Wedstrijdverslag ONK Enduro Vorden 20 oktober 2012

Amel Advokaat wint close-racing op Vordense akkers

595 In deze stijl behaalde Herman Hylkema (N3) de overwinningCROSSERS IN HET VOORDEEL
De vijfde wedstrijd van het Open NK Enduro werd onder ideale terrein- en weerscondities verreden. Drie compleet nieuwe en snelle akkerproeven hadden De Graafschaprijders in petto voor de deelnemers. Voordeel was dat niemand winst had door enige voorkennis uit voorgaande jaren en dat het voor crossers close racing beloofde. Nadeel was dat de op de route gevonden grote afwisseling in bosjes, kruip-sluip-werk en aanverwanten, in de proeven nauwelijks te vinden waren. Uitzetters hebben nu eenmaal een flink oppervlak nodig voor een proef van tegen de 6 minuten en niet altijd is dat te combineren met echte enduro zaken in de proef als bv een kruip-sluip paadje. Op proef drie waren met rioolbuizen in diverse groottes enkele kunstmatige hindernissen gecreëerd. Voor ervaren rijders makkies, voor vele nationalen een hele uitdaging met ook heel wat kontenwippers 509 Velen wisten bij de kontenwippers op proef 3 een val te voorkomen, of Rob Lauwers dat ook lukte?en duikelingen in het zachte zand tot gevolg. De eerste ronde was de ondergrond nog enigszins nat door de dauw en daardoor wat glibberig. De vele doordraaiende bochten waren onder die omstandigheden velen te sterk. De lintenknopers hadden er in ieder geval flink werk aan. Voor de inters stonden met 3,5 rondes in totaal 11 proeven op het menu, voor de nationalen 3 rondes met 9 proeven.

ONK INTERS E1
Met een achterstand van 7 punten op klassementsleider Lucas Dolfing wist Bas Klein Haneveld wat hem te doen stond, in ieder geval voor Dolfing finishen en nog beter winnen! Klein Haneveld won de eerste vijf proeven waarna Dolfing proef 6 opeiste en zijn tweede plaats bevestigde. 39 Ismo ten Velde (E1) reed sterk en benadert steeds dichter de klasse snelstenOp plaats drie bleef Ismo ten Velde dicht in de buurt mede geholpen door een aandringende Mike Kock. Proef 7 viel in handen van Ten Velde waarna Klein Haneveld en Dolfing de vier resterende proeven broederlijk verdeelden. De verschillen bleven klein waardoor voor begin van de laatste proef Klein Haneveld slechts 1,2 seconde voorsprong had op Dolfing. Klein Haneveld hield het hoofd koel terwijl Dolfing enkele kleine foutjes maakte en 4,4 seconde verloor. Klein Haneveld behaalt daarmee zijn tweede overwinning van 2012 terwijl Dolfing zijn voorsprong in de tussenstand ziet krimpen tot 4 punten. De strak sturende Ten Velde kwam enkele malen dicht in de buurt van de koplopers en kon mede daardoor vrij eenvoudig de derde plaats pakken voor Kock. Jirry van Veen bleef in het begin aardig in de buurt van de top vijf maar vertoonde oplopende tijden naarmate de wedstrijd vorderde. Zijn vijfde plaats kwam geen enkel moment in gevaar.

