2021 EK enduro, 18 – 19 september, Piekoszow, Polen

Uitslag: zaterdag: scratch / J1 / J2 / 250-2T zondag: scratch / J1 / J2 / 250-2T / Foto’s: vrijdag / zaterdag / zondag
EK Polen, betere wedstrijd dan de vorige keer
Vier Nederlanders houden de vlag hoog op 18 en 19 september in Piekoszow, Polen voor de derde en voorlaatste EK wedstrijd. Mike Bokslag, Max Schwarte, Simon Koning jr en Ruben Wagelaar mogen twee dagen aan de bak voor drie ronden van ca 75 km. In elke ronde drie proeven: eerst de extreme, dan naar TC1 met de crosstest er tegen aan en als derde de endurotest vlakbij het dorp.
De extreme test kent wat betonblokken en autobanden en ook een paar keer een wal op die al twee keer eerder in een EK proef zat. Kort en niet heel extreem. De crosstest is wat langer op een schuine akker en grasland, stukje bos en 15 keer een lus tegen een wal.
Proef3, de endurotest is weer korter, begint ook op een schuine en erg knobbelige akker en deze kent nogal wat bos met veel afgezaagde stobben. Daar hebben ze maar geen spuitbus opgezet want dan hadden ze een heel krat nodig. Allemaal goed te doen. Op de akkers liggen wel oude wallen maar dan was het waarschijnlijk vochtig; nu zijn ze erg hard.
Van de route is nog niks te zeggen; bij het rondrijden zijn ook nog geen routepijlen te zien, op of vanaf de weg. Morgen maar eens vragen of er ook “fotopunten” te melden zijn. Ook een makkie voor de volgrijders; die kunnen wel een hele dag doen op één tank.
Voorlopig staan we compleet op een mooi verharde paddock, met stroom. En die douches en dixies zullen vast ook nog wel komen. Wel een tikkie sneu voor de Poolse organisator dat er maar z0’n 80 EK rijders/sters zijn en ze hopen ook nog op 50 m/v voor de Poolse competitie.

EK Polen vrijdag: buienradar is favoriet

Gelukkig hebben onze vier rijders de proeven al vaak genoeg gelopen want vandaag klopt de voorspelling van buienradar: het regent dus (alweer) gestaag bij een EK. Dat zal niet echt een drama opleveren maar na de pré-ride vanaf 11.00 uur weten we meer. Vooral over de route want bij het rondrijden zijn er bijzonder weinig pijlen te zien op of vanaf het asfalt.  Ergens na 13:00 uur maar eens gaan vragen bij onze Noorse pré-rider want onze Belgische pré-rider zit in Dinant bij het BK. vanaf 12.00 uur motoren inleveren; spannender wordt het vandaag niet tenzij er vandaag alsnog douches komen.

EK Polen vrijdag: motoren staan binnen en de pré-riders zijn al terug
Foto’s vrijdag. Een serieuze keuring ondanks de gestage regen maar als je het voor elkaar hebt, is er geen probleem. Alleen de stickertjes plakken niet heel erg goed. maar dat geldt voor iedereen. Misschien hadden ze beter remmenreiniger kunnen gebruiken in plaats van Glassex.
De vier pré-riders namen er de tijd voor maar dat kwam ook omdat ze in het bos nogal verdwaalden. Teveel oude sporen en te weinig stippen. Verder kostte de enige serieuze helling nogal tijd. Die gaat er waarschijnlijk uit na de regen van afgelopen nacht en wat er vandaag nog valt. Er was al een soft paadje voorzien. De rest is gewoon goed te rijden en de motoren waren nauwelijks smerig. “Onze” Noorse pré-rider had na afloop meteen praatjes (en dat was in Tsjechië wel anders). Easy zei hij.

EK Polen vrijdag: nog een kleine snelle opening/intocht en over dag1 zaterdag
Kijk maar naar de foto’s achteraan het vrijdag album. Nederland was ieder geval compleet. De motoren staan overigens veilig achter het hek van Amphitec, bij de Poolse vestiging van dit Nederlandse bedrijf.
Morgen 76 km x 3 ronden met drie proeven. Starten om 9:00 uur. Max Schwarte begint voor ons om 9:08 en Ruben Wagelaar als vierde NL-er om 9:17 uur. Per ronde 2:25 per ronde. De enige klim is optioneel; dus de soft mag ook en die duurt 10 seconden langer (op de route). Moeilijk kiezen dus. 84 EK deelnemers en ca 50 nationale Poolse competitie rijders.

EK Polen zaterdag: nattig maar wel te doen
Foto’s van zaterdag. Bij de start was het bijna droog, daarna een paar fikse buien en in de middag regelmatig motregen. De extreme was gewoon glad daardoor, zowel op de boomstammen als op die ene helling. En ook wel in al die korte bochtjes. De crosstest had in de 3e ronde gewoon al weer goed grip. De livetiming was een beetje van slag dus resultaten komen later.

EK Polen zaterdag: officiële uitslag
De nieuwe tijdwaarneming heeft er de handen vol aan. De juryleden mogen tot 22.00 uur nog commentaar leveren en daarna is het definitief. Of zoiets. In ieder geval staan er op de lijsten soms andere tijden dan dat er op de proefklok te zien waren. Intussen konden we gelukkig binnen eten want ook vanavond regent het weer plankgas. Morgen wordt het stuk naar proef 1 grotendeels over de weg gereden vanwege klachten van aanwonenden. Het stuk vanTC1 naar TC2 is 5 minuten korter; dat is dan net wel weer het routedeel met diepe watergaten en veel “fans” die de goede spoortjes niet aanwijzen maar zelfs blokkeren. Sommige dingen veranderen nooit.
JE1 junior:
1 102 CHLUM Matyas 45:07,91
7 108 Max Schwarte 47:37,59
JE2 junior:
1 202 Enrico Rinaldi 43:17,8
7 204 Mike Bokslag 47:04,79
11 210 Simon Koning 51:16,89
250-2T:
1 302 MANCUSO Giuliano 44:32,42
6 306 Ruben Wagelaar 52:29,09

EK Polen zondag: mooi droog fris dagje

Foto’s zondag. Nog geen drup gevallen en ze zijn bijna klaar. In de extreme test ontstonden in de tweede doorgang toch files dus die werd er in de derde ronde uit gehaald. Intussen scoren Mike Bokslag en Max Schwarte al diverse scratch top twintig plaatsen in de enduro en de crosstest. Simon Koning kan ze nog niet bijhouden maar hij zet stug door. Ruben Wagelaar is in de eerste ronde gestopt. Hij had gisteren zijn arm gestoten en het liep al niet lekker. Vandaag werd hij ook geen vrienden met de motor op dit toch weer heel andere terrein.
Nog één proef te gaan: Max staat nu 9e, Mike 5e en Simon ook 9e.
Voor de liefhebbers: Facebook filmpje watergat gisteren, let op Max halverwege.

EK Polen zondag: officiële uitslag
J1:
1 102 CHLUM Matyas 47:22,88
10 108 Max Schwarte 50:45,00
J2:
1 202 RINALDI Enrico 44:46,00
5 204 Mike Bokslag 48:18,78
9 210 Simon Koning 52:31,07
250 2T:
306 Ruben Wagelaar DNF

EK Polen: na de wedstrijd
Jammer van de geringe deelname, ook vanuit Nederland. Blessures, te kort na de zesdaagse, snipperdagen al op, straks bijna elk weekend ONK. We zijn nu eenmaal geen profs maar ik had er toch graag een paar meer aan de start gezien.
De twee TeamNL rijders, Mike Bokslag en Max Schwarte, kunnen tevreden terug kijken op deze 3e EK wedstrijd. Op beide dagen zaten zij binnen 10% van hun klasse-winnaar. “Goud” dus voor het selectie klassement; doel behaald, al had Mike nog wel de hoop een plekje in de stand te klimmen. Dat moet dan maar in Hellendoorn gebeuren.