2010 EK Enduro, 10, 11, 12 september, Oliveira, Portugal

Henk Knuiman Europees enduro kampioen

Henk Knuiman in de XtremetestIn de zware driedaagse finale van het EK Enduro in Portugal heeft Henk Knuiman beslag gelegd op de Europese titel in de Veteranen klasse. In de strijd om het eremetaal liet hij Erik Davids achter zich, die wel het weekend won maar eerder in Frankrijk geblesseerd uitviel. Davids bezet de tweede plaats in de eindstand.
Foto’s: vrijdag zaterdag zondag Uitslag: dag1 dag2 dag3

In de sterke E3 klasse veroverde Mark Wassink de derde plaats. Daarmee klom hij nog mooi van de vijfde naar de derde plaats in de eindstand.

De Portugezen hadden er een pittige wedstrijd van gemaakt. Ruim zes uur per dag kregen de deelnemers voor de kiezen met veel stof op de rode klei ondergrond en talloze klimpartijen over rotsen en stenen. Ook op de route was weinig rust te vinden. De tot 36 graden oplopende temperatuur en het constant technisch rijden op de route brak menig deelnemer op. Op de tweede dag werden zelfs vier deelnemers naar het ziekenhuis gebracht met uitdrogingsverschijnselen. Ook de drie jongste Nederlandse deelnemers hadden het zwaar. Ondanks gebruik van de Camelbag kwamen zij totaal versleten aan de finish van de eerste dag. Als je al voor het monteren van een verse achterband je maaginhoud op straat hebt liggen, dan ben je erg diep gegaan.

Alex van den Broek, zevende in de E2 klasse, plaatste deze wedstrijd in de top vijf van zijn zwaarste wedstrijden. Hij kon zijn trial ervaring hier uitstekend benutten. Dat was ook goed zichtbaar bij Jurgen vd Goorbergh, die bij de Veteranen naar de derde plaats reed.

In de E1 klasse was Rik Broer opnieuw de snelste Nederlander. Ondanks herhaalde problemen in de Xtreme test reed hij naar een sterke zesde plaats.

Enige smet op het goed georganiseerde evenement was dat de slotcross op de derde dag geschrapt moest worden. Dit als gevolg van de voorspelbare, enorme stofontwikkeling die zichtbaar werd in de manches voor de dames en de Veteranen. De overige klassen reden de lange crossbaan daarna als individuele proef. Met als bizar resultaat dat één proef van circa drie minuten de volle dagpunten opleverde, waar op de eerdere dagen totaal ruim 50 minuten proeftijd het klassement bepaalde. De UEM dient hier snel het reglement aan te passen.

Met deelnemers uit 21 landen was het wel een echt Europees evenement. Het Nederlandse landenteam behaalde de vierde plaats in de eindstand. Bij de merkenteams scoorde het WPM-KTM team zelfs een derde plaats.

De uitslagen van de driedaagse finale in Portugal:

E1:
1 Gonçalo REIS
7 Rik BROER
8 Jirry VAN VEEN
10 Ian OLTHOF

E2:
1 Luis CORREIA
7 Alex VAN DEN BROEK
8 Erwin PLEKKENPOL
13 Robin NIJKAMP
14 Ismo TEN VELDE

E3:
1 David CADEK
3 Mark WASSINK

Veteranen:
1 Erik DAVIDS
2 Henk KNUIMAN
3 Jurgen vd GOORBERGH

Eindstanden EK Enduro:

E1:
1 Alessandro ZANNI ITA YAMAHA 175
2 Adrien METGE FRA HONDA 175
3 Gonçalo REIS POR KTM 169
6 Rik BROER NED KTM 116
8 Jirry VAN VEEN NED YAMAHA 99
9 Ralph HUBERS NED KTM 78
12 Ian OLTHOF NED TM 59

E2:
1 Greg EVANS GBR KTM 204
2 Mickael METGE FRA HONDA 175
3 Arnaud DEVISY FRA SUZUKI 148
7 Alex VAN DEN BROEK NED SUZUKI 112
8 Erwin PLEKKENPOL NED KTM 112
12 Robin NIJKAMP NED HONDA 67
15 Ismo TEN VELDE NED KTM 36
25 Dave ELSINGA NED YAMAHA 13
27 Gert SNELLENBERG NED YAMAHA 10
28 Alex VAN GINKEL NED KTM 8

