg, Kostedezijweg en in Delden. De motoren dienen donderdagmiddag voorafgaand aan de wedstrijd gekeurd te worden. Na de keuring worden ze gestald in het parcferme waar ze een paar minuten voor aanvang van de wedstrijd mogen worden opgehaald door de rijder. Het parcferme is op de kasteelweide van kasteel Vorden. Vanaf daar zal vrijdag en zaterdagmorgen rond 8.30 uur gestart worden. De verwachting is dat er zo’n 270 licentie houders en ruim 40 Vintage /Classic rijders zullen deelnemen in Vorden. Vorig jaar heeft de VAMC voor het eerst een start gemaakt met het toelaten van een “nieuwe klasse”, de Vintage / Classic klasse. Dit zijn oude motoren die in 3 categorieën zijn verdeeld: 1978-1983, 1984-1988 en 1989-1993. Voor de liefhebbers van oude motoren is dit het neusje van de zalm. De VAMC  probeert te vernieuwen door een stukje geschiedenis toe te voegen aan het enduro programma.

De club uit Vorden heeft in het ONK enduro al vele kampioenen voort gebracht, o.a. Erwin Plekkenpol, Gerben Vruggink en Stephan Braakhekke. Ook dit jaar zijn er een aantal kandidaten die voor de overwinning en titel kunnen mee strijden in het kampioenschap. Bij de Inters maken o.a. Bas Klein Haneveld, Jan Willenm Arendsen, Robin Nijkamp, Hans Vogels, Alex v,d, Broek, Thijs Bulten en Mark Wassink  kans op een top klassering. Ook is de club goed vertegenwoordigd bij de nationalen met o.a. Bram Bulten en Bjorn Wisman. Daarnaast rijden de clubrijders die uitkomen voor de VAMC veelal vooraan in het clubkampioenschap.
De concurrentie is groot, andere deelnemende clubs zitten ook niet stil met hun top rijders. Kanshebbers voor de overwinning zijn de gebroeders Pittens, zowel Wesley als jongere broer Thierry geven bij elke proef werkelijk alles wat ze in huis hebben. In de verschillende klassen die aan de start komen zijn leden van de club en regionale rijders vertegenwoordigd. Lubert Lenselink is een van de favorieten bij de Vintage / Classic samen met Martin Schalwijk. Zij hebben de nodige ervaring opgedaan in het verleden bij zesdaagse wedstrijden. Naast deze heren komen er ook rijders uit Engeland, Noorwegen, Duitsland en België aan de start in zowel het ONK en Vintage/Classic enduro .

De route die gereden gaat worden zal door 4 teams van de VAMC worden uitgezet.  Ongeveer 125 vrijwilligers gaan aan de slag om de route en de proeven rijklaar te maken. Het zelfde aantal helpers zal per wedstrijddag mee helpen om alles vlot te laten verlopen. Mocht iemand interesse hebben om hand en span diensten te willen verlenen voor, tijdens of na de wedstrijddagen dan kan men zich aanmelden via info@vamc.nl  Vooral voor de jeugd is dit een mooie vakantie uitje waaraan veel plezier aan beleeft kan worden. Voor een hapje en drankje wordt vanzelfsprekend gezorgd door de club.

Zaterdagavond 3 november zullen de huldigingen plaats vinden in de feesttent op de kasteelweide. Aansluitend zal er een muzikaal optreden zijn van de regionale band Opschakel’n. Deze band weet de sfeer er altijd goed in te krijgen, succes is verzekerd. Voor verdere informatie kijk eens op www.vamc.nl en www.enduro.nl