ONK INTERS E2
132 Na mooie strijd won Mark Wassink de E2 van WPM teammaat NijkampMet de ongenaakbare Hans Vogels afwezig vanwege het WK 2012 in Frankrijk moest Mark Wassink het met WPM-KTM teammaat Robin Nijkamp uitvechten. Vooraf was Nijkamp favoriet. Hij had immers niet voor niets tot het laatst aanspraak op het motorcross ONK MX3 gehad. De finale wedstrijd in Halle werd afgelast vanwege te veel modder, condities waaronder hij zeker een belangrijke kanshebber voor de titel zou zijn geweest, nu dus Vice Kampioen ONK MX3 en op de meer cross georiënteerde proeven dus met een pré. Desondanks was het een zeer gemotiveerde Mark Wassink die van de elf proeven er maar liefst negen op zijn naam schreef. Nijkamp bleef er kort bij en antwoordde met twee keer de winst op proef 4 en 7. Hierdoor bleef het de hele dag spannend met een marge die varieerde tussen de 9 en 14 seconden. Een kleine uitglijder van Wassink kon zomaar de stand omdraaien. Maar Wassink hield het hoofd koel en pakte de overwinning met Nijkamp op een kleine 23 seconde als tweede. 135 Marco Teunissen (E2) had een sterke eerste wedstrijdhelftMarco Teunissen vocht het uit met Stefan Hage voor de derde plaats. De eerste wedstrijdhelft was voor Teunissen waarna in de tweede Hage gestaag begon in te lopen. Teunissen hield finaal een kleine 8 seconden over en was daarmee derde voor Hage. De vijfde plaats leek zondermeer naar Remco Doornwaard te gaan die de mannen op de derde en vierde plaats prima volgde. Echter een strafminuutje vanwege te luide uitlaat was het cadeautje wat Joey Bak onverwacht maar niet onverdiend de vijfde plaats bracht gevolgd door Doornwaard als zesde. Die zorgt voortaan wel dat de uitlaat ok is, een volgende constatering levert namelijk geen strafminuut op maar een diskwalificatie. Door Vogels WK deelname hebben alle rijders in (alleen) de E2 klasse maar ook in de Club- en merkenteam klassementen een (slechtste) aftrekresultaat. Geldt dus niet voor de andere klassen waar gewoon alles telt. In de netto stand staat nog steeds Vogels bovenaan met een marge naar Wassink van 11 punten.

ONK INTERS E3
Met Amel Advokaat aan de start en drie keer winst weten de andere deelnemers waar ze aan toe zijn. Ook nu faalde de rijder -tegenwoordig uit Nijmegen- geen moment, al was er op de eerste proef een kontenwipper waar hij het even Spaans benauwd van kreeg. Advokaat bleef koel, won alle proeven en daarmee zijn vierde ONK wedstrijd dit seizoen. Achter hem was er meer te beleven, maar liefst vier kandidaten maakten aanspraak op de tweede stek en daarmee elkaar het leven zuur. Erwin Plekkenpol, Bjorn Schreijer en Bernard van de Pol waren vertrouwde namen maar deze keer meldde zich een vierde kandidaat. 234 Zijn tweede wedstrijd bij de inters bracht Wesley Pittens een tweede plaatsWesley Pittens kersvers KNMV Cup kampioen MX3 had vorig jaar al twee wedstrijden aan de enduro geproefd en de smaak te pakken gekregen. Hier ging hij in zijn eerste 2012 enduro direct mee in dit viertal dat aanvankelijk kort bijeen bleef. Na de tweede ronde kwam er meer tekening en bleef Pittens de op de tweede plaats rijdende Plekkenpol bestoken met aanvallen. Juist waar Plekkenpol zich meestal de sterkste toont tegen het eind was het nu Pittens die de beslissende slag uitdeelde en zo nog tweede werd voor Plekkenpol. Schreijer haakte gaandeweg meer af maar eiste de vierde plaats op door Van de Pol op vijf te houden. Advokaat heeft in de tussenstand 12 punten meer dan Plekkenpol.

