2019 EK enduro, 18 – 19 mei, Brezno, Slowakije

Foto’s: donderdag / vrijdag /zaterdag / zondag
Uitslagen zaterdag: Scratch / JuniorU21 / Over 250-4T / Dames
Uitslagen zondag: Scratch / JuniorU21 / Over 250-4T / Dames

Nina-extreme-ek-slowakijeMooie heuvels en regen maken een zware wedstrijd!!
Feit 1: we hebben een handjevol jonge gasten die veel willen leren en bloedfanatiek zijn. Nou, die hebben niet voor niks 1400 km gereden!!!
Feit 2: ook ervaren rijders (Daan Bruijsten en Nina Klink) gaan op dag 1 niet hard genoeg. De voorbereiding moet anders dus.
Feit 3: het EK leeft nog met ruim 100 deelnemers en dat kan je van de WK open klasse nu al niet meer zeggen. 

Acht rijders naar EK Slowakije
Op 18-19 mei 2019 wordt in Slowakije in en rond de stad Brezno de tweede EK wedstrijd verreden. Op de lijst met tot nu toe slechts 80 inschrijvers staan acht Nederlanders.
Al weer bekende namen met nieuw erbij Bram de Snaijer, maar die heeft al heel goed gekeken hoe het moet (zelfs in Chili) dus dat komt wel goed.
9 Bokslag Mike NED KTM Junior U21
13 Zomer Marc NED KTM Junior U21
18 Jochems Tommie NED KTM Junior U21
23 Brouwer Kaiya NED KTM Junior U21
211 Oud Luuk NED HONDA Junior E23
215 De Snaijer Bram NED TM Junior E23
456 Bruijsten Daan NED KTM Over 250 4T
559 Klink Nina NED KTM Women

EK Slowakije: dinsdag na drie dagen regen …
Startlijst. Maar … het wordt beter. Koud en nat hier in Brezno waar vanaf zaterdag zo’n 103 inschrijvers zich warm gaan rijden in dit prachtige heuvelachtige gebied. Ca. 100 km westelijk van bekendere plaatsen als Kosice en Gelnica.
Middenin het mooi geconserveerde stadje krijgen we een paddock, vanaf donderdag en een opening/intocht op vrijdagavond. Dan twee wedstrijddagen met uiteraard een korte route de stad uit naar een lus die drie keer gereden moet worden. Totaal ca 180 km per dag met drie proeven per ronde en maar liefst vier “fotopunten”.
De crossproef was al te vinden. Clubhuis en speelterrein van de BMT, organisator.
De enduroproef en de extreme gaan we met de motor zoeken, morgen als het droog is :).
Inmiddels hebben Leo Moulijn en Rik Vierhuizen afgezegd en is Kaiya Brouwer er bij gekomen. Zo zijn er dus acht oranje klanten over die hier een heel interessante enduro gaan rijden, ook als het zoals voorspeld, droger wordt.
9 Bokslag Mike NED KTM Junior U21
13 Zomer Marc NED KTM Junior U21
18 Jochems Tommie NED KTM Junior U21
23 Brouwer Kaiya NED KTM Junior U21
211 Oud Luuk NED HONDA Junior E23
215 De Snaijer Bram NED TM Junior E23
456 Bruijsten Daan NED KTM Over 250 4T
559 Klink Nina NED KTM Women

EK Slowakije: zoektocht op woensdag
enduroproef-breznoSta je om 9.00 uur op de plek waar de start van de enduroproef zou moeten zijn op een lege weide. Komen er nog drie huurauto’s en vier busjes met rijders aanzetten. Niks te vinden. Jammer dan, de werkploeg begint pas om 12.00 uur. Jammer voor hen dat het om 15.00 uur weer begon te regenen. Maar 1200 meter voorbij de coördinaat is dan toch wat lint te vinden. Het is een proef in “lijn” dus de finish is nog even niet in beeld.
Hij ziet er wel heel mooi uit. De extreme proef zou ook vanmiddag gemaakt worden.
Gelukkig was de crossproef al lang klaar dus die liep Daan Bruijsten dan maar vast twee keer. Want morgen is het al donderdag en de tijd wordt krap.
Een live timing link is er al wel!

EK Slowakije: rondje zon op donderdag
Paddock foto’s. Eindelijk het weer dat we verdienen en eindelijk op de verharde paddock na de uitstekende verzorging begin van de week op camping Het Boerenhof vlakbij Brezno. Ideaal om een vlot rondje langs de drie proeven te maken. Stad uit na 5 km begint de lus met de leuke crossproef die al aan het opdrogen was. Kombochten, tafels maar ook een stenenbak, variatie genoeg dus.
Dan vlot naar de enduroproef. Niet dus. Waar we gisteren nog over het weiland de anderhalve kilometer van de parkeerplaats naar begin proef mochten rijden, moesten we nu ook ver omrijden en redelijk offroad met een beek-oversteek en wat hellingen. Warm genoeg dus op een frisse morgen.
De rijders die de proef gaan lopen moeten dus ook eerst die 1 1/2 km door de wei lopen. En daarna de mooi glooiende en draaiende enduroproef met veel afhangende bochten en nu nog gras; een serieuze proef zelfs als het droog is.
Van daar zijn de rijders binnen ca 10 minuten bij de extreme proef, alles in de eerste helft van de lus. De volgers niet want die moeten weer door het dorp langs de stoplichten, ca 16 km. En dan moet je die extreme nog kunnen vinden. Want helaas zat de coördinaat er 2 km naast en dat zijn al gauw twee heuvels hier. Dankzij top-padvinder Leo Moulijn kwamen we er toch. Die proef begint met een lang stuk stenen beek waar ze ook nog wat boomstammen dwars ingelegd hebben. Dan uit de beek een serieuze helling op; ook die moet niet nat worden want dan komen ze marshalls tekort. De rest in het bos, niet te zien, en dan naar beneden, afhangend klap je zo door de finish.
We gaan het allemaal zien en volgens de meeste recente voorspellingen blijft het tot zondagmiddag droog. Dat is dan maar goed ook want het gesprekje tussen Micheluz en de Slowaakse afgevaardigde dat ik toevallig hoorde, maakt mij extra blij dat ik alleen maar verslag hoef te doen en niet te rijden.

EK Slowakije: vlotte keuring en probleem in de pré-ride
Meer foto’s. De ook weer zonnige vrijdag werd al vroeg benut om nog even een doorsteekje te testen van de enduroproef naar de extreme en dat lukte. Daarna gingen de meesten met een motor achter de pré-ride aan die als altijd om 11.00 uur los ging. Met maar één marshall en twee rijders. Eentje daarvan is kwijt ergens in het bos tussen de heuvels. Die andere kon serieus rijden maar hij had minstens een half uur meer nodig dan de geplande 2:05 minuten. Inclusief ca 8:15 m. crossproef, 14:30 m. enduroproef en 3:30 m. extremeproef. Dat wordt een beetje vergaderen dus vanavond want in dit heuvel-landschap haal je er ook niet zo maar een stuk uit. Kortom, nu weten we nog niks. Behalve dat de volgers overal ruim op tijd waren en dat er twee serviceposten komen.
pa-waar-is-de-sleutel-van-het-hangslotGelukkig liep de keuring super. Serieus maar vlot en als je het voor elkaar hebt, sta je zo binnen. Dan moet je natuurlijk niet het sleuteltje van het hangslot kwijt zijn of je technisch formulier in de bus laten liggen. Met de bus op loopafstand en een geleende slijptol kwam toch alles goed. Zie de foto’s.
Vanavond om 18:00 uur de officiële opening en dan is het zo morgen. Wedstrijddag 1 en het wordt een serieuze dat is nu wel duidelijk.

EK Slowakije: vlotte opening en klaar voor zaterdag
Foto’s teamnl(achter aan toegevoegd). Gewoon een vlotte opening, even een leuke break voordat het echte werk begint. Zaterdag vanaf 9.00 uur gaat het los op een serieuze route. 10 minuten aanlooproute en dan drie ronden (dames twee) van 50 km en 2:10 uur per ronde. De marshall van de pré-ride moest al aan de zuurstof!
Voor Nederland begint Mike Bokslag om 9:02 uur aan het feestje en hij moet hem om 16:07 binnen zetten. Daan Bruijsten gaat om 9:34 uur weg en hij is om 16:39 klaar. Nina Klink start als laatste om 9:43 uur en zij is na twee ronden om 14:38 uur gefinisht. LIVE TIMING HIER.

EK Slowakije zaterdag: hard werken en het stuift al
daan-bruijsten-ek-slowakijeMeer foto’s. De dames zijn al klaar en de heren zijn al voor de helft door de laatste proef. Dat is dan de extreme waar de mindere goden toch wel wat hulp nodig hadden. Daar zat een lastige klim in en op de route hadden de dames ook al elkaar omhoog moeten helpen. Al met al zijn er maar drie dames zonder strafminuten en Nina Klink had er 8. Daarmee scoort zij voorlopig een 7e plaats.
Het is gewoon  moeilijk om op de route en in de vergelijkbare enduroproef hard te rijden op al die wortels en stenen en afhangende paden omdat je daar bij een foutje al snel in grote problemen komt.
Bij de jongens had Mike Bokslag in een diepe greppel (ravijn) gelegen en voordat hij met hulp van Marc Zomer en Tommie Jochems boven was, kostte dat 2 minuten. Tommie had dan weer problemen met de koppeling en dat kostte uiteindelijk 15 minuten. De tijden waren wel goed. Ook van Kaiya Brouwer bij zijn eerste optreden op het EK.
Bij de junioren E2/3 is Luuk Oud gestopt; hij kwam al hier met een geblesseerde voet en die hield het niet vol, die voet.. Ook nieuweling Bram de Snaijer is sinds de 2e extreme niet meer in beeld. Daar had hij al 14 minuten.
“Veteraan” Daan Bruijsten koerst voorlopig op een 7e plaats; hij heeft bij elke TC zo’n 10 minuten over.

EK Slowakije zaterdag: officiële uitslagmike-bokslag-crossproef
Uitslagen: Scratch / JuniorU21 / Over 250-4T / Dames
Scratch:

1 451 Elowson Albin 56:44.74
Junior U21:
1 1 Ahlin Max 59:14.21
16 23 Brouwer Kaiya 1:10:25.16
17 9 Bokslag Mike +2:00 1:10:37.13
18 13 Zomer Marc 1:11:07.28
22 18 Jochems Tommie +15:00 1:28:51.73
Junior E2/3:
1 201 Kouble Kristof 57:16.33
DNF 215 De Snaijer Bram
DNF 211 Oud Luuk
Over 250 4T:
1 451 Elowson Albin 56:44.74
7 456 Bruijsten Daan 1:04:14.22
Dames:
1 553 Holmes Nieve +1:00 49:41.61
7 559 Klink Nina +8:00 1:03:50.87

EK Slowakije: zware zondag!!!
mike-bokslag-fotopunt3Meer foto’s. Het begon al met twee niet-starters. Voor Bram de Snaijer was dit toch nog net iets te hoog gegrepen; eerst meer kleiner buitenland en dan komt het goed. Luuk Oud viel gisteren in een proef en er reed een andere rijder over zijn thuis al gekwetste enkel. Hij kon niet uitrijden en na een nacht slapen bleek staan al een opgave dus DNS.
Vervolgens reed Tommie Jochems in de eerste crosstest tegen een band of een paal aan: gebroken pols en einde wedstrijd. Daarna was het beurt aan Kaiya Brouwer; zijn maag was nog steeds niet in orde en na de endurotest gaf hij op.
De andere vier lagen goed op koers en Nina Klink lag zelfs 2e na één ronde maar toen vloog helaas de ketting eraf. Pas de vijfde man die stopte was sterk genoeg om hem er weer op te krijgen. Intussen trok er een dikke donderbui over het parcours en ze raakte op de route buiten het halfuur. Door die bui werd alles spekglad, met name de endurotest en de route daar. Dat bezorgde Marc Zomer al 3 strafminuten bij de klok net voor de tweede extreme. Bokkie tankte bijna rijdend en hij redde het daar net. Daan Bruijsten rijdt op de vijfde plaats en dan zie je wat ervaring doet: hij had bij diezelfde klok toch 7 minuten over. Kon er mooi twee kilo modder van de motor afgehaald worden. Intussen scheen de zon al weer lekker en zo kwam zelfs de fotograaf weer droog bij de bus aan.

EK Slowakije zondag: officiële uitslag
tommie-jochems-crossproefScratch:
1 201 Kouble Kristof 56:01.27
2 101 Kytonen Roni 56:32.73
3 202 Etchels Jed 57:25.33
Junior U21:
1 1 Ahlin Max 58:17.72
14 9 Bokslag Mike 1:09:39.57
16 13 Zomer Marc +3:00 1:15:26.13
DNF 23 Brouwer Kaiya
DNF 18 Jochems Tommie
Junior E2/3:
1 201 Kouble Kristof 56:01.27
DNS 215 De Snaijer Bram
DNS 211 Oud Luuk
Over 250 4T:
1 452 Pohjola Eemil 58:34.03
4 456 Bruijsten Daan 1:02:53.89
Dames:
1 556 Rossat Audrey +3:00 55:02.14
DNF 559 Klink Nina