Noord Holland Enduro groep: “Ideale omstandigheden in Zelhem”

Co de Wit Zelhem 2018Wat zijn de weergoden ons goed gezind bij de afgelopen wedstrijden. Het waren prachtige omstandigheden afgelopen zaterdag tijdens de Enduro van Zelhem. Okay, je had ’s morgens een beetje last van de laagstaande zon. Maar dat was dan ook gelijk je enige probleem. Tenminste, zo leek het. Misschien dat het water-gat van de spektakelproef een beetje roet in het eten zou kunnen gooien. Maar,.. hoe moeilijk kan het zijn. En dan, die paar steentjes op de laatste proef. Makkie!.

Toch bleek het in de praktijk iets anders. De spektakel proef heeft hier en daar zelfs voor uitvallers gezorgd. Even te snel erin rijden of een verkeerd spoortje(lees diep) en je lag zomaar in het water.
Met als gevolg een dnf. Wat was er nog meer? De “stenen” proef, dat was echt een unieke proef. Waar Hellendoorn het prachtige zandgat heeft, is Zelhem de gelukkige eigenaar van een echte stenen formatie. De organisatie van Zelhem heeft daar dit keer dankbaar gebruik van gemaakt. Het was een mooie proef. Je kan bijna spreken over een 2e spektakel proef. Maar dan krijgen we misschien last met ene HJL te Z.

Wat de rijders echt moe maakte was de prachtige kruip-door sluip-door route in combinatie met het, nog altijd, droge land. Het was genieten vanaf de eerste kilometer. En wie waren deze week de gelukkige die dat mochten doen?
Natuurlijk was Michel Hoenson van de partij. De sympathieke rijder uit NH kende een stabiele dag. Met 2 keer op 2 verschillende proeven bijna dezelfde tijd dan kan je wel over stabiel spreken, toch? Het is een seconden spel bij de E2. Rij je er een minuut vanaf, dan sta je zomaar 6e. En zo willen we het natuurlijk zien.

De volgende in de rij is Christiaan(Dignum). Naar eigen zeggen, ging het wel… maar zeker niet vanzelf. “Niet als vorige week” aldus Chris, “Er moest gewerkt worden!”.
Waar ze ook werken is bij de club van Co. De N1 is een prachtige klasse. Waar de strijd zowel mentaal als fysiek in volle gang is. De volgorde van de “crossproef” ingaan is al een schouwspel op zich. Co doet daar allemaal niet aan mee. Lekker rijden en vooral genieten is waar het om gaat. Stiekem gaat Co wel al beter rijden en komt al meer naar voren in het klassement. Super gedaan! De pechvogel van de N1 was deze keer Rens(Veerman). Helaas voor Rens was deze keer de koppeling die de geest gaf. Na de 4e proef was het gedaan.

De N2 kende ook een pechvogel. Jim (Jimmink) verdraaide wederom zijn knie. Einde verhaal. Het rijden op de verbinding ging nog wel, alleen de proeven,.. die durfde Jim eigenlijk niet meer te rijden. Wijs besluit om dan je motor aan de kant te zetten. Je moet tenslotte ook weer aan het werk.
“Number five” rara? Tijs Slooten werd voor de 3e keer achter elkaar zeer knap 5e. De jonge enduro rijder kent in zijn 2e seizoen een fantastische reeks. Stabiele tijden en weinig fouten. Hoewel, Tijs ging toch nog even, in de spektakel proef, op de grond liggen (net niet in het water). Hij kwam er met de schrik, en een paar seconden extra, goed vanaf.

Voor onze vakantieman, Frank (Ligthart) was het weer even wennen. Ook Frank had in de waterbak zijn momentje(vastgelegd door 1 van de vele fotografen) maar die kwam zonder erg het water uit en kon terug kijken op een mooie dag. Voor Martien(Jimmink) was het misschien wel de dag voor de belangrijke dag erna. Zoals jullie waarschijnlijk weten zijn Mart en Marcel(Piek) in voorbereiding voor “Le Dakar 2019”. Marcel had nog wat last van zijn knie(vorige week een boompje geraakt) en ging niet van start in Zelhem. Beide mannen moesten immers “acte de présence” geven op de pre-proloog(afgelopen Zondag).
In deze voorbereiding past volgens Mart het rijden van de Enduro’s op een Dakar- achtige fiets , en dat is soms martelen. Zwaar vanachter als er benzine in zit… en wat ook lastig is .. je kan de voorkant slecht zien. Dit komt door het roadbook en de kuip. Maar, het hoort bij het spel.

Als laatste hebben we de daglicentie rijders Edwin(Groen) en Robin(Groeneweg). Beide mannen hebben de nodige ervaring en al heel wat Enduro metertjes erop zitten. Dat dit geen garantie is.. Edwin lag midden in de spektakel proef in het water en kreeg de motor niet meer aan. Robin daarin tegen klokte te vroeg… Enduro is nog niet zo makkelijk 😊
Het was al met al weer een prachtige dag, veel spektakel, mooi weer en geweldig georganiseerd. Omwonende, publiek, organisatie en wie we vergeten zijn,.. Hartelijk dank voor deze mooie dag
En nu, op naar Vorden voor de 2 daagse.

FOTO : Co de Wit, foto Damon Teerink

Met dank aan onderstaande sponsors:

SP 2000 – Grondverzetmachines
KOOPS – Machines en techniek
Highlight reclame – Lichtreclame en belettering
Hartog Lucerne – Speciaal paardenvoer
Boekel transport – Handel en transport bedrijf
Zantingh – professionele gasbrander-installaties
mcKili – Good food and catering
ABS de Laat HHW/Alkm. – Autoschade en Caravan herstel
GlasGarage HHW/Alkm. – Autoglas herstel en vervanging
Van Breugel – Mechanisatie
Martien Jimmink – Diverse loon-werkzaamheden
Double D – Design en mx parts
Fossa Media – Drukwerk, vlaggen, kleding, event dressing & more