INTERS VETERANEN 40+ EV40
Erik Davids reed vandaag met griep. Dat weerhield hem er overigens niet van de ervaring achter vele cross titels in te zetten en negen proeven op naam te schrijven. Het tegensputteren van Mark Smits en 336 Jurgen vd Goorbergh won een proef bij de EV40Jurgen vd Goorbergh, die beiden een proef wonnen, deed daar niets aan af. Davids won zijn vierde wedstrijd zoals hij dat graag wilde. Van de Goorbergh had aanvankelijk de tweede plaats strak in handen maar kreeg te maken met Peter Bergsma op enkele seconden. Na een foutje in proef  7 sloeg Bergsma toe en nam de tweede plaats over. Doordat Van de Goorbergh op proef 8 en 11 te veel tijd verloor verdween Bergsma uit beeld en kwam ook nog Mark Smits voorbij om de derde plaats af te troggelen. Van de Goorberg moest het doen met vier met Allan Davids als nette vijfde finisher. Erik Davids staat ongewijzigd aan de leiding met 147 punten gevolgd door Bergsma op 123, een flinke voorsprong.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)
Met Neerlands snelste Hans Vogels aan de start in het WK enduro in Frankrijk was er een vacature voor de scratch. E1 rijder Bas Klein Haneveld met de kleine KTM viertakt begon goed door de winst in de eerste twee proeven op te eisen. Daarna nam Amel Advokaat het heft en de leiding in handen met de snelste tijd op de volgende drie proeven. Mark Wassink volgde Advokaat als een schaduw, won proef 6 en nam de tweede plaats over van Klein Haneveld. Advokaat won proef 7 en 8 nipt voor Wassink en Robin Nijkamp. Hierdoor kon Nijkamp de derde plaats overnemen van Klein Haneveld. Hoewel Advokaat en Wassink respectievelijk de proeven 9 en 10 op naam schreven veranderde de stand niet meer en was de scratch voor Advokaat met Wassink als tweede voor Nijkamp en Klein Haneveld als vierde. Lucas Dolfing eindigde als vijfde ondanks enkele vierde tijden op de proeven wat net iets te weinig was om nog een plaatsje te kunnen stijgen. Vogels blijft aan de leiding.

EURO/ NATIONALEN N1
Als altijd begon Rendo Boersma weer sterk aan de wedstrijd. De tegenstand van de vooral tegen het eind sterk aandringende 355 Altijd goed voor een top vijf plaats Jaap Panjer (N1)Rudi Vossers was niet gering (4 proefwinsten) maar onvoldoende om Boersma de vijf-uit-vijf te ontnemen. Vossers eindigde als tweede en zag Jordie Berghorst de derde podiumplaats claimen. Een plaats die Berghorst wist te ontfutselen aan Peter Huijbregts die desondanks wel de vierde plaats optekende voor vijfde man Jaap Panjer. Vossers ziet de achterstand op Boersma oplopen naar een hopeloze 23 punten. Dat wordt of de volgende wedstrijden gaan winnen of hopen dat Boersma pech krijgt.

EURO/ NATIONALEN N2
411 De klassewinst in de N2 (en scratch nationalen) ging verdiend naar Bertran HogenkampHet beste kwam Bertran Hogenkamp uit de startblokken, daarbij zeer close gevolgd door Johnny Bosmans. De heren waren aardig aan elkaar gewaagd met zeer kleine verschillen maar een foutje van Hogenkamp in proef 6 bracht de omslag. Daarna bleef Bosmans aan de leiding ondanks voortdurend aandringen van Hogenkamp. Door te laat klokken op een tijdcontrole ‘scoorde’ Bosmans een strafminuut. Die 60 seconden zijn in een close race als vandaag niet zo maar weg te werken. Zo zakte Bosmans terug naar de derde plaats en kreeg Hogenkamp de winst en Mike Bouwmeester de tweede min of 478 N2 rijder Marvin Moes haalde het einde niet, misschien hielp deze kontenwipper bij dat besluitmeer voor niets. Bart Wolfs reed op een geleende motor omdat enkele dagen eerder zijn spiksplinternieuwe TM 250 uit zijn garage was gestolen. Dat ging hem goed af want lang reed hij vierde. Wolfs enigszins oplopende tijden gaven Rob Lauwers in de laatste ronde de kans de vierde plaats in te pikken en Wolfs terug te verwijzen naar een alsnog mooie vijfde. In de tussenstand ziet Bosmans de marge naar Lauwers groeien naar een flinke 21 punten.

EURO/ NATIONALEN N3
595 In deze stijl behaalde Herman Hylkema (N3) de overwinningDoor de eerste zes proeven winnend af te sluiten sloeg Herman Hylkema een flink gat. Robin Voortman, Anne Pennings en William Veldhorst bleven steeds in de buurt maar konden de in een vloeiende stijl rijdende Hylkema niet meer bedreigen. Voortman nam de tweede positie voor zijn rekening. Pennings deed een kat en muis met Veldhorst, maar ook de snelle laatste proef van Veldhorst kon de eindstand niet meer veranderen. Pennings eindigde op drie gevolgd door Veldhorst en Patrick van Leeuwen als resp vierde en vijfde. Pennings ziet zijn voorsprong in de tussenstand op Van Leeuwen weer ietsje oplopen naar 9 puntjes.