E3:
1 David CADEK CZE KTM 198
2 Alessio PAOLI ITA HMHONDA 181
3 Mark WASSINK NED KTM 165

Veteranen:
1 Henk KNUIMAN NED HUSABERG 191
2 Erik DAVIDS NED YAMAHA 171
3 Jean-Michel VIGAND FRA KTM 142
13 Jurghen VD GOORBERGH NED KTM 60
24 Léonard MOULIJN NED KTM 16
26 Marcel HORDIJK NED YAMAHA 15
31 Patrick SCHELLEKENS NED KTM 8
34 Kees KOOLEN NED HUSQVARNA 4

Landenteams: 1. Portugal, 2. Italië, 3. Frankrijk, 4. Nederland
Merkenteams: 3. WPM KTM TEAM, 6. DUTCH YAMAHA ENDURO TEAM

2010 EK Enduro Portugal, donderdag, 13.39 uur

Pre rider in de XtremeDe erg strak blauwe lucht hier klopt met de weersvoorspelling. Tot 30 graden in het weekend en droog. Dat is dan in ieder geval fijn voor de schuine stukken die glad zouden worden, maar wel een beetje heet. Erg hè!
De wedstrijd zal per dag drie ronden tellen van ca. 2 uur en 15 minuten. Per ronde meteen na de start de crosstest in, dan na 5 minuten de endurotest en na een uurtje de Xtremetest. Dan controle 1 met service en vandaar een behoorlijke lus, dik half uur, naar controle 2 zonder service. In dat stuk zit geen harde weg dus dat kunnen ze strak zetten. Het is een mooie maar technische route met flink wat klimmen en dalen en vooral stenen. En veel gruis/grit op de harde ondergrond.
De crosstest is de bekende Portugese met de bulldozer gemaakte proef. Hoogteverschillen tot 40 meter maar vloeiend, veel wortels en harde klei en stenen. De endurotest zal tegen de 10 minuten vragen; meer technisch zonder grote obstakels en glad door het gruis op de harde bodem.
De Xtreme is op dezelfde plek als 2008 maar loopt andersom en veel nieuwe stukken. Het meest gevreesd wordt het schuinhangende klimstuk; harde en vrijwel schone ondergrond dus genoeg grip maar wel een voorzichtig gashandje nodig. De dubbele opstap in het tweede deel leek gemakkelijk. Dat is het voordeel van even naar de pré-riders kijken. Overigens geen NL pré-rider, dat is dan weer minder. Waarschijnlijk tellen zowel de endurotest als de Xtremetest niet in de eerste ronde. De crosstest wordt na de derde ronde een keer extra gereden. Dus dag1 (vrijdag) 8 proeven en zaterdag 10 proeven.
Zondag na een stuk route van naar schatting 45 minuten het slotcrossen.

De NL deelnemers zijn:
308 Rik Broer
309 Jirry van Veen
312 Ian Olthof
406 Erwin Plekkenpol
407 Alex van den Broek
409 Robin Nijkamp
414 Ismo ten Velde
505 Mark Wassink
601 Henk Knuiman
603 Erik Davids
614 Leo Moulijn
616 Marcel Hordijk
619 Jurgen van den Goorbergh
620 Kees Koolen

Met 131 deelnemers is het veld toch aardig gevuld.

2010 EK Enduro Portugal, donderdag, 16.09 uur: zwemmen of proeven lopen

Inmiddels hebben alle Nederlanders ingeleverd, ook Robin Nijkamp ondanks wat geluid problemen. Morgen om 09.00 uur gaat het erop; bij jullie is het dan al 10.00 uur. Met 131 deelnemers uit 21 landen is het nu al een mooi EK en dat blijft denk ik zo. De Portugezen hebben het goed voor elkaar. Blijft de vraag over: zwemmen (in het zwembad bij ons logiesadres, Philip en Patricia van puurportugal in Meruge) of nog een keer proeven lopen. Ik denk dat ik het wel weet. Vanavond nog de landenintocht om 19.00 uur.

2010 EK Portugal dag 1, 09.34 uur

Een slappe opening op donderdagavond. Te laat begonnen, te weinig belangstelling en te weinig rijders. Gek hè, dat iedereen die boven Parijs is geboren graag voor 21.00 uur wil eten.
Vandaag gaat het om 09.00 uur los voor drie ronden van 1.57 uur per ronde. Voor ons begint Rik Broer om 09.33 en hij is binnen om 15.49 uur. Kees Koolen sluit de rij vanaf 10.07 en binnen om 16.23 uur. Alles Portugese tijd, bij jullie een uur later.
De Endurotest en de Xtreme tellen niet in de 1e ronde. De crosstest wordt in de laatste ronde nog een keer extra gereden, acht proeven dus vandaag.

2010 EK Portugal vrijdag CT1

Rik Broer meteen in de aanvalAllemaal keurig van start en door de eerste crosstest. Met twee per minuut om de stofoverlast een beetje te beperken. Nu snel naar de Xtreme voor de 2e ronde doorkomst.

2010 EK Portugal vrijdag Xtreme test 2

Ismo kwam even los en dan is de grip wegHet begint een zware dag te worden. Het is knap warm en de route is soms lastiger dan de proeven. En iedereen maakt wel wat mee. Ismo ten Velde had na de tweede ronde 5 minuten aan de broek; Ian Olthof al 13 en hij was al erg moe. Twee keer de ketting eraf gehad. Ismo ging in de tweede extreme even in de fout. Eerder Rik Broer ook maar dan op een rotsen stukje. Moest ie alleen de motor op een grote steen sleuren. Kees Koolen gestopt na één ronde: “Het werd te gevaarlijk”. Marcel Hordijk stopte aan het eind van de tweede ronde; hij had de pijp aardig leeg. Leo Moulijn is voor de tweede Xtreme gestopt; hij was zelf oververhit. Heeft eerst een uurtje liggen afkoelen in het bos en daarna terug naar de paddock.
Intussen zit Mark Wassink al de hele dag David Cadek op te jagen. Kan hij in de derde ronde die paar seconden goedmaken? Verder natuurlijk bij de veteranen de strijd tussen Erik Davids en Henk Knuiman; wie gaat er winnen vandaag?
Gelukkig loopt de live timing goed en weten jullie het eerder dan ik.

EK 2010 Portugal, dag 1 na de finish

Gewoon erg erg moe.Robin Nijkamp ook er uit. Hij ging in de 3e Xtreme op dezelfde plek als Ismo in de fout en moest van de marshalls beslist tegen de onneembare helling terug omhoog. Na vijf pogingen was hij kapot en is de proef uitgereden; einde wedstrijddag. De meer ervaren rijders hadden allemaal wat te sleutelen. Handkapje bij Rik, koppeling is goed. Uitlaat bij Mark. Erwin had wat te stellen met de mousse maar hij was tevreden over zijn derde ronde. En dan de jonkies, Ismo zou al gestopt zijn maar hij kwam toch aan op de paddock met nog een paar minuten meer. Gelukkig mag bij het EK er door anderen gesleuteld worden. De rijder doet alleen het bandje. Daarna was hij totall los. Bij het aankicken van de motor op weg naar het parc-ferme moest hij eerst nog even kotsen. Ian Olthof pakte er nog 8 minuten bij maar kwam ook op de paddock en leverde eveneens doodvermoeid in.

EK 2010 Portugal, dag 1 de resultaten

Helaas weigert de live timing site en op het secretariaat hangen alleen losse proeflijsten.
Dan maar met de hand (nu lijsten 22.17 uur):
E1:
7 Rik Broer 42.43
8 Jirry van Veen 43.54
11 Ian Olthof 1.14.12
E2:
6 Alex van den Broek 40.19
8 Erwin Plekkenpol 40.41
13 Ismo ten Velde 59.21
E3:
4 Mark Wassink 39.00 (Kapajcik 5 en Gagnoud 6)
Veteranen:
1 Erik Davids 43.18
2 Henk Knuiman 43.44
3 Jurgen vd Goorbergh 44.30

2010 EK Portugal dag 2, 09.21 uur, weer zwaar

Alles hetzelfde vandaag maar wel nog een paar graden warmer. Aan de manier waarop onze rijders vandaag rondlopen, kun je wel zien hoe pittig het gisteren was. Weinig rust op de route breekt je af. De Portugezen worden er intussen wel zwaar van verdacht op de proeven te hebben getraind; kijk maar eens naar de uitslagen. Waarin Mark Wassink met zijn 12e plaats er keurig bij staat in de scratch.
Team Nederland 4e, one-make team WPM 3e en bij de Veteranen Henk Knuiman nog steeds aan de leiding en Erik Davids opgeklommen naar twee. Robin Nijkamp oogt fris en hij wil nog wat. Ismo en Ian waren nog knap stil vanmorgen. We gaan het zien vanaf 09.00 uur en met verstand; er staat tenslotte geen emmer met goud aan de finish.

2010 EK Portugal dag 2, endurotest

Alex van den Broek houdt van stenenAllemaal van start. Marcel Hordijk besloot gisteren na een verfrissende massage toch maar in te leveren en ook Kees Koolen ging nog voor een trainingsrondje. Ook vandaag weer oog voor de goeie prestatie van Alex van den Broek met zijn 6e plaats. Gisteren al veel filters gewisseld en ook vandaag is het erg stoffig. De slotcross zondag zal zeker een stofdrama worden. Nu eerst maar eens kijken wie hem vandaag binnen brengt en op welke plaats!

2010 EK Portugal zaterdag XT2

Erik Davids in de XtremeInmiddels zijn ze aan de derde en laatste, warme ronde begonnen. Ismo is na de eerste ronde gestopt; voelde zich veel te slap. Ook Marcel Hordijk hield het na één ronde voor gezien; duizelig en dan wordt het te link. Ian Olthof bijt nog even door en rijdt nog zonder strafminuten, net als de rest. In de tweede Xtreme was Jirry aan de beurt voor een foutje. Eerst bij de opstap linksom en dan natuurlijk bovenin ook nog eens op de plek waar Rik een ronde eerder zijn uitlaat plat reed.
Intussen houden Erik Davids en Henk Knuiman elkaar in evenwicht en Mark Wassink vecht door. Maar hij voelt zich iets minder goed dan gisteren.

2010 EK Portugal dag 2 resultaten

Mark Wassink in de XtremetestMark Wassink werkt zich in de laatst crosstest keurig voorbij Gagnoud en wordt 3e. Hij staat nu 3e in het tussenklassement met evenveel punten als Kapajcik die vandaag uitviel. Bij de Veteranen trekt deze keer Henk Knuiman de hoofdprijs naar zich toe na de hele dag stuivertje wisselen met Erik Davids. Net vier seconden scheidt deze mannen. In de E2 mooie scores voor Alex en Erwin en Robin Nijkamp netjes aan de finish, net als de E1 mannen waar Rik Broer als 7e het best is.
Dag 2 (voorlopig):
E1:
1 305 REIS Gonçalo 0:49:05,08
7 308 BROER Rik 0:56:37,671
9 309 VAN VEEN Jirry 0:59:12,326
10 312 OLTHOF Ian 1:04:21,629
E2:
1 410 CORREIA Luis 0:48:52,747
5 407 VAN DEN BROEK Alex 0:51:59,339
6 406 PLEKKENPOL Erwin 0:52:24,697
11 409 NIJKAMP Robin 0:58:13,589
DNF Ismo ten Velde
E3:
1 501 CADEK David 0:50:24,986
3 505 WASSINK Mark 0:51:15,024
Veteranen:
1 601 KNUIMAN Henk 0:56:39,271
2 603 DAVIDS Erik 0:56:43,366
3 619 GOORBERGH Jurgen 0:57:58,351
DNF Kees Koolen
DNF Marcel Hordijk
DNF Leo Moulijn

2010 EK Portugal zaterdag 22.52 uur, op naar de slotcross

Nog geen landenklassement gevonden. Ook het schema voor zondag is nog niet bekend. Er wordt vanaf 09.00 uur gestart (dames beginnen) voor een stuk route van ca 40 minuten. Waarschijnlijk vanaf 11.00 uur slotcrossen. De slotcross telt voor de volle punten van één dag. Hoeveel ronden etc is ook nog niet bekend. Wel is zeker dat het een stofbende wordt. De crossbaan is wel vrij lang; een minuut of vier per ronde.

2010 EK Portugal, slotcross op zondag

Het was gisteren serieus. Vier man/vrouw met uitdrogings-verschijnelen naar het ziekenhuis om bijgetankt te worden. En aardig wat uitvallers. Landenteam Nederland pakte gisteren een derde plaats en staat nu derde. Het WPM merkenteam werd vierde en het Dutch Yamaha Enduro Team werd 7e. Vandaag eerst een route van 50 minuten, vanaf 09.00 uur, dan 15 minuten sleuteltijd en dan slotcrossen. Vanaf 12.00 uur. Ook op de live-timing te volgen.

2010 EK Portugal, het slotcrossen: Knuiman kampioen, Davids zilver, Wassink E3 brons

Robin Nijkamp in de slotcross(proef)Eerst een route van 50 minuten zonder bijzonderheden. En daarna de voorspelde problemen met het stof in de slotcross. Met zes dames ging het nog. Met de Veteranen werd het al knap erg. Daarna de E3 met een valse start en vervolgens vonden de rijders het te gevaarlijk. Na veel discussie werd de boel omgegooid. De crossbaan werd individueel als proef gereden door de rest (en van de Veteranen telde de tijd van eerste ronde omdat die ook voor het Landenteam kunnen meetellen). Het was een oplossing maar één proef die 25 dagpunten oplevert is natuurlijk belachelijk.
Intussen had Erik Davids met een krappe kopstart de race bij de Veteranen gewonnen; Henk Knuiman steeds op twee en Jurgen op drie. Marcel Hordijk werd 6e, Leo Moulijn 14e en Kees Koolen 17e. Daarmee wint Erik Davids het weekend en het zilver; Henk Knuiman pakt de Europese titel.
In de E3 zet Mark Wassink de tweede tijd en verovert daarmee de 3e plaats in het EK.
In de E2 rijdt Alex van den Broek naar de 8e plaats; 10. Robin Nijkamp; 11. Ismo ten Velde; 12. Erwin Plekkenpol
In de E1: 6. Rik Broer; 7. Jirry van Veen; 8. Ian Olthof
EK eindstanden volgen later. Om 18.00 uur prijsuitreiking.

2010 EK Portugal, de prijsuitreiking

Nederland heerst bij de VeteranenO, o, wat lieten ze ons lang wachten. Dik twee uur te laat door geruzie in de juryvergadering over de zoveelste Portugese truuk om nog meer landgenoten op het podium te helpen. Erg jammer voor zo’n verder prima evenement met mooi zware proeven, een pittige route en mede door de hitte een zwaar weekend. Toch een paar mooie prijzen voor de laaglanders en petje af voor alle deelnemers.

2010 EK Portugal einduitslag en eindstanden EK

De uitslagen van de driedaagse finale in Portugal:

E1:
1	Gonçalo REIS
7	Rik BROER
8	Jirry VAN VEEN
10	Ian OLTHOF

E2:
1	Luis CORREIA
7	Alex VAN DEN BROEK
8	Erwin PLEKKENPOL
13	Robin NIJKAMP
14	Ismo TEN VELDE

E3:
1	David CADEK
3	Mark WASSINK

Veteranen:
1	Erik DAVIDS
2	Henk KNUIMAN
3	Jurgen vd GOORBERGH

Eindstanden EK Enduro:

E1:
1	Alessandro ZANNI	ITA	YAMAHA	175
2	Adrien METGE		FRA	HONDA	175
3	Gonçalo REIS		POR	KTM	169
6	Rik BROER		NED	KTM	116
8	Jirry VAN VEEN		NED	YAMAHA	99
9	Ralph HUBERS		NED	KTM	78
12	Ian OLTHOF		NED	TM	59

E2:
1	Greg EVANS		GBR	KTM	204
2	Mickael METGE		FRA	HONDA	175
3	Arnaud DEVISY		FRA	SUZUKI	148
7	Alex VAN DEN BROEK	NED	SUZUKI	112
8	Erwin PLEKKENPOL	NED	KTM	112
12	Robin NIJKAMP		NED	HONDA	67
15	Ismo TEN VELDE		NED	KTM	36
25	Dave ELSINGA		NED	YAMAHA	13
27	Gert SNELLENBERG	NED	YAMAHA	10
28	Alex VAN GINKEL		NED	KTM	8

E3:
1	David CADEK		CZE	KTM	198
2	Alessio PAOLI		ITA	HMHONDA	181
3	Mark WASSINK		NED	KTM	165

Veteranen:
1	Henk KNUIMAN		NED	HUSABERG 191
2	Erik DAVIDS		NED	YAMAHA	171
3	Jean-Michel VIGAND	FRA	KTM	142
13	Jurghen VD GOORBERGH	NED	KTM	60
24	Léonard MOULIJN		NED	KTM	16
26	Marcel HORDIJK		NED	YAMAHA	15
31	Patrick SCHELLEKENS	NED	KTM	8
34	Kees KOOLEN		NED	HUSQVARNA 4

Landenteams: 1. Portugal, 2. Italië,
             3. Frankrijk, 4. Nederland

Merkenteams: 3. WPM KTM TEAM, 6. DUTCH YAMAHA ENDURO TEAM