Jeugd enduro Opstapdag Bornerbroek 28 april 2012

988 Casper Hordijk (zoon van endurorijder..) toonde als 14 jarige al goed met de motor te kunnen omgaan en scoorde een strakke 16e plaatsNa een geslaagde start in 2011 heeft de KNMV gepland in 2012 vier jeugd enduro opstapdagen te organiseren. De doelstelling is jeugd van 14-18 jaar te interesseren voor de enigszins onbekende enduro sport zodat ze zodra ze een rijbewijs kunnen behalen willen gaan deelnemen in een van de vele enduroklassen. Onder dat motto mag sinds dit jaar ook de oudere jeugd van 19-22 jaar zonder rijbewijs deelnemen. Om het verschil tussen de motoren binnen proporties te houden worden geen 50 en 65cc kleine wielen toegelaten, bovendien geldt er een maximum van 250cc voor de jeugd. Met het maximale aanmeldingen van 50 bereikt, bleef helaas en wellicht door de dreigende regen die overigens wegbleef, enkelen weg zonder af te melden. Dat was jammer want anderen hadden graag gereden. Toch nog zo’n 46 rijders inclusief twee dames aan de start waarvan velen hier hun enduro debuut beleefden.

De bekende enduro club MC Enter organiseerde deze enduro op hetzelfde parkoers dat dezelfde middag en dag erna gebruikt zou gaan worden voor de 3-uurs cross Noaber evenement. Er was een ronde van 7 km uitgezet rond de crossbaan voor de 3-uurs waarin naast lange paden en drek ook wat kruip-door-sluip-door en singletrack boswerk was verwerkt.

Na een korte briefing door KNMV enduro wedstrijdleider Wilco Bruijn die wees op verschillen met cross; heel-veel-regels, tijd is tijd, te laat en te vroeg op controle komen betekent strafpunten, papa en mama mogen niet sleutelen dat moet de rijder zelf doen, net als starten, anderen als de rijders mogen niet in het parc ferme. Vette straffen dreigden! Ook zou er voor de vorm gediskwalificeerd worden, met name om er van te leren. Bruijn gaf ook aan dat het belangrijk is de route en proef voor wat betreft energie gebruik in te delen. Op de proef vlammen, daarbuiten de kolen sparen. Starten gaat anders, geen starthek maar lampje dat van rood naar groen gaat waarna de passage van de transponder zorgt voor de tijd op de klok. 957 Danielle Verhoeven werd flink aangemoedigd door begeleider Wouter de Graaf. Voorzitter MC Enter Antoon Slagers checkt of het lampje wel op groen springtDe rijders waren ingedeeld in groepjes van drie a vier met een ervaren endurorijder erbij als o.a. Dinand Tijhuis (16 zesdaagses…), Geert Snellenberg, Ismo ten Velde en Marco Elting en nog twaalf anderen die dat allemaal belangeloos deden. Alles was opgezet als een gewone enduro met een routecontrole, tijdcontrole en een getimede crossproef met alle daarbij behorende officials en tijdwaarnemingsapparatuur.

Hoewel s’morgen een vette bui de stof had verjaagd, verliep de dag met eerst een inrij rondje en daarna vier officiële rondes onder een licht zonnetje. Een enkeling had wat te klagen over de serie van zeven kort op elkaar volgende lastige 180 graden bochten. Maar ja, ze moesten er echt allemaal doorheen evenals door een deel van de feesttent op het terrein Ook waren enkele uitvallers te noteren, dan wel kwamen niet voor in de uitslag omdat er iets was met de verplichte (evt ter plaatse te huren) transponder.

Bij de prijsuitreiking kort na afloop waren bijna alle deelnemers aanwezig. Twin Air vertegenwoordigd door Leo Brans leverde voor allen een keycord als aandenken. Enkele ‘oud‘-gedienden uit 2011 Kevin Schuurman en Tim Aarntzen kregen er enkele snelle rivalen bij waarvan Danny Gerards wel het ‘gevaarlijkste’ is want hij ging akelig snel rond met twee gewonnen proeven maar helaas ook een duikeling die hem anderhalve minuut kostte. En dat maak je niet even goed bij enduro. Er waren dus een paar aan elkaar gewaagd maar de winst ging uiteindelijk naar SuperB Accu’s en Kookhoek keukens rijder Tim Aarntzen die als eerste uit de tien door Twin Air ter beschikking gestelde prijzen mocht kiezen en met de Twin Air milieumat aan de haal ging. Op 4 seconden volgde Wim van Mierlo en een seconde daarachter Kevin Schuurman. Zo kwam een eind aan deze volgens allen zeer geslaagde dag.

Op 23 juni vindt een jeugd enduro plaats in Nunspeet, 15 september in Mill en 13 oktober is het de beurt aan Oirschot. Neem voor inschrijven of meer informatie contact op met Daniëlle Vos: d.vos@knmv.nl of 026-352 8539

Tekst: Alex Peters  Foto’s: Henk van der Spek  Volledige uitslag