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40
Als het vandaag in een klasse spannend was dan wel in deze. Liefst vijf man maakten aanspraak op de winst, vier van hen wonnen een of meer proeven. Hoewel wederom Arjan van der Veld met de enige beker leek te gaan slepen werd een uitglijder in de laatste proef hem fataal en was het 740 Benno Boom won zijn eerste NV40 wedstrijdBenno Boom die (met twee keer proefwinst) de overwinning naar zich toe trok. Geert Mulder sloot op 5 seconden achter Van der Veld aan als derde met een nette gap naar vierde man Eddy Heersink. Patrick Schellekens kwam aanvankelijk goed mee maar zakte naar het eind toe steeds verder weg om te eindigen als vijfde. Van der Veld begint met 26 punten op naaste belager Schellekens in een aangename situatie te geraken, al weet je het nooit bij enduro.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50
879 Good-old Martien Jimmink (NV50) scheurde in het rond als in vroeger tijdenNet als vorige keer was zandhaas Gert Berghorst niet te stoppen en won alles wat er te winnen viel. Daarachter was het snel beslist met Jos Bourgondien als tweede voor Simon Schimmel op drie. Belangrijkste wapenfeit was nog dat Martien Jimmink de vierde plaats overnam van de op die plaats begonnen en later wat terugvallende Jo van Sleuwen (5). Berghorst leidt en weet Schimmel op 12 punten.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)

Snelste bij de nationalen toonde zich Hogenkamp (N2). In feite was het een cadeautje van Johnny Bosmans (N2) die een minuut liet liggen op een tijdcontrole en zo de scratchwinst liet schieten en eindigde als vierde. Tweede was ditmaal Mike Bouwmeester (N2) die Rendo Boersma (N1) voor bleef. De vijfde was voor Rudi Vossers (N1). In het klassement blijft Bosmans aan de leiding met een magere 16 puntjes voor op Boersma.

VERMOEIDHEID
De week voorafgaand aan de enduro had de club 130 inschrijvingen en lonkte een financiële uitdaging. Het mooie weer lokte toch nog ruim 75 daglicenties waarvan het merendeel op de dag zelf inschreven. Zo kwam het financieel nog op de pootjes terecht. De deelnemers hebben kunnen genieten van mooie crossproeven en dito route maar ook van talloze knippen. Velen klaagden over blaren, vermoeide armen maar ook algemene vermoeidheid. Wat nog maar eens aangeeft dat Vorden weinig rust in de route heeft zitten maar de zaken route- en organisatorisch technisch goed voor elkaar heeft. De voorzitter verwachtte in 2013 weer wat meer ‘hout’ in de proeven te kunnen gaan verwerken.

DEELNEMERS ENDURO.
Het de laatste jaren gestaag afnemend aantal enduro startbewijshouders geeft reden voor stimulerings maatregelen. Daarmee is de KNMV al in 2011 begonnen door enduro jeugd- en opstapdagen te organiseren. Ook dit jaar zijn weer vier van die jeugd enduro dagen gehouden. Doelstelling is uiteraard om meer rijders te interesseren voor de enduro, ook al is het op de lange termijn. Over het voorstel om in 2013 een jeugd enduro competitie te starten is de KNMV zich al enkele maanden aan het beraden. Kennelijk een zware bevalling. Wel staan een aantal enthousiaste clubs te trappelen om dit soort evenementen te organiseren en zo te investeren in de jeugd en eventuele oudere opstappers zonder rijbewijs. Geld kan het probleem niet zijn daar er wel zo’n 200.000 euro kan worden uitgetrokken om de jeugd(stimulerings)-plannen voor cross en wegrace te financieren. Wellicht dat er snel geschakeld kan worden met het idee dat momenteel bij KTM Benelux wordt overwogen om een opstapklasse á la Suzuki Cup in de cross ook voor de enduro te ontwikkelen. Wellicht tijd zaken te gaan combineren en het ijzer te gaan smeden?

De volgende enduro is op 27 oktober in Hellendoorn waar het ‘beroemde‘ grote zandgat vast weer voor een uitdaging gaat zorgen.

Tekst: Alex Peters

Alex PetersalexFoto’s: VSFoto.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl