2014 WK enduro, 5 – 6 april, Solsona, Spanje

WK debuut smaakt naar meer
Foto’s: vrijdag, zaterdag, zondag. Foto’s Joy Wullink. Video supertest: Wesley1. Wesley 2. Robin.
Vijf jonge enduro toppers gingen na de eerste EK wedstrijd rechtstreeks door naar de eerste van acht WK wedstrijden in het noorden van Spanje in de stad Solsona. Ze kregen daar een route van 65 kilometer voor de kiezen met drie proeven, welke elke dag drie keer moest worden afgelegd.

De proeven waren goed te doen; zeker niet van extreem hoog WK niveau. De route was wel zwaar met veel stenen klimmetjes en één krap gedeelte waar zelfs de wereldkampioenen maar twee minuten over hadden. De jonge Thierry Pittens kwam in pas zijn vijfde enduro daar in tijdsproblemen maar met goede coaching en dus bewust te vroeg klokken waar dat kon, bleef hij in de wedstrijd. En hij scoorde op zaterdag meteen zijn eerste WK punt. Lucas Dolfing (E1) en Robin Nijkamp (E2) werden allebei veertiende en behaalden zelfs twee WK punten. Mooi meegenomen want het doel was alleen maar om ervaring op te doen.

Die ervaring konden Bas Klein Haneveld (E1, polsblessure) en Wesley Pittens (E3, schouderblessure) helaas niet opdoen. Klein Haneveld ging er op de route nog voor de tweede proef achterover af en kreeg de motor op zijn pols. Wesley Pittens had bij het EK een week eerder zijn schouder geblesseerd door een boom te raken. Na één ronde bleek dat deze onvoldoende was hersteld.

Op de tweede dag deed vooral Robin Nijkamp het nog een tandje beter. Hij scoorde een dertiende plaats op vijf minuten van de winnaar. Lucas Dolfing en Thierry Pittens zaten in de E1 wat verder achter hun klassewinnaar maar die heette dan ook Nambotin.

In 2012 reed – nu  rally rijder – Hans Vogels nog WK enduro. Na een jaar zonder Nederlanders deden nu vijf jonge rijders en hun begeleiders heel veel ervaring op. Jammer dat voorlopig de budgetten ontbreken om dat vaker te doen.

Dag 1:
E1: 1. Christophe Nambotin 56:41.12; 2. Cristobal Guerrero 56:55.19; 3. Jeremy Tarroux 57:09.02; 14. LUCAS DOLFING 1:02:23.42; 15. THIERRY PITTENS 1:30:15.25; DNF BAS KLEIN HANEVELD
E2: 1. Antoine Meo 55:32.62; 2. Johnny Aubert 56:04.02; 3. Pela Renet 56:16.06; 14. ROBIN NIJKAMP 1:02:12.09
E3: 1. Ivan Cervantes 56:37.52; 2. Matthew Phillips 56:48.69; 3. Matthias Bellino 57:18.87; DNF WESLEY PITTENS

Dag 2:
E1: 1. Christophe Nambotin; 2. Anthony Boissiere; 3. Eero Remes; 15. Lucas Dolfing; 16. Thierry Pittens
E2: 1. Pela Renet; 2. Antoine Meo; 3. Johnny Aubert; 13. Robin Nijkamp
E3: 1. Ivan Cervantes; 2. Matti Seistola; 3. Matthew Phillips

Rijnummers WK Spanje
Zoals bekend gaan er vijf Nederlanders mee doen aan het eerste WK Enduro in Spanje op 5 en 6 april. We hebben er even op moeten wachten nadat Hans Vogels in oktober 2012 zijn laatste WK reed, maar nu opnieuw NL deelname op het hoogste niveau.
Hier zijn alvast de rijnummers:
E1 13 Bas KLEIN HANEVELD
E1 14 Thierry PITTENS
E1 15 Lucas DOLFING
E2 6 Robin NIJKAMP
E3 9 Wesley PITTENS

WK enduro Spanje, donderdag 07.26 uur
Vannacht regen, maar niet te veel, en vandaag ook regen voorspeld. Toch maar proeven lopen en volgers-route rijden. Hoort er bij. Vanaf vrijdag wordt droog en zonnig weer verwacht. Frisse nacht ook, wat wil je op 700 meter hoogte.

WK enduro Spanje, donderdag 13.50 uur
Enkele foto’s van de proeven. Al weer nat geregend bij het rondje langs de proeven terwijl de jongens met de paraplu liepen. Crosstest en endurotest liggen op 1000 meter hoogte, dat frist wel op. Veel afhangend op een ondergrond van klei, droog gras en stenen. De Xtreme ligt 3 km van de paddock af. Ze hebben ze allemaal gelopen met Kees van der Ven. Alle proeven zijn technisch genoeg en moeilijk om hard te gaan maar eigenlijk geen onneembare obstakels. Ook één van de “viewpoints” viel wel mee; één grote opstap op stenen. De andere twee gaan we nog zoeken, als het droog is en dat is nu.
ABC heeft al een mooi stukje tekst over “the Orange Army”.

Orange Army
For this Grand Prix AMV Seguros de Cataluña, a true orange army arrives. Indeed, five racers from the Netherlands will make the trip to Solsona to test themselves on the EWC and follow the footsteps of Hans VOGELS now turned to the Rally-Raid. Thierry PITTENS (HVA)Lucas DOLFING (TM)Bas KLEIN HANEVELD (KTM) will compete in E1, Robin NIJKAMP (KTM) will fill the ranks of the E2 and finally Wesley PITTENS (HVA) will rub riders of the Enduro 3 category. A real test for a nation not well-represented in the paddocks of the EWC.

WK enduro Spanje, donderdag 21.21 uur
Geen extra foto’s want dan moest de camera zwemmen. Wat een regen vanmiddag. In de Extreme bijna hoog water. Service is voor allemaal geregeld met dank aan KTM, TM en HUSQVARNA. Morgen lekker keuren, fotoshoot, spullen aanleveren en vanaf 19.00 uur proloog. Zaterdag start om 09.00 uur voor drie ronden van voorlopig 2:15 uur.

WK enduro Spanje, vrijdag 13.40 uur
Op Bas na staan de motoren binnen. En die komt ook goed. Zelfde geluidsman als bij het EK. Officiële foto’s gemaakt. Het zonnetje schijnt inmiddels maar het schijnt ook op die verse sneeuw in de verte op iets hogere bergen. Vannacht was het dus echt koud maar de voorspelling is nu goed. Tussen proef 2 en 3 schijnt een krap stuk te zijn volgens Sala met flinke spectators points. Nu even daarheen en na 16.00 uur wat foto’s.

WK enduro Spanje, vrijdag 17.54 uur
Fotoshoot en keuring. Een lange hete rondrit gemaakt op zoek naar “trialeria’s” maar niets gevonden in de overigens zeer fraaie natuur hier. Kloven en dalen en witte bergen en een rivier die nu wel water bevat.
Eind van de morgen iedereen soepel ingeleverd nadat promotor ABC ze officieel op de foto had gezet. Volgens de tekst in de briefing is het stuk tussen de crossproef en de enduroproef iets minder scherp gemaakt qua route, niet qua tijd.
En nu als de gesmeerde bliksem naar de supertest. Vanaf 19.00 uur, eerst ca 40 junioren en dan de E1 enz. De live tijden link lijkt me nog niet helemaal scherp te staan. Evt hier zoeken naar ktm live.

WK enduro Spanje, vrijdag 21.58 uur: supertest
Supertest foto’s. Video: Wesley1. Wesley 2. Robin. Upload loopt maar de verbinding is een beetje traag in het overvolle restaurant van Camping Solsones. Ze hebben allemaal keurig het koppie er bij gehouden want geloof me, er klapten er een paar hard af. Vooral die ene dolle Portugees, Oliveira. Ook de hoog favoriete Laia Sanz bleef even op de banden hangen. Nette tijden zo rond de 1:11 minuten.
Toen Robin Nijkamp aan de beurt was, werd het echt donker dus hem en Wesley heb ik gefilmd maar of dat door de kabel wil??
De telling is overigens veranderd. Niet meer als één proef bij de zaterdag op maar een verhaal met een bonus van 9 seconden voor de winnaar aflopend tot nul en vanaf plaats zestien een malus van 5 seconden. Even nakijken in het reglement 2014.
Tijden.

WK enduro Spanje, zaterdag 12.29 uur: tegenslag
Foto’s zaterdag. Meteen al tegenslag voor de Nederlanders. Bas Klein Haneveld viel er ongelukkig af op de route voor de crosstest (proef 2) en hij heeft iets aan zijn pols. Hij kon niet verder en de EHBO was er bij.
Daarna op het krappe stuk naar proef 3, enduroproef, kwam alleen Thierry Pittens wat moeilijk door. Hij pakte zeven minuten en was even niet blij. Ze zijn al aan het terug klokken want elke volgende ronde moeten ze dat stuk één minuut sneller doen.
Vervolgens kwam Wesley Pittens uit de enduroproef (proef 3) en hij moest opgeven. Was er al een keer hard afgestuiterd in een afdaling omdat hij de motor niet goed kan vasthouden. De linkerschouder die in Antas bij het EK een boompje gepakt heeft, heeft geen kracht, vooral bij het naar beneden rijden. Hij zit nu al op de paddock met veel vocht in die schouder. Nu even de foto’s “uppen”.
Bij de proeftijden is proef1 de vrijdagavond supertest. Proef2 is de Xtreme, proef 3 de crosstest en proef4 de endurotest.

WK enduro Spanje, zaterdag 15.29 uur: doorzetten!
De drie overgebleven rijders zetten stug door en ze moeten nog één proef rijden. Intussen is Bas Klein Haneveld terug op de b-paddock. De motor wordt gepoetst en ingeleverd; morgen verder kijken.
Lees hier zijn verhaal: Ik reed op een klim op de route met rotsen aan de top, had net niet genoeg tractie om er overheen te komen. Toen viel ik eigenlijk lullig om met de motor bovenop mij. Het voelde gelijk niet goed aan mijn pols, naar het ziekenhuis geweest foto’s gemaakt. Gelukkig niets te zien en zit nu in drukverband te koelen. Ik lever de motor wel in en hopen dat het een klein beetje meevalt zodat ik morgen de dag wel vol kan maken. Balen!

WK enduro Spanje, zaterdag 16.06 uur: officiële uitslag
E1: 1. Nambotin 56:41.12; 2. C. Guerrero 56:55.19; 3. Tarroux 57:09.02; 14. LUCAS DOLFING 1:02:23.42; 15. THIERRY PITTENS 1:30:15.25; DNF BAS KLEIN HANEVELD
E2: 1. Meo 55:32.62; 2. Aubert 56:04.02; 3. Renet 56:16.06; 14. ROBIN NIJKAMP 1:02:12.09
E3: 1. Cervantes 56:37.52; 2. Phillips 56:48.69; 3. Bellino 57:18.87; DNF WESLEY PITTENS
Thierry heeft volgens de lijst 19+  minuten en 7- voor bewust te vroeg klokken waar het kon.

WK enduro Spanje, zondag 08.21 uur: tanden op elkaar
Gisteravond was het vroeg stil op de paddock maar vanmorgen staan ze er allemaal weer fris bij. Antoine Meo hopelijk ook want de scratch winnaar huppelde nog vrolijk rond bij ons laatste biertje.
Bas gaat in ieder geval starten en meteen in de extreme proef na vijf minuten weet hij wel of zijn pols het houdt. Wesley gaat zeker niet van start. Er zit een hele partij vocht in die schouder; moet in NL even goed naar gekeken worden.
Lucas, Robin en Thierry lopen al in het pak rond alsof ze niet anders gewend zijn. Succes mannen.

WK enduro Spanje, zondag 12.08 uur
Foto’s zondag. Bas Klein Haneveld was gauw klaar. Al meteen in de Xtreme test bleek dat zijn rechterpols niet meewerkte; hij kon niet remmen en met de vele stenen en afdalingen in gedachte is hij gestopt. Vet pech voor hem en ook voor Wesley Pittens vooral vanwege al die ervaring die ze nu niet opdoen.
De andere drie zijn inmiddels aan de tweede ronde bezig. Thierry Pittens had in de 1e ronde drie strafminuten dus dat ging al beter dan gisteren.

WK enduro Spanje, zondag officiële uitslag
Op een hete dag 2 deed vooral Robin Nijkamp het nog een tandje beter. Hij scoorde een dertiende plaats op vijf minuten van de winnaar. Lucas Dolfing en Thierry Pittens zaten in de E1 wat verder achter hun klassewinnaar maar die heette dan ook Nambotin.
E1: 1. Christophe Nambotin 56:19.16; 2. Anthony Boissiere 56:58.11; 3. Eero Remes 56:58.98; 15. Lucas Dolfing 1:03:49.67; 16. Thierry Pittens 1:22:59.55
E2: 1. Pela Renet 56:00.32; 2. Antoine Meo 56:01.39; 3. Johnny Aubert 56:33.49; 13. Robin Nijkamp 1:01:03.90 (GOUD)
E3: 1. Ivan Cervantes 56:29.42; 2. Matti Seistola 57:02.15; 3. Matthew Phillips 57:14.76