Jeugd enduro cross VAMC de Graafschaprijders

Toen leden van de cross-enduro commissie wat jeugd leden hoorden filosoferen over het zelf rijden van een enduro werd het plan geboren voor de eerste jeugd enduro. Omdat de deelnemers, leeftijd tussen 8 en 16 jaar, geen rijbewijs hebben kon er natuurlijk niet over de openbare weg gereden worden. Daar moest een oplossing voor bedacht worden. De oplossing werd gevonden op het circuit in Delden. Op 14 augustus was het zover.

Fase 1 van de enduro was route rijden. Op en om het circuit werd een korte maar intensieve route gemaakt met ouderwetse bos passages en wat “on” natuurlijke hindernissen zo waren daar een 3 tal boomstammen die overwonnen moesten worden en een aantal banden waar men over heen moest. Deze ronde moest 10 x volbracht worden binnen een gestelde tijd van 25 minuten. Aan het eind van elke ronde was er een heuse route controle waar gestopt moest worden en waar de doorkomst geregistreerd werd. Na de route komt dan altijd de cross test aldus Fase 2.

Toen de rijders op de tijdcontrole waren werd het circuit in een paar minuten aangepast en na 10 minuten konden de rijders via een Le Mans start, hard lopend naar de motor die zelf starten en dan weg rijden, aan de cross test beginnen. De cross test was het normale circuit in normale rijrichting. Nu moest er in 15 minuten zoveel mogelijk ronden worden afgelegd en bij een gelijk aantal ronden is de volgorden van doorkomst bepalend.

Na een cross test volgt natuurlijk weer een stuk route dus ook nu; dit is fase 3. Er moesten wederom 10 ronden maar nu binnen 23 minuten. Het was Youri Pardijs die bij de cross test het snelste weg was dankzij zijn sterke rijden en ondanks het felle aandringen van Jan Willem Arendsen wist Youri stand te houden en aldus de cross test te winnen. De strijd om de derde plaats werd uiteindelijk in het voordeel van Ismo Wolsink beslist ten nadele van Thijs Bulten die 4 werd in de cross test.

Nu moest men zorg dragen dat de motor heel bleef en dat er geen grote fouten werden gemaakt op de route dit hadden de jongens goed begrepen en er werd goed uitgekeken.

Eind Uitslag:
1 Youri Pardijs
2 Jan Willem Arendsen
3 Ismo Wolsink
4 Thijs Bulten
5 Calvin Trachter
6 Tim Tuitert
7 Koen van Dort
8 Ties Hellegers
9 Niels Koolen
10 Damon Teering
11 Diego Boers.

Alle deelnemers kregen een aandenken mee van deze dag, het weer speelde mee en de enthousiaste ouders en begeleiders maakten er een mooi evenement van. Het is niet bekend of er ooit eerder een enduro/cross is verreden voor de jeugd daarom noemen we dit maar de eerste Nederlandse Jeugd enduro-cross. Als cross enduro commissie kijken we terug op een geslaagd evenement en als we de jeugd mogen geloven zeker voor herhaling vatbaar.

Met dank aan Henk Teerink voor de foto’s.