“Riders Of The Lost Trail”: Een offroad rij impressie vanuit Andalusië (Zuid-Spanje).

Wer matte we no wer hinne? Enduro & Offroad MC Sportlust uit Houtigehage was op zoek naar een leuke buitenlandse offroad trip om het gure herfstweer in NL maar eens te ontvluchten. Nadat Dubai was afgevallen viel het oog van de voorzitter op een advertentie op deze site van Spaanse Engelsman Phil Wood in Andalusië die daar al enige jaren als offroad gids rond toert.

Met 7 coureurs werd een 4 daagse offroad tour geboekt in November. Met Transavia kon van Amsterdam op Malaga worden gevlogen voor ca. € 160,-. Daar werden we opgepikt door taxibusje en was het nog 2 uur rijden naar Cortes de la Frontera. Er zijn een aantal prima appartementen beschikbaar met volledige keuken en inrichting. Wij hadden zelfs een houtkachel om ’s avonds nog even lekker een gezellig vuurtje te kunnen stoken.

’s Morgens wordt er in plaatselijke cafe een ontbijt met koffie/thee/sap en toast of broodje met spek/ham/ei/kaas/tomaat/enz. geserveerd. Dan komt 09:30 Phil met de landrover voor rijden voor een kort tochtje naar zijn garage/opslag/stalling die hij heeft gebouwd in een in een oud spoorweg stationsgebouwtje. Eigenlijk hoef je zelf helemaal niks mee te brengen, alles is aanwezig; helm, laarzen, protectie, kleding, brillen. En er staan een aantal prima en zeer goed onderhouden motoren voor je klaar. Wij troffen een net vernieuwd arsenaal aan KTM’s aan. 5x 350EXC’s, een 450EXC en een 300EXC 2-takt. Een aantal waren net binnen gekomen en met 0 km op de teller; hebben we ze even lekker ingereden voor Phil.

Wat kun je verwachten qua rijden?
Phil gaf aan dat ie veel onervaren rijders over de vloer krijgt. Met name Engelse allroad rijders of wegracers die eens aan het offroad gebeuren willen ruiken. Hij begon kalm aan met wat brede bergpaden waar het rustig rijden is in het gravel en waar je als ervaren offroad of enduro rijder voldoende tijd hebt om de omgeving in je op te nemen en van de uitzichten te genieten.

Hierna werden er voor ons wat meer uitdagingen gezocht in de vorm van bergpaden met meer stenen en ook her en der mooie singletrack geitenpaadjes. De gids is wel gehouden aan de lokale reglementen en kan niet zo maar een bos in sturen of elke willekeurige helling bestormen. In een bepaald gebied kan hij je echter een paar hele mooie hillclimbs voorschotelen die variëren van “goed te doen” tot “redelijk ongebaanbaar”. Extreme zaken zoals in het Redbull Romaniacs gebied in Roemenië hebben we hier niet aangetroffen, maar daar waren de meeste van onze coureurs niet rauwig om.

Rond een uur of half twee wordt er gestopt voor een uitgebreide lunch met lokale gerechten en dat is prima sportvoedsel voor hongerige motormuizen. Elke dag kwamen we wel weer iets nieuws tegen, alhoewel de aanlooproutes wel af en toe overlappen, maar dat stoort niet echt. Vanuit het bos vind je zomaar een prachtig lang bergpad dat in onbruik is geraakt en waar het stenen gehalte erg hoog is, hier leek af en toe geen eind aan te komen. Op de route kom je dan af en toe mooie enduro uitdagingen tegen, zoals een stenen beek bedding of bergkam en waar je je enduro/trial kunsten even mag uitleven.

Qua hoogte ga je tot zo’n 1500 meter, vanaf sommige toppen heb je een geweldig uitzicht en kun je niet alleen de rots van Gibraltar, maar ook het rif gebergte in Marokko zien liggen op het Afrikaanse continent. Met de snelle boot is die oversteek over dit smalste deel van de Middellandse zee te doen in een goed half uur en Phil is aan het onderzoeken of hij ook tochten naar Marokko kan opzetten vanuit zijn thuisbasis.

Kortom; we hebben een paar hele mooie en goed verzorgde offroad dagen beleeft in Andalusië.

Nu begint de voorpret weer met de planning voor onze trips in 2014… Aangezien we tegenwoordig al 3 keer per jaar gaan zijn de trefwoorden o.a. : Noord-Spanje/Andorra, Polen, Roemenie?

De website van Phil is te vinden op: www.ridersofthelosttrail.com

Meer foto’s op de website van de Houtigehaagster Motorclub: www.mcsportlust.com

Tevens volgt hier binnenkort een mooie video impressie van de diverse bewerkte helmcamera beelden.