Driemaal is scheepsrecht in Holten voor de Enduro Club Drenthe, ditmaal geen blessures op de Zuurberg

Liepen de afgelopen jaren nogal wat ECD-rijders zware, langdurige blessures op tijdens de proef op de Zuurberg, ditmaal kwamen alle rijders bijna heelhuids aan bij de finish.
De weersomstandigheden waren ideaal, droog, niet te warm en niet te koud. De route was afwisselend, van kruipdoor/ sluipdoor paadjes met steeds dieper wordende sporen tot lange rechte stukken waar de snelheid omhoog kon. Kortom, een geweldige route met uitdagende proeven en een prima organisatie.

Lucas Dolfing deed opnieuw waarvoor hij gekomen was, de winst ophalen! Het scheelde hier en daar in de proeven een paar honderdste seconden of hij de eerste of de tweede plaats pakte, maar die belangrijke eerste plaats is weer binnen. Naast deze Endurowedstrijd was het sowieso een spannende dag voor Lucas. ´s Avonds werd tijdens een groot gala de sportman van Midden Drenthe gekozen en ook hier wist Lucas de eerste plaats weg te slepen.

Bram Gonlag reed zijn eerste wedstrijd van dit jaar. Je zou denken dat een weekje wintersport de spieren wat losser heeft gemaakt maar Bram kreeg gedurende de dag (en de volgende dag) toch wel wat meer krampjes hier en daar. Op zich ook wel logisch, op die krappe paadjes zie je door de bomen het bos niet meer en heb je wel wat spierkracht en stuurkunsten nodig. Bram sloot zijn eerste wedstrijd af met een twaalfde plek in de NV40.

Sander Boer was er ook weer bij, strak in het pak en enthousiast als altijd. Sander reed een geconcentreerde wedstrijd maar kwam helaas in de laatste proef behoorlijk ten val. Dit kostte hem een aantal seconden én een deel van zijn spatbord. Dus waar dan die kentekenplaat te bevestigen? Geen nood, bij TC 1 werden er wat tiewraps erdoor heen geregen, op de rug en verder karren maar. Sander behaalde ondanks de val nog een nette vierde plaats in het dagklassement van de N2.

Erwin Wolting was vastberaden zijn derde plaats in Eindhoven minimaal te evenaren en het liefst te verbeteren. Dat is gelukt! De Zuurberg riep onderweg wel wat gemengde gevoelens op vanwege een daar opgelopen blessure en op een bepaalde plek reed hij wel wat voorzichtiger, maar Erwin reed zichzelf naar een keurige tweede plaats in de NV40. Een verbetering dus ten opzichte van Eindhoven. Als Erwin deze lijn doorzet, zou hij bij de volgende wedstrijd een eerste plaats moeten halen?

Bert van Tongeren voelt zich inmiddels al aardig thuis bij de Drentse club. Bert reed mooi op tijd, vond de twintig minuten tussentijd bij start/finish toch eigenlijk wel iets te lang maar ook wel weer gezellig, had lol en heeft genoten van de route. Bert behaalde plaats 22 in het dagklassement.

Jaap Martens rijdt zijn rondjes sinds dit jaar in de NV50 en dat bevalt hem prima. Jaap was ´s ochtends vol goede moed, startte ook vol goede moed maar schatte vervolgens de diepte van een plas iets lager in dan dat deze in werkelijkheid bleek te zijn. En dat is koud en nat, zeker als je nog een lange dag op de motor moet zitten. Maar Jaap staat zijn mannetje en reed door met als verdienste een twaalfde plek.

Roelan ter Haar, bestuurslid van MC Ruinen, had een drukke week. Een OTR is gezellig op de dag zelf maar de voorbereidingen op het land en achter de schermen kosten heel wat tijd. Maar Roelan slaat geen Endurowedstrijd over, ook al kan hij zijn knie nog steeds niet “doseren” en zijn de bovenbeenspieren nog wel toe aan wat spierkracht. Daarnaast was Roelan zo gecharmeerd van alle takken en bomen dat hij onderweg nog een tak liet plaatsnemen achter op de motor. Niet handig in de bochten! Roelan reed zichzelf naar plaats twintig in de N2.

Maurits Enting rijdt ook in de N2. Met gestreken kleren, brommertje bijna op en top verscheen Maurits aan de start om een plaats in de top tien te behalen. Halverwege de wedstrijd bleek de motor wat technische mankementjes te vertonen maar de wedstrijd kon wel uitgereden worden. Tussendoor is Maurits “nog even gaan liggen” maar doorgaan is het beste devies. Dit resulteerde in plaats vijftien.

Na de Inters en de Nationalen kwamen de daglicenties aan de start. Best wel speciaal aangezien er, naast een vaste rijder van de ECD, ditmaal twee verzorgers en een sponsor van de Enduro Club Drenthe meereden. Voor deze laatste drie was het de eerste keer dat zij meededen aan een Endurowedstrijd.

Rik de Vries, terug na een seizoen niet gereden te hebben, was ook gezellig weer van de partij. Rik heeft het rijden niet verleerd, deed zijn ding, te weten netjes de route rijden en constante tijden neer te zetten in de proeven. Jan de Vries was ook mee als trouwe supporter. Zin in patatje stapte Jan bij TC1 hongerig op een patatkraam af. Maar helaas, serviceteams bouwen de gekste karren om en in dit geval stond Jan dus bij de “concurrentie” waar geen patat maar wel benzine te verkrijgen was.

Sander Dolfing en Cees Koerts, onze nieuwe Jut en Jul, hebben deze dag genoten en dat mocht iedereen weten.  Samen oprijden, rustig opbouwen en rustig eindigen was de strategie. Bij het eerste ging het al mis toen Cees in een proef bodemonderzoek deed en Sander vervolgens een andere Jut zocht. Helaas vergat deze Jut te stoppen bij TC1 en Sander reed dus ook vrolijk door. Maar dat kan met een viertakt, volgens Sander kan hij 66 kilometer met een volle tank rijden en de route was 70 kilometer. Moest lukken, kwestie van gaan en ´tanken is toch eigenlijk alleen maar voor mietjes´. Sander had deze dag het meeste tijd over van iedereen.

Jut oftewel Cees had twee grootste momenten deze dag. Zonder twijfelen reed hij in proef 1 volop over de rioolbuizen en dat ging goed. Het heeft wel wat training gekost en ter plekke wat durf maar wat jammer nou dat deze momenten net niet zijn vastgelegd op de plaat. Maar er zijn getuigen Cees! De motor van Cees miste wel wat onderdelen na de wedstrijd maar het doel van uitrijden is gelukt.

Alwin Haverdings heeft het afgelopen jaar hier en daar wat trainingen meegepakt en startte vandaag  voor zijn eerste Endurowedstrijd. Ook wel eens leuk om de dag als rijder mee te maken in plaats van als verzorger. Na de wedstrijd had Alwin overal pijn, armen, benen en zo verder, maar de route is netjes en binnen de tijd uitgereden.

Alle vier de daglicenties werden bij de finish onthaald met een echte medaille als beloning voor het uitrijden van de wedstrijd. Een soort illegale clubteam zeg maar. Maar tijden vergelijken met het echte clubteam, daar beginnen we nog maar niet aan.

Over tijden gesproken, deze werden netjes bijgehouden door de verzorgers van deze dag, René Kuipers, Jan Daling, Gezinus Ottens en Chris Gonlag. Naast deze mannen liepen er ook nog wat vreemde mannen onder tent maar ja, geen Drent, dan liever niet teveel onder de tent.

Het clubteam doet nog steeds goede zaken. Weliswaar één plaatsje gezakt in het totaal klassement naar plaats vier maar na de vakantie gaan we weer voor de top drie!

Organisatie Mac de Holterberg bedankt voor een mooie Enduro! Waarschijnlijk vinden jullie bij het opruimen in de bossen nog wel wat onderdelen van verschillende motors…
Eén van onze leden diende ´s avonds al een motie in om alle bomen op de Zuurberg te kappen na het aanschouwen van de deuken en vouwen in zijn motor en wat openliggende lichaamsdelen maar volgend jaar zijn we allemaal gewoon weer bij hoor!

De Enduro Club Drenthe wordt gesponsord door:

– Scholtmeijer benzine-en dieseltuning
– Installatiebedrijf Panjer
– Albert Speelman
– Autobedrijf Mulder
– Bakkerij ´t Aole Ambacht
– Bouwservice Oosting
– Bram Gonlag
– Dolfing machinistverhuur
– HEBO engineering
– Installatiebedrijf Steenbergen
– Jaap Eggens
– Maurits Enting, freelance diver
– Metaaldraaierij Dondorff
– NDMX parts
– RtH service
– Schildersbedrijf Hardenberg
– Schutrups Schoenen
– Tuincentrum en Hoveniersbedrijf de Zijtak
– VOF Bouwmeester