Wedstrijdverslag ONK Enduro Zelhem 2 november 2019

Klein Kromhof wint weer, endurokampioenen bekend
110 E2 kampioen Lucas Dolfing behaalde ook de Motorgazet trofee van de Scratch intersDoor het moeten afgelasten van de kampioensrit vanwege de vanggewas problematiek moest Zelhem de beslissing brengen in de diverse kampioenschappen. Ceriel Klein Kromhof was de laatste tijd al aardig op stoom, zette die lijn door en maakte zijn drieluik in de inters scratch vol. Wesley Pittens stribbelde nog het meeste tegen en stelde de tweede plaats veilig. Voor de titel maakte dat weinig uit want dat ging tussen Lucas Dolfing en Hans Vogels. Uiteindelijk toonde Dolfing zich de sterkste en werd scratch kampioen. Thierry Pittens pakte de vijfde plaats achter Vogels.
Bij de nationalen was weer geen kruid gewassen tegen Jarno Zandbergen (N1) die spelenderwijs de titel naar zich toe trok.

DRIE VERSCHILLENDE PROEVEN
De Scheffer Badkamer proef op en rond crosscircuit de Kappenbulten in Halle vormde de CP1. Korte stukken op het circuit werden afgewisseld met vele uitstapjes naar kleine bossages. Een beetje regen vooraf bracht enige spoorvorming maar deed verder weinigen kwaad. Deze CP diende iedere ronde twee keer achter elkaar te worden gereden. Helaas leest niet iedereen vooraf de aanwijzingen van de organisatie waardoor een enkeling alsnog te vroeg de proef verliet en een diskwalificatie moest incasseren. Waarschijnlijk een goede maar helaas ook minder leuke les.

Het gebruikelijke spektakel van De Hoge Voorst CP2 op het ‘Jovink en de Voederbietels’ landgoed van Hendrik Jan Lovink (Zwarte Cross) was iets minder. Zeker waren er mooie whoop-dee-do’s, roll-overs van rioolbuizen, enkele springschansen maar niet de gebruikelijke waterpoel waar vooral het publiek in voorgaande jaren zo van smulde. De organiserende ZAMC had erg veel klachten gekregen van rijders die zo’n aangelegd moddergat in een bocht niet zo zagen zitten en besloot maar eens een jaartje over te slaan.

De derde proef, de WPM CP3 lag in nabijheid van Start/finish en is een echte stuurproef met kort gestoken scherpe bochten. Met gebruik van de rotsen, stenen, boomstammen en rioolpijpen van het trial terrein werd het parkoers wat opgeleukt met een buitenlands karakter door de diverse lastige rotspassages. Dit keer liep de proef op de steenberg andersom zodat de klim goed te doen was en de grote glibberige stenen bult afwaarts lagen. Dat weerhield diverse rijders er niet van het toch erg moeilijk te hebben op die stenen. Wellicht wat vaker een Belgische enduro rijden om die kunsten te verbeteren?

Zowel inters als nationalen reden de route inclusief drie proeven driemaal rond. Hobby en daglicenties deden dat tweemaal.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)
Motorgazet trofee voor Inters scratch winnaar Lucas Dolfing Omdat Ceriel Klein Kromhof (E2) momenteel in een bloedvorm verkeert was de verwachting dat hij weer de kar zou gaan trekken. Niets bleek minder waar, want 11 sec laten liggen op proef 1 – weliswaar achter de steeds beter in vorm komende Wesley Pittens (E2) – was een wat minder begin. De oorzaak was snel duidelijk, een haperende voorrem! Op dit niveau is een perfecte voorrem onmisbaar, waar met een defect achter doorgaans iets beter valt te leven. Na reparatie kwam de tegenzet door proef 2 in te palmen. Ook daarna bleef het toch voornamelijk de Klein Kromhof show waarmee hij halfweg de dag de koppositie overnam van Wesley Pittens. Die streed op zijn beurt stevig tot de laatste proef en bleef voortdurend binnen enkele seconden van de leider. Klein Kromhof won uiteindelijk, maar met slechts zeven sec op Pittens.

TM rijder Lucas Dolfing en Hans Vogels (beiden E2) waren de twee scratch titelkandidaten maar Vogels kon dat alleen worden als er minstens twee tussen hem en Dolfing in zouden finishen. Onderling ging het lang gelijk op maar aansluiten met de twee al genoemde koplopers was er net niet bij. Vogels ging op proef 5 in de fout en daarmee ontstond een gaatje dat hij niet meer dicht kreeg. Dolfing finishte als derde voor Vogels en won daarmee voor de tweede keer in successie de Motorgazet Inters Scratch wisseltrofee. Vierde man Vogels ging Thierry Pittens vooraf die nog veel last ondervindt van een nog niet goed genezen beenblessure.

ONK INTERS E1
11 Door Thijs Bulten te verslaan won Lars Griekspoor de E1 titelLijstaanvoerder Thijs Bulten had drie wedstrijdresultaten meer dan Lars Griekspoor omdat die pas later aan het seizoen begon. Dat was het gevolg van de keuze deel te gaan nemen aan de ISDE samen met pa Frank Griekspoor. Bulten koesterde een voorsprong van 3 punten maar moest vóór Griekspoor zien te finishen om de titel te pakken. Griekspoor zette zijn MX2 ervaring vol in op de CP1 proef en wist daar steeds Bulten op een flinke achterstand te trakteren. Toen echter Griekspoor in proef 7 een bodemverkenning uitvoerde nam zijn 32 sec voorsprong ineens af tot 10 sec en kreeg Bulten weer hoop.

In een soort van alles of niets poging haalde Bulten er in de laatste proef nog 6 sec af mede dankzij een val van Griekspoor. Toch ging de dagoverwinning en de titel naar Griekspoor en was Bulten de oersterke tweede. Bjorn Sloot en Jorn Zoetekouw streden om de derde plaats wat lang gelijk op ging. De betere eindsprint beslechtte de dagklassering en bracht Zoetekouw op drie en Sloot op vier terwijl Kaiya Brouwer de vijfde plaats aan Max Schwarte moest laten. Kaiya Brouwer (6) haalde daarmee voldoende punten voor de derde plaats in de totaalstand.

Griekspoor: “Ík ben vanwege training voor de ISDE dit jaar weer begonnen met de E1. Voor volgend jaar ga ik zeker weer in de MX2 van start, over enduro moet ik nog nadenken ook dat wat de ISDE gaat brengen.”

ONK INTERS E2
110 E2 kampioen Lucas Dolfing behaalde ook de Motorgazet trofee van de Scratch intersCeriel Klein Kromhof maakte het drieluik vol (drie dagoverwinningen op rij) terwijl de sterk rijdende Wesley Pittens de tweede plaats incasseerde. Voor de titel speelde dat geen rol want Lucas Dolfing was dik favoriet met 15 punten voorsprong op Hans Vogels. Dolfing en Vogels knokten lang om de derde plaats maar het was Dolfing die als winnaar uit de strijd kwam. Vogels op vier ging Michel Hoenson vooraf die de vijfde plaats ‘erfde’ van zijn strijdmakker Bas Klein Haneveld die de kans op die plaats verspeelde met een schuiver in proef 3. Dolfing prolongeerde daarmee zijn E2 titel en kreeg Vogels (2) en Klein Kromhof (3) mee op het eindpodium.

Dolfing: “Blij met de titel maar de tegenstand was dit jaar groter dan ooit. Ceriel en Wesley waren erg snel vandaag en Hans ook. Maar het is goed gekomen. Volgend jaar rijd ik weer in de E2. Nu eerst de ISDE want in het clubteam ga ik er het beste van maken.”

Vogels: “Het ging vandaag gelijk op maar een kontenwipper op proef 5 zette mij recht op het voorwiel waarna het stuur dubbelklapte en ik eraf. De kleinste foutjes worden afgestraft nu alle rijders bijna even snel zijn. Lucas (Dolfing red.) is de terechte kampioen. Volgend jaar wordt mijn 20e jaar in de enduro en ben ik er weer bij.”

Pittens: Die zware blessure heeft mij veel ritme gekost, komt nu weer terug. Het tempo wordt beter. Ik ga mij nu richten op de Dakar. Daarvoor is de financiering nog niet rond, elke sponsor is zeer welkom.”

ONK INTERS E3
211 Mark Wassink pakte met de E3 titel zijn zesde NK Thierry Pittens leidde de race van start tot finish. Dat was voornamelijk te danken aan de flinke zak met seconden die hij steeds weer kon uitdelen op CP1 aan grote concurrent Mark Wassink die teveel bodem van nabij bekeek. Wassink sparde op de andere proeven wel stevig mee maar zag ondanks een val van Pittens op proef 9 geen enkele kans de leiding over te nemen. Wassink pakte de tweede plaats maar had de titel al op zak, al zijn 6e titel bij de inters. Antony Donders stoeide nog wat met Robin Holtmeulen maar nam gedecideerd de derde positie in gevolgd door Holtmeulen. In het kampioenschap eindigde Pittens als tweede voor Holtmeulen (3).

Wassink: “Weer een mooi jaar achter de rug met een mooi resultaat. Het ging vandaag wat minder met iets te vaak een bodemonderzoek.”

Pittens: “De pen in mijn been geeft veel problemen en pijn. Het bot zit nog niet vast en dat vereist rust. Dat wil ik nu gaan nemen, volgend jaar wil ik er weer vol tegenaan.”

INTERS VETERANEN 40+ EV40
301 Met een perfect seizoen haalde Alex van den Broek de EV40 binnenDoor ook deze finale wedstrijd te winnen kon Alex van den Broek het als een ‘perfect seizoen’ (alle wedstrijden gewonnen) aan zijn memoires toevoegen evenals zijn zoveelste kampioenschap. Rene Satink was het hele jaar ‘the-best-of-the-rest’, hield dat ook deze race vol en eindigde als tweede in het kampioenschap. Peter Bergsma probeerde zijn derde dagpositie nog wat mooier te maken en was enkele malen sneller dan Satink maar meer dan derde bleek niet haalbaar. Jarno van de Linde tikte aan als vierde voor de vijfde plaats van Ruud Arts.
Voor het kampioenschap mocht Gerard Steenbergen als derde mee naar het podium.

EURO/ NATIONALEN N1
481 Talent Jarno Zandbergen won alles in zijn eerste seizoen inclusief de N1 titelWaar WPM rijder Jarno Zandbergen al het hele seizoen domineert was dat deze finale niet anders. Geen moment was de koppositie in gevaar en waren de dagwinst en het perfecte seizoen en het kampioenschap de zijne. Marijn ten Cate was de enige die hem dit seizoen nog enig weerwoord kon geven en behaalde weer de tweede plaats, zowel voor dag als eindpodium. Chiel voor de Poorte begon als derde maar zag Juell Peeters die plaats overnemen. Voor de eindstand maakte het niet uit want daar verzekerde Chiel zich van de derde positie. Dario van Saase beëindigde de dag op de vijfde plaats.

EURO/ NATIONALEN N2
512 Wesley Aaldering was verhinderd maar de N2 titel was toch al binnenWesley Aaldering was al kampioen en bovendien verhinderd. Lars Rietman had zo vrij spel, bouwde een mooie voorsprong op en won. Henry Pol kwam al snel op de tweede positie en ondanks wat aandringen van Brad Bijtjes die als derde finishte veranderde dat niet. Feiko Prosje pakte de vierde plaats voor Hans Pol. Aaldering was er niet, dus kwamen alleen Pol als tweede en Prosje als derde naar het kampioenspodium.

EURO/ NATIONALEN N3
604 Met een flinke voorsprong was het N3 kampioenschap voor Jordi van DijkMet het kampioenschap al op zak had Jordi van Dijk weinig meer te bewijzen. Dat deed hij toch maar, waarbij hij ook deze editie winnend afsloot. Bart van Dulmen meldde zich voor zowel dag alsmede eindpodium voor een sterke tweede plaats. Simon Koning deed zijn best om zowel derde te worden voor de dag en het kampioenschap. Dat lukte prima. De vierde plaats was voor Johan Vissers omdat daar de opmars van de slecht gestarte Roy van de Pieterman strandde op de vijfde positie.

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40
764 Een foutloos naseizoen bracht Stefan Harkink het NV40 palmares De laatste tijd was de inmiddels kampioen Stefan Harkink niet te kloppen en dat herhaalde zich ook deze keer. Edwin Straver begon met de vijfde tijd op proef 1 maar werkte zich toch nog sterk op naar de tweede plaats en derde algemeen. Allan Davids zag Straver langszij komen maar wist zich tevreden met de derde plaats en de tweede plaats totaal. Al met al een podiumpositie waar zijn internationaal BMX-ende kids trots op kunnen zijn. De vierde plaats ging naar Manuel Hoogers waarmee hij Bram Gonlag (5) vooraf ging.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50+
842 Na 30 jaar zijn eerste kampioenschap, Erik Buursema (NV50)Met slechts 8 kampioenspuntjes meer dan Kees Zuidhof had Erik Buursema op papier een beste uitdaging. In de praktijk viel dat mee want eigenlijk kwam de al in proef 1 opgepikte koppositie geen moment in gevaar. Zuidhof won enkele proeven maar maakte een flinke bodemknuffel op proef 7 wat weer aardig nivelleerde. Arjan van der Veld kreeg daardoor de tweede plaats op een presenteerblaadje en Zuidhof ging naar drie maar had het wel geprobeerd.
Peet van Saase nam nog even plaats vier over voor Frank Griekspoor die zijn finale oefening voor de ISDE afrondde op de vijfde stek. Buursema was na 20 jaar proberen erg content met zijn eerste titel, Zuidhof ging mee als tweede voor Van der Veld op het laagste podiumtrapje.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)
Jarno Zandbergen wint de Nationalen scratch Ook deze keer was N1 rijder Jarno Zandbergen duidelijk de snelste nationaal. Marijn ten Cate (N1) sloot aan als tweede gevolgd door Jordi van Dijk (N3), Lars Rietman en Henry Pol (beide N2) voor de plaatsen drie t/m vijf. Zandbergen is scratchwinnaar en gaat volgend jaar de E1 versterken. Maar eerst even naar Portugal voor zijn eerste ISDE.

ROOKIE ENDURO.NL KLASSEMENT
Rookie Marijn ten Cate krijgt de check en medaille van mr enduro.nl Henk van der SpekDe enduro.nl Rookie of the Year ofwel de snelste nieuwkomer bij de nationalen die voor dit jaar zijn eerste endurolicentie heeft gekocht werd Marijn ten Cate en wint 100 euro cash en een vetleren medaille.

HOBBY KLASSE EN DAGLICENTIE
948 Sven Holtman overal de snelste Hobby klasser is klaar voor de Nationalen995 Bas Broekhof won het dagklassement bij de hobbyklasse Bas Broekhof had nu zijn uitlaat wel voor elkaar en won het dagklassement voor
Sven Holtman, Nick Verouden, Maikel Roelofsen en Justin Berkelaar in deze volgorde t/m plaats vijf. Hoewel de hobby klasse geen cup klasse is, was er toch een prijsje in de vorm van een boekje waarmee men goed kan leren BBQ-en voor Holtman (1), Roelofsen (2) en Roy Lassche (3). Een mooi gebaar van de KNMV en wellicht hebben hun verzorgers er ook nog wat aan.

De daglicenties winst ging naar Tijs Slooten met Danny Koerts op twee en good-old inter Marco Elting als derde.

EN DAN IS ER NOG, DE PRIJSUITREIKING
Vrijwilliger van het jaar Henri Rikhof De ZAMC Zelhemse Auto en Motorclub had het weer prima voor elkaar. Mooie afwisselende proeven ‘voor elk wat wils’. Na afloop de afronding op een gezellige feestavond met prijsuitreiking in een mooi vol uitgebouwd clubhuis. Daarbij vonden een flinke lading bekers/trofeeën een eigenaar voor de dag, het nationale of inter kampioenschap en de specials: vrijwilligersbokaal, Rookie of the year en scratch trofeeën. Ook de JE1 en JE2 top stonden er met de top drie jeugd enduro rijders:
JE1: 1 – Twan Groeneweg, 2 – Mels Bennink, 3 – Joep van Diemen
JE2: 1 – Ties Bennink, 2 – Danny van der Worp, 3 – Mats Luiten
Zij mochten hier hun bekers ophalen en konden zien dat jongens die hun voorgingen in de overstap naar de ‘grote’ enduro driftig meedeelden in het prijzengala.

SCRATCH OF HCTARCS?
De omgekeerde scratch is dit jaar steeds vaker ingezet op verzoek van de lokale club. Het overgrote merendeel van de rijders ervaart het als positief. Nauwelijks meer overlast door het in moeten halen van tragere rijders dan bij de start in normale volgorde. Daarnaast een voor het publiek duidelijk oplopende spanningsboog met steeds snellere tijden op de klokken. Het meest gehoord: ‘Moet maar de NL standaard worden.’

ISDE
De ISDE Portugal begint 11 november en dus hebben degenen die net uit deze enduro stappen hun koffers gepakt en gaan snel beginnen aan de reis. Helaas dit jaar geen JTT en WTT van NL aan de start hoewel er genoeg talent in NL is voor de gezochte top 8 notering. Slechts een enkeling kan in NL professioneel enduro rijden en aan de scherpe NL kwalificatie eisen voor de ISDE eisen voldoen. Jammer. Enduro is nu eenmaal een stuk amateuristischer qua financiering als de MX waar veel meer geld in om gaat en men geen rekening hoeft te houden met vakantiedagen, stevige kosten, gezinnetje thuis en dergelijke. Het in NL dominante amateur aspect van de enduro zou beter moeten worden verwerkt in de nu te scherpe KNMV selectie criteria.
Dit jaar twee KNMV clubteams naar de ISDE waar sterk is ingezet op jong talent onder leiding van bondscoach Henk Boersma:
Clubteam 1: Lucas Dolfing, Thijs Bulten, Lars Griekspoor
Clubteam 2: Marc Zomer, Tommie Jochems, Jarno Zandbergen

Die en nog 17 NL inclusief plus 10 Noorse deelnemers (incl hun TT en JTT teams ) en twee Zuid-Afrikanen worden ondersteund door maar liefst 75 veelal Nederlandse vrijwilligers. Dit TEAM NL staat voor de laatste keer onder leiding van Wilco Bruijn die het na dit jaar mooi vindt geweest. Wilco wordt geassisteerd door Jos Arends en Henri Rikhof. Het hele TEAM NL veel plezier en succes gewenst.

Pieter Visser de enduro wedstrijdleider van de laatste twee jaar heeft aangegeven ermee te stoppen. Het kost steeds teveel tijd om de enduro goed te kunnen ondersteunen vanuit het hoge noorden terwijl het loeidruk is met zijn eigen zaak. Al die zaterdagen achter elkaar maakt dat extra moeilijk hoewel hij begrijpt dat de clubs afhankelijk zijn van landeigenaren die hun grond eerst voor of na de oogst ter beschikking willen stellen. Hij constateert dat de deelnemers zich goed aan het reglement houden waardoor hij weinig straffen heeft hoeven uit te delen. Alles is prima geregeld en dus laat hij een gespreid bedje achter voor een opvolger waar de KNMVnog naarstig naar op zoek is. Pieter bedankt!

De eerstvolgende ronde voor het ONK enduro 2020 is 29 februari in Enter

Uitslagen op: https://knmv.nl/uitslagen-enduro/

Tekst: Alex Peters

alex
Foto’s: trialfoto.nl van jlenders@xs4all.nl
enduro